6 bruidsparen over de ringceremonie 
Net als de ringen kan de ringceremonie ook zo persoonlijk worden gemaakt als je zelf wilt. Betrek je er huisdieren bij, kies je voor een alternatieve ceremonie of maak je degenen waar je het meest van houdt onderdeel van jullie ringmoment? Zes bruidsparen vertellen hoe hun ringceremonie eruit zag, laat je inspireren!
- Kayleigh & Mike | “We hebben de ringceremonie aangevuld met een handfastingceremonie”
- Jennifer & Selmar | Ook een ring voor zoonlief
- Sharon & Gijs | Geusje de hond kwam de ringen brengen
- Lonneke & Freek | “Freek heeft helemaal geen ring”
- Nikki & Alexander | Oma als ringmeisje op de bruiloft
- Anoek & André | Dezelfde ringen voor de dochters
Kayleigh & Mike | “We hebben de ringceremonie aangevuld met een handfastingceremonie”
“Toen ik jaren geleden een heel mooie verlovingsring bij een juwelier tegenkwam zei ik tegen Mike: ‘als je me ooit ten huwelijk vraagt wil ik die ring van je krijgen’. Dat ringontwerp heeft hij onthouden, hij heeft stad en land afgezocht en heeft de ring uiteindelijk bij een juwelier laten maken. Het ontwerp is peervormig met een smaragd en daaromheen zitten diamanten. De trouwring die ik tijdens de ringceremonie om kreeg heb ik simpel gehouden: dat werd een gouden bandje met een steentje.
Omdat we enorme fans zijn van Schotse en Ierse tradities hebben we de ringceremonie aangevuld met een handfastingceremonie. Meestal plannen stellen zo’n ceremonie een jaar voor de bruiloft, maar voor ons was het een symbolische aanvulling op de bruiloft, samen met vrienden en familie. Op Etsy hebben we de linten besteld in de kleuren groen, rozerood en zwart, eraan heb ik bedeltjes bevestigd. Zowel de kleuren als de bedeltjes hadden allemaal een persoonlijke betekenis voor ons. Na het handfastingritueel spraken we onze geloftes uit en deden we de ringen om. M’n oma snapte niet helemaal wat we deden met de linten, maar iedereen vond het prachtig en na de geloftes waren ze bijna allemaal in tranen. Het ging achteraf gezien hartstikke snel, maar ik heb er echt van genoten.”
________
Foto: René ZoetemelkJennifer & Selmar | Ook een ring voor zoonlief
“Selmar en ik wilden mijn zoon Christopher betrekken bij ons huwelijk. Christophers vader Arthur was mijn eerste echtgenoot en nadat Arthur overleed kreeg hij zijn trouwring. Het leek ons mooi als hij daar iets mee deed voor onze bruiloft. Onze eigen trouwringen hebben we laten ontwerpen door een goudsmid. We hebben heel bewust niet voor een setje gekozen. Mijn ring bevat onder andere een golvende vorm die staat voor het element water en een oneindigheidssymbool. Het Surinaamse goud vertegenwoordigt mijn roots. Selmars ontwerp is gemaakt van witgoud met twee banden van Surinaams goud: die staan voor mij en Christopher.
Mijn zoon had een heel eigen idee over het uiteindelijke ringontwerp, hij wist precies wat hij wilde. Samen hebben we met die nieuw vormgegeven trouwring zijn papa bij dit nieuwe huwelijk betrokken, daarmee maken we een nieuwe cyclus met elkaar. Tijdens de ringceremonie lazen Selmar en ik eerst een gedicht voor aan mijn zoon, daarna schoven we zijn ring aan zijn vinger. Erna wisselden wij onze ringen uit aan elkaar. Alle gasten kregen kippenvel, echt iedereen vond het ontzettend mooi, het was één groot wauw-moment”
________
Foto: Demi’s DesignSharon & Gijs | Geusje de hond kwam de ringen brengen
“Onze hond Geusje, een Pomsky, is echt ons kind, daar doen we bijna alles mee samen. Daarom vonden we het niet meer dan logisch dat ze een rol zou spelen tijdens onze bruiloft. Maar omdat er onder andere pauwen en kippen rondlopen op onze trouwlocatie, waren ze er niet echt happig op als er de hele dag een hond los zou lopen. Daarom brachten onze overburen Geusje vlak voor de ceremonie, voor de meeste gasten was dat een enorme verrassing. Ze vroegen van tevoren al: “Geusje is er toch wel bij?”, en dan antwoordde ik dat ze bij de fokker zou logeren.
