4 Bruidsparen over hun huwelijksbudget + tips 

Hoewel praten over geld niet het meest romantische onderdeel is van de huwelijksplanning, is het wel een essentieel onderdeel. Hoeveel geld trekken jullie uit voor deze bijzondere dag, welke onderdelen mogen ietsjes meer kosten en wat mag er ab-so-luut niet ontbreken? Vier bruidsparen geven je alle ins & outs van hun huwelijksbudget.

Let wel op: dit artikel is eerder verschenen in Bruid & Bruidegom Magazine 2022-1, dat betekent dat genoemde bedragen kunnen afwijken van huidige bedragen.

4 Bruidsparen over hun huwelijksbudget + tips
Foto: Esther van Geenen fotografie

Kimberly & Mathias | ”Met €20.000 gingen we het niet redden”

“Ik had een plaatje in mijn hoofd van hoe mijn droombruiloft eruit moest zien. Initieel hadden we daar €20.000 euro voor uitgetrokken, een bedrag dat we hadden bepaald op basis van wat we konden sparen. Toen we de dingen op een rijtje gingen zetten die voor ons belangrijk zijn, kwamen we er al snel achter dat we het met dit budget niet gingen redden. Zo waren we verliefd geworden op Het Witte Huis in Loosdrecht en kwam die offerte binnen op €14.000.”

”De afweging werd: kunnen we deze meerprijs bij elkaar sparen? Zo hebben we bewuste keuzes gemaakt voor alle losse onderdelen. We hebben zelf decoratie gemaakt en mijn zusje ontpopte zich als styliste, maar voor bijvoorbeeld de fotograaf hebben we flink betaald omdat wij dat belangrijk vinden. Onze bruiloft heeft bijna €30.000 gekost – we hebben alles zelf betaald – en ik weet dat dit voor sommigen onbereikbaar is. Daarom voel ik mij ontzettend gezegd. Mijn droom is uitgekomen! ” – Kimberly

Onze tip: “Sta achter elke keuze die je maakt en investeer in hetgeen jullie belangrijk vinden.”

________

4 Bruidsparen over hun huwelijksbudget + tips
Foto: Sanne Withaar Fotografie

Tamara & John | ”We moesten best even slikken bij sommige offertes”

“De bruiloft is niet alleen voor ons een grote dag, maar ook voor onze vrienden en familie. Daarom hebben we meer geld uitgetrokken voor de dingen waar we met z’n allen plezier aan beleven. Zo deed de visagist ook de make-up van mijn moeder, zussen en vriendinnen en kreeg iedereen vooraf een lichte lunch aangeboden. Daardoor had ik minder budget voor bijvoorbeeld decoratie en styling. We hadden van tevoren geen idee waar we rekening mee moesten houden en wat de kosten hiervan zijn.”

”We hadden ook niet gespaard en schrokken van sommige offertes. Zo moesten we best even slikken toen we onze ringen gingen uitzoeken. Toch zeiden we tegen elkaar: als er dan iets het duurste moet zijn, dan maar onze trouwringen. Die draag je immers een leven lang. Onze bruiloft heeft ongeveer €11.000 euro gekost en dat hebben we allemaal zelf betaald. Met uitzondering van mijn trouwjurk: dat was een cadeau van mijn ouders. We hebben bewuste keuzes gemaakt en hadden een fantastische dag met al onze dierbaren. Door creatief om te springen met je budget, kun je meer dan je denkt!” – Tamara

Onze tip: “Bepaal wat voor jullie belangrijk is en richt je budget daarop in. John wilde heel graag rijden in een Mustang Fastback en ik wilde samenwerken met een bijzondere bloemist die zelf haar bloemen kweekt. Daar hebben we dus meer geld voor uitgetrokken.”

