How to: Persoonlijke en unieke trouwceremonie 

Een huwelijksceremonie zonder strikte richtlijnen of vooraf bepaalde structuur, maar geheel op maat gemaakt op basis van de unieke visies en verlangens van het aanstaande echtpaar - wij zijn dol op persoonlijke ceremonies!

How to: Persoonlijke en unieke trouwceremonie

Hoe ga je te werk?

Hoewel je een flexibele huwelijksceremonie naar eigen wens kan inrichten, bevat deze doorgaans wel de volgende elementen: een grootse entree van de bruid, een kort overzicht van de geschiedenis van het bruidspaar, persoonlijke huwelijkse beloftes inclusief het “jawoord”, het uitwisselen van ringen of een andere vorm van verbintenis, en natuurlijk jullie eerste momenten als pasgetrouwd stel na de ceremonie.

Romantische rituelen

Flexibele ceremonies bieden niet alleen de perfecte kans voor persoonlijke huwelijkse beloftes, maar ook voor emotionele rituelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met een vuurceremonie of een zandritueel? Het wordt vooral ontroerend als je jouw beste vrienden of familie erbij betrekt.

Trouwlocatie

Een van de favoriete locaties voor een flexibele huwelijksceremonie is in de vrije natuur. Of het nu aan het strand is, in een weide of in een bos: je creatieve mogelijkheden zijn eindeloos. Boven alles moet de trouwlocatie vredig zijn, zodat de akoestiek tijdens de ceremonie optimaal is. Als de bruiloft in de hoogzomer wordt gepland, zorg dan voor voldoende schaduw. Flexibele ceremonies hoeven overigens niet per se buiten te worden gehouden. Een coole loft of de oude schuur van je grootouders kunnen net zo goed dienen als unieke trouwlocaties.

De ceremoniemeester

Bij een flexibele huwelijksceremonie kan in feite iedereen de rol van ceremoniemeester op zich nemen. Je kunt dit vertrouwen aan je beste vriend of zelfs aan de vader van de bruid. Als je voor deze optie kiest, kies dan wel iemand met ervaring, want het is geen gemakkelijke taak om een toespraak te bedenken en deze voor een groot publiek te houden. Een tip is dan ook om een professional in te schakelen. Na een grondige voorbespreking creëert deze expert een op maat gemaakte toespraak en begeleidt hij of zij de ceremonie vakkundig.

Jullie gasten

In het stadhuis is er vaak een beperkte capaciteit voor het uitvoeren van een huwelijk. Bij een flexibele ceremonie is dit anders, omdat je zelf de locatie bepaalt. Of je nu kiest voor binnen of buiten: zorg voor voldoende ruimte voor jullie geliefden, zodat iedereen bij jullie bruiloft aanwezig kan zijn.

Decoraties, muziek en meer

Laat je creativiteit de vrije loop met de decoratie! Bijvoorbeeld, een huwelijksboog kan een prachtig middelpunt vormen voor de ceremonie en zorgt gegarandeerd voor prachtige foto’s. Heb je al nagedacht over de muziek? Of je nu kiest voor live muziek of een samengestelde afspeellijst – jullie voorkeuren zijn het belangrijkst. Als je een professionele ceremoniemeester of DJ hebt ingehuurd, zal hij of zij ook beschikbaar zijn om je te adviseren over de muziekkeuze.

Bezig met het plannen van jullie bruiloft?: 6 bruidsparen over het plannen van hun bruiloft