Net na het jawoord kwam ze binnen met een bloemenkrans om die we speciaal hadden laten maken door de bloemist, met daaraan de trouwringen. Onze ceremoniemeesters hadden gepland dat Geusje los kon worden gelaten wanneer Gijs en ik elkaar hadden gekust. Normaal gesproken luistert ze goed, maar ze zou zoveel mensen herkennen dat we niet wist hoe ze zou reageren. Achter ons stond een deur open en daar rende ze eerst doorheen, maar toen we haar riepen kwam ze toch naar ons toe. De reacties waren superleuk. Zelfs de babs zei voor de ceremonie dat hij niet kon beloven dat hij het droog ging houden, hij vond het zo leuk en mooi dat hij samen met de rest van de gasten een traantje wegpinkte.”
________
Foto: Nina TulpLonneke & Freek | “Freek heeft helemaal geen ring”
“We trouwden op 2 oktober 2021 en het was voor ons allebei ons tweede huwelijk. Wat betreft de ringen heb ik het net even anders gedaan: ik heb namelijk twee trouwringen. De ene is een robuust ontwerp met een geslagen patroon: dat oogt heel stoer. De andere is juist heel elegant met verschillende soorten kleuren en steentjes. We vonden ze allebei heel mooi en ze staan symbool voor wie we zijn en hoe we bij elkaar horen. Omdat ik niet kon kiezen zei Freek: “Dan neem je ze toch allebei? We doen toch altijd al alles anders dan iedereen.” Dat klopt ook wel, want Freek heeft helemaal geen ring.
Tijdens de bruiloft schoof ik er eentje om voor de vorm bij hem, maar hij wil ‘m niet dragen. Mijn nichtje was de ceremoniemeester voor ons en toen ze tijdens de ringceremonie zei dat ik twee ringen ging dragen was iedereen verbaasd. Maar toen ze uitlegde dat ik niet kon kiezen en het anders wilde aanpakken, lachte alle gasten. Ze hebben het er nu nóg over. Hoewel we het anders wilden doen dan ‘normaal’ en ik niet van poespas houd, koos ik voor onze ceremonie wel voor een echt tuttig, ouderwets ringkussentje. Van traditionele trouwgebruiken houd ik namelijk wél heel veel.”
________
Foto: Tweemetervijf fotografieNikki & Alexander | Oma als ringmeisje op de bruiloft
“We trouwden tijdens de coronapandemie en moesten daarom een week voor de grote dag van alles aanpassen. Vóór de bruiloft dachten we altijd: we vragen Alex’ zusje als ringdrager, zij is verstandelijk beperkt. We wilden haar graag bij ons bijzondere moment betrekken, maar ze mocht vanwege de maatregelen haar woongroep niet uit. Toen we hard gingen nadenken over hoe we de dag opnieuw moesten vormgeven, leek het ons een superleuk idee om Alex’ oma te vragen. Waarom niet? Tijdens onze bruiloft waren we omringd door de mensen die het allerbelangrijkste zijn voor ons, en dit was een mooie manier om een van hen in het zonnetje te zetten.
Bovendien: de meeste stellen vragen een neefje of een nichtje om de ring te brengen, waarom niet een keer een oma of een opa? Toen oma naar voren liep tijdens de ringceremonie was ze niet goed ter been, waarop Alex riep: ‘blijf zitten’ en naar haar toe liep om de ringen aan te nemen. Dat maakte het toch al mooie moment nog intiemer. Ze heeft de hele dag gestraald en was zó trots dat ze de ringen mocht geven. Onlangs werd oma 96 jaar en dat vierde ze groots. Tegen haar vrienden vertelt ze nog steeds: ‘Dit is mijn kleinkind en ik was zijn ringmeisje op hun bruiloft!’, ik had het voor geen goud willen missen.”
________
Foto: Tweemetervijf fotografieAnoek & André | Dezelfde ringen voor de dochters
“Het leek ons erg leuk om onze dochters van veertien en acht jaar bij de bruiloft te betrekken. Ze maken het op die leeftijd natuurlijk heel bewust mee. Tijdens onze ringceremonie hebben zij ook ringen uitgewisseld: precies dezelfde als wij, maar dan in het zilver. De ringen van mij en André zijn van witgoud met een hamerslagpatroon, alleen heb ik er een vierkant geslepen diamant in en hij niet. Ook de ringen van de kinderen hadden onze namen erin gegraveerd en de trouwdatum: 22 april 2022.
Het moment dat we de ringen aan elkaar gaven, zaten zij op een strobaal naast ons en deden hetzelfde bij elkaar. Achteraf had ik ze misschien toch liever naast ons gehad tijdens het uitwisselen, maar de dag was niet strak geregisseerd, het ging zoals het ging. Onze gasten vonden het ontzettend leuk, bijzonder en origineel. Ik kwam eigenlijk pas vier weken van tevoren op het idee en toen ik aan ze vroeg wat ze ervan vonden, leek het ze ook een leuk idee. Of de kinderen de ringen dagelijks dragen? De jongste zou ‘m verliezen, dus die is veilig opgeborgen en de oudste is een echte puber en nu helemaal fan van goud, maar dat verandert misschien nog wel.”
________