Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij? 

Jullie trouwerij is een dag om nooit te vergeten, maar eerlijk is eerlijk: het kan aardig in de centjes lopen. Het is dus wel handig om te van tevoren te weten wat jullie gemiddeld kwijt zijn aan een huwelijksdag.

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij?
Foto: Lebendige Fotografie

Kostenplaatje van een trouwerij

Wat jullie kwijt zijn aan jullie grote dag, hangt af van hoe uitbundig jullie het zelf maken. Dat ligt bijvoorbeeld aan de plek waar jullie gaan trouwen, wat voor hapjes en drankjes jullie regelen, de outfits, de fotograaf, en welke band of dj er komt. Gemiddeld geven mensen €10.000 tot €20.000 uit aan hun bruiloft.

Het is slim om als aanstaand bruidspaar een budget af te spreken. Zet op papier wat alles ongeveer gaat kosten en beslis wat echt belangrijk is en waar jullie op kunnen bezuinigen.

Let ook op verborgen kosten. Een locatie kan op het eerste gezicht een koopje lijken, maar de rekening kan oplopen door allerlei extra’s zoals catering, decoratie en personeel.

Ook de tijd van ‘t jaar en de dag waarop jullie trouwen kunnen de prijs beïnvloeden. Trouwen in het trouwseizoen of op een zaterdag? Reken maar dat jullie meer moeten betalen door de hoge vraag. Dus, trouwen in het laagseizoen of op een dinsdag kan een hoop euro’s schelen.

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij?
Foto: Lebendige Fotografie

Het duurste onderdeel van een trouwerij

Het duurste van een bruiloft is meestal het eten en de plek waar jullie willen trouwen, dat is zo’n 40% van het hele trouwbudget. Een trouwlocatie met alles erop en eraan, kost al snel €6.000. Dit lijkt veel, maar alles op één plek laten plaatsvinden is meestal voordeliger dan gebruik maken van verschillende plekken. Jullie moeten ook nog denken aan de outfits, de make-up en de kapsels waar jullie in gaan stralen. Reken maar dat daar zo’n 20 procent van jullie budget aan opgaat.

Hulp nodig met budgetteren? Download dan onze gratis Budget Planningstool

Onverwachtse kosten

Zorg ook voor een potje voor de onverwachtse kosten. Het is geen gek idee om zo’n 10 tot 20 procent van jullie totale trouwbudget aan de kant te zetten voor deze ongemakken. Want stel jullie voor, er valt last minute een gast af of er is iets mis met de locatie. Dan willen jullie dit wel kunnen opvangen.

Het zijn de kleine kosten die jullie niet zagen aankomen, die samen een groot bedrag kunnen vormen. Extra slingers, bosjes bloemen hier en daar, of de kurk die iets te vaak van de fles gaat – zorg dat je voor die dingen een buffer hebt.

Plus, sommige luxe keuzes kunnen jullie bruiloft extra duur maken. Zoals een bruiloft op een exotische locatie. Dan moeten jullie namelijk ook nog eens denken aan vliegtickets en slaapplaatsen voor de gasten.

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij?
Foto: Lebendige Fotografie

Kosten trouwen bij de gemeente

Trouwen voor de gemeente kost geld. Dit verschilt tussen de €100 en soms wel €300. Dit hangt af van waar jullie trouwen en op welke dag.

Sommige gemeentes vragen extra geld voor een andere trouwlocatie of een bepaalde ceremoniespreker.

Jullie hebben ook nog eens de optie om gratis te trouwen. Dan word het wel een simpel trouwerij zonder poespas. Elke gemeente heeft z’n eigen regels voor de gratis optie. Vaak is het op minder populaire tijden, zoals een dinsdagochtend, en zonder al te veel publiek. Vergeet ook niet dat jullie meestal niet zelf jullie locatie of muziek kunnen kiezen. Als één van jullie in die gemeente woont, mogen jullie in die gemeente gratis trouwen.

Willen jullie toch een dag met alles erop en eraan? Dan kunnen jullie beter kiezen voor een andere trouwlocatie.

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij?
Foto: Lebendige Fotografie

Trouwen op jullie ideale locatie

Als jullie ergens anders willen trouwen dan in het gemeentehuis, dan komen daar extra kosten bij kijken.

Die extra kosten bestaan uit de ambtenaar en natuurlijk de locatie. De kosten van de locatie zijn afhankelijk van hoe groot jullie het aanpakken en hoe lang jullie willen doorfeesten.

Sommige gemeentes vragen nog wat extra’s op de rekening voor een trouwerij buiten kantoortijden, zoals in het weekend of tijdens de avonduurtjes. En als jullie trouwlocatie niet binnen de gemeentegrenzen valt, dan kunnen jullie daar ook nog meer voor betalen.

Bel dus jullie gemeente even op en vraag wat het gaat kosten als jullie niet kiezen voor trouwen in het gemeentehuis.

Lezen over ondertrouw?: Wat is ondertrouw?

Wat zijn de gemiddelde uitgaven voor een trouwerij?
Foto: Lebendige Fotografie