Verwezenlijk jouw droomtrouwerij: 10 budget bespaartips 

Met onze besparingstips haal jij het maximale uit je huwelijksbudget en plan jij de bruiloft van je dromen! Lees hier precies waar jij op kan besparen en waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van jullie budget.

Verwezenlijk jouw droomtrouwerij: 10 budget bespaartips
Foto: Josh Appel

1. Stel prioriteiten voor de bruiloft

Begin met het stellen van prioriteiten. Wil je een intieme bruiloft of juist een groots feest? Dit beïnvloedt het aantal gasten dat je uitnodigt en het tijdstip waarop ze aanwezig moeten zijn. Elke gast brengt kosten met zich mee! Droom je van bruidsmeisjes in bijpassende jurken? Wil je genieten van een gastronomisch diner of heb je je hart verloren aan een specifieke liveband? Noteer deze punten op een prioriteitenlijst, houd er rekening mee en reserveer het benodigde budget.

2. Stel samen een budgetplan op

Bekijk je financiën en bespreek een maximumbedrag voor jullie huwelijksbudget. Het moet een bedrag zijn waar jullie je allebei comfortabel bij voelen! Stel een budgetplan op en maak een schatting van de verwachte uitgaven. Houd ook de werkelijke uitgaven bij in het budgetplan, zodat je te allen tijde een overzicht hebt en flexibel kunt reageren als iets onverwacht duurder uitvalt. Vertrouw niet op financiële bijdragen van anderen en onthoud dat veel dienstverleners een aanbetaling of zelfs volledige vergoeding vereisen.

Lees ook: ZES BRUIDSPAREN OVER DE PLANNING VAN HUN BRUILOFT

3. Kies de trouwdatum en -tijden zorgvuldig

Trouwen op een externe locatie, waarbij je een ambtenaar van de burgerlijke stand inhuurt, is over het algemeen duurder dan trouwen op het gemeentehuis. Bovendien zijn er in veel gemeenten minder populaire tijdstippen, zoals maandagochtend om 9.00 uur, die goedkoper zijn. Het is ook voordeliger om alles op één dag te plannen, zoals de kerkelijke ceremonie, burgerlijke ceremonie, receptie, diner en feest. Dit bespaart kosten voor locaties en transport.

4. Huur decoratie in plaats van te kopen

Theelichtjes, servethouders, vazen en andere bruiloftsdecoraties worden vaak na de grote dag in een kast opgeborgen en zelden opnieuw gebruikt. Zonde! Huren is een goed alternatief. Bovendien hebben verhuurbedrijven een uitgebreide voorraad, zodat je altijd decoratie kunt vinden die past bij jullie stijl en droombeeld.
Tip: Raadpleeg de handige Wedding-Guide op onze website voor een overzicht van alle trouwprofessionals bij jou in de buurt.

5. Stel een budget vast voor je trouwjurk

Bruidsmodezaken bieden prachtige jurken in verschillende stijlen en voor elk budget. Bovendien ontvang je professioneel advies en kun je vaak ook schoenen, sieraden en andere accessoires hier aanschaffen. Zo weet je zeker dat alles perfect bij

elkaar past. Bespaar niet op schoenen, want je zult er de hele dag op moeten lopen en dansen. Niets is vervelender dan pijnlijke tenen of blaren op je hielen. Tip: Je kunt de meeste stoffen bruidsschoenen na de bruiloft laten verven in een andere kleur, zodat je ze vaker kunt dragen.

6. Houd je aan een limiet voor de trouwringkosten

Laat je online inspireren bij het kopen van trouwringen, eventueel door je favoriete ringen aan te passen met behulp van een trouwringconfigurator. Ga daarna naar een juwelier of goudsmid in de buurt om de ringen te bekijken en te voelen. Zij kunnen je helpen om binnen je budget te blijven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om niet meteen een volledige rij diamanten in de damesring te zetten, maar in plaats daarvan te beginnen met één diamant en bij elk jubileum een nieuwe diamant toe te voegen. Je kunt ook kiezen voor een ander edelmetaal om kosten te besparen.

7. Kies bloemen die binnen je budget passen

Kies voor seizoensbloemen, bij voorkeur van een lokale bloemist. Ook kleine planten in bloempotten zijn een alternatieve decoratie. En het handige is dat je ze na afloop als cadeau aan je gasten kunt geven of kunt schenken aan een instelling. Heb je geen budget voor bloemen? Als je trouwt in een oranjerie of botanische tuin, hoef je zelf maar weinig bloemen toe te voegen.

8. Houd rekening met de kosten van het drukwerk

Denk goed na over je huwelijksdrukwerk en met name welk type kaarten je wilt versturen. Afwijkende formaten kosten bijvoorbeeld meer en je zult speciale enveloppen moeten aanschaffen, wat de kosten verhoogt. Vraag ook altijd om een proefdruk, zodat je eventuele fouten vroegtijdig kunt corrigeren. Menukaarten hoeven niet voor elke persoon apart te zijn, één per tafel is ook prima. In plaats van individuele plaatskaartjes kun je ook een algemene plattegrond maken. Tip: Bestel al je drukwerk in één keer, zodat je maar één keer administratiekosten hoeft te betalen.

Verwezenlijk jouw droomtrouwerij: 10 budget bespaartips
Foto: Al Elmes / Unsplash

9. Let op de kosten van eten en drinken

Twee belangrijke kostenposten waar je niet op wil bezuinigen, zijn eten en drinken. Veel trouwlocaties hebben hun eigen catering, wat goedkoper kan zijn dan het inhuren van een externe cateraar. Spreek in ieder geval duidelijke afspraken af: worden de drankjes per stuk afgerekend of is er een vaste prijs? Welke alcoholische en non-alcoholische dranken worden er geserveerd? Verwacht je kinderen op je bruiloft? Informeer dan of er een speciaal kindermenu beschikbaar is. Dit is goedkoper dan een menu voor volwassenen en beter afgestemd op de smaak van kinderen. Je kunt ook besparen op de bruidstaart door bijvoorbeeld een kleine taart te kiezen en cupcakes met dezelfde smaak uit te delen aan je gasten. Als het aansnijden van de taart meteen na het diner gebeurt, kun je waarschijnlijk zonder een apart dessert.

10. Bespaar met doe-het-zelf projecten

Ben je creatief en heb je wat tijd over? Dan kan het leuk zijn om zelf decoraties te maken voor je bruiloft. Trommel vriendinnen en familieleden op, zet wat muziek aan en ga knutselen! Maak bijvoorbeeld zelf deze bedankjes. Maar let op: kleine uitgaven voor benodigdheden voor je DIY-projecten kunnen snel oplopen.

Met deze tips kun je je huwelijksbudget optimaal benutten en tegelijkertijd de bruiloft van je dromen plannen. Veel succes met de voorbereidingen!