________

4 Bruidsparen over hun huwelijksbudget + tips
Foto: Enstudio Photography & Film

Amy & Maurice | ”Onze richtlijn: €25.000 tot €30.000 euro”

“Tijdens mijn stage ben ik verliefd geworden op Zweden. Het landschap, de cultuur – het spreekt mij aan. Maurice deelt die liefde – we zijn nu zelfs bezig om te emigreren – dus toen ik ten huwelijk werd gevraagd was het voor ons meteen duidelijk: wij gaan trouwen in Zweden! Waar begin je dan? Wij vonden gelijk dat de locatie op een geografisch gunstige positie moest liggen. Binnen een dag rijden vanaf Nederland, of vliegen op Kopenhagen (dit is goedkoper dan vliegen naar bijvoorbeeld Stockholm) en dan met de trein. Daarnaast wilden we niet een heel grote bruiloft, maar juist een intiem feest met beperkte gastenlijst. Zo zijn we gaan filosoferen en hebben we een richtlijn van €25.000 tot €30.000 opgesteld. Ik had van tevoren wel van die algemene lijstjes over de kosten per onderdeel, maar die zijn allemaal gebaseerd op een bruiloft van een dag in Nederland. Wij wilden onze gasten in de watten leggen, ze komen tenslotte voor ons helemaal naar Zweden. Daarom duurde onze bruiloft drie dagen.”

”Op de aankomstdag hadden wij een barbecue met open bar, dan de huwelijksdag met alles erop en eraan en de dag erna een afsluitende brunch. En ja, eten en drinken is veel duurder in Zweden. Dit was dan ook de grootste kostenpost. Wij hebben een prioriteitenlijstje met een top drie opgesteld. Eten en drinken stond met stip op nummer een, gevolgd door muziek en de fotograaf. Dat we daar iets meer geld voor uittrokken, was dus ingecalculeerd. De totale kosten van onze bruiloft zijn uitgekomen op €30.000 en dat is een hoop geld, maar het was iedere cent waard. Wij hebben drie dagen lang in een bubbel geleefd met de mensen die ons het dierbaarst zijn, dat is niet in geld uit te drukken. Als ik diep in mijn hart kijk, had ik ook graag de reis en het verblijf van onze vijftig gasten betaald. Maar dat was gewoon niet te doen! Gelukkig hadden onze vrienden en familie daar begrip voor, ze vonden het geen probleem om dit zelf te betalen. Dat is ook het enige wat voor eigen rekening kwam, de rest hebben wij allemaal betaald. Dat was flink sparen, maar het dubbel en dwars waard!” – Amy

Onze tip: “Maak een prioriteitenlijstje met dingen die voor jullie belangrijk zijn en richt jullie budget hierop in. Ga samen zitten om het budget door te spreken. Waar staan we en welke kosten komen er nog aan? Grip op je financiën is key.”

________

4 Bruidsparen over hun huwelijksbudget + tips
Foto: Lisette & Patrick eigen foto

Lisette & Patrick | ”Mijn verloofde en ik vinden andere dingen belangrijk”

“Ik heb weinig referentiekaders, mijn vriendinnen zijn nog niet getrouwd en ik ben nog niet bij veel bruiloften aanwezig geweest. Toen wij begonnen met de huwelijksplanning, wist ik dan ook niet zo goed waar we moesten beginnen. In plaats van alle bruiloftsonderdelen geld toe te kennen, hebben we eerst een spaarplan gemaakt. Hoeveel kunnen we per maand opzij zetten? Aan de hand daarvan kwamen we op een totaalbedrag uit en hebben het geld verdeeld per categorie. En ja, daardoor hebben we wat concessies moeten doen.”

”Mijn verloofde en ik vinden andere dingen belangrijk. Patrick vindt bijvoorbeeld de trouwauto essentieel. Maar toen we op zoek gingen naar zijn droomauto, konden we ‘m hier in Nederland niet vinden. We vonden het zonde om dan een auto uit te zoeken die het net niet is, dus gaat het gereserveerde geld nu naar een ander potje. Ik vind de locatie heel belangrijk en we hebben twee offertes opgevraagd. Mijn voorkeurslocatie bleek twee keer zo duur! Uiteindelijk hebben we voor de andere gekozen en heb ik daarom iets meer budget voor de decoratie. Alles bij elkaar komen we uit rond de €11.000. Ik krijg mijn bruidsjurk van mijn moeder en Patrick krijgt zijn pak van zijn ouders, die kosten hoeven we daarom niet te maken. En de huwelijksreis? Die hopen we te kunnen betalen van de envelopjes.” – Lisette

Onze tip: “In tijdschriften en op social media heb ik veel deco-inspiratie opgedaan en wij gaan veel dingen zelf maken. Zo krijgt onze bruiloft een persoonlijk tintje, hebben we leuke avonden met vrienden én sparen we geld uit.”

________