Ceremoniespreker Bruno Lambert geeft tips 

Presentator, stemartiest, inlezer van voiceovers, raconteur én ceremoniemeester: Bruno Lambert heeft een brede ervaring. Centraal staat zijn stem en met De Stem Butler staat hij bruidsparen ten dienst als ceremoniespreker. Wij vroegen ‘m naar zijn tips & tricks. “Ik begeleid mensen met mijn stem. Zonder dj geen feest, zonder goede spreker geen mooie dienst!”

Vertel eens eenbeetje over jezelf, wie ben je en wat doe je?

“Als van jongs af aan ben ik bezeten door communicatie. Ik heb ervaring met radio, ben tv-maker en presentator voor diverse bedrijven en topsportclubs. Hierdoor heb ik veel ervaring met het interviewen van mensen. Een aantal jaar geleden vroeg een goede vriend mij een uitvaart te begeleiden en dat heb ik toen gedaan. Zij waren zo tevreden, dat ze mij ook vroegen het huwelijk van hun zoon te leiden. Zo ben ik in de trouwceremonies gerold en dat vind ik zo leuk, dat ik De Stem Butler heb opgericht.”

En wat is De Stem Butler precies?

“Ik begeleid mensen met mijn stem en maak van jullie bijzondere dag nét dat tikje meer. Ik neem ze mee in jullie liefdesverhaal.”Wat doet een ceremoniespreker precies? “Een ceremoniespreker schetst het koppel in grote lijnen. Hoe waren ze als kind? Hoe leerden ze elkaar kennen? Wat zijn hun karaktertrekjes? Hoe zien zij hun toekomst samen? Daarbij kun je ook vrienden aan het woord laten, of het bruidspaar daadwerkelijk betrekken bij het spreken door een voorbereid interview af te nemen. En natuurlijk zijn de geloften en blijde intrede zeer belangrijk.”

Lees ook: Zo schrijf je persoonlijke geloftes

Hoe ga je te werk?

“Ik ga in gesprek met het bruidspaar en dan praten we heel erg in de diepte. Ik contacteer ook de sprekers(vrienden, getuigen en familie) die aan bod komen. Ik stem alles op elkaar af, waarbij ik ook vragen per mail naar dichtste familie en vrienden stuur. Ik durf zelfs op bezoek te gaan bij mensen die er niet kunnen bij zijn die dag en projecteer hun verhaal tijdens de dienst. Bijvoorbeeld van een oma in het rusthuis.”

Heb je tips voor bruidsparen die een ceremoniespreker willen inhuren?

“Maak dat je dezelfde taal spreekt. Daarmee bedoel ik dat ze moeten gaan voor een spreker waarmee het klikt. Ik hou van vlotheid en humoristische insteek! Iemand die ‘zeemzoeterig’ wil doen, kan beter een collega contacteren.”

Wil jij een persoonlijke en unieke trouwceremonie? Klik hier om te lezen hoe je dat voor elkaar krijgt!

Wat is het leukste wat je als ceremoniespreker hebt meegemaakt?

“Dat er vrienden midden de dienst het woord kregen, zoals afgesproken, en vervolgens onaangekondigd een quiz hebben gestart over het koppel. De sfeer was top!”

Zijn er nog andere belangrijke dingen waar een bruidspaar aan moet denken?

“Onderschat het belang van een goede ceremoniespreker niet! Zonder dj geen goede party, zonderspreken geen mooie dienst. En mocht je nog eens willen nagenieten, dan kunnen wij ook video-opnames maken van de ceremonie, waarbij meerdere cameramannen het geheel vanuit verschillende standpunten filmen voor een dynamisch geheel.”

x Bruno Lambert

x www.destembutler.be