5 trouwlocaties voor jullie winterbruiloft 

5 trouwlocaties voor jullie winterbruiloft
Foto: Ulla Maier

Jullie huwelijk in een houten (berg)hut

Ondanks dat België voornamelijk gekend is voor zijn vlakke landschappen, heeft het in de Ardennen wel degelijk heuvels en bosrijke gebieden die het gevoel van bergen opwekken. Beeld je knusse, houten chalets in, verscholen tussen bomen of bij een rustig meer. Bij betreding ruik je de frisse houtlucht en de warmte van een kachel.

Binnen word je omarmd door een gemoedelijke ambiance, met houten constructies, sfeervolle lampen en rustieke elementen die zorgen voor een gevoel van veiligheid. Buiten wellicht een laag sneeuw (als je geluk hebt), en binnen ervaar je de charme en warmte van een berghut. Een berghut vormt een pittoreske en knusse achtergrond voor een winterse bruiloft. Veel van deze plekken hebben ook moderne voorzieningen, zodat jullie gasten niets tekortkomen.

Pluspunt: Ideaal voor persoonlijke bruiloften, een warme ambiance met kachels en de gedachte van sneeuw buiten terwijl je binnen comfortabel bent.
Minpunt: Vaak wat geïsoleerd gelegen, wat vervoersproblemen kan veroorzaken voor gasten die een afstand moeten afleggen of moeten overnachten.

Lees ook: Hoeveel kost een trouwlocatie?

5 trouwlocaties voor jullie winterbruiloft
Foto: Kathi & Chris Photography

Een historisch kasteel of landhuis voor jullie winterse trouwfeest

België is rijk aan schitterende oude landgoederen en kastelen die als droomdecor kunnen dienen voor jullie winterse huwelijksfeest. Deze plekken zijn doordrenkt van verhalen en charme en worden vaak geflankeerd door betoverende tuinen die, zelfs in koudere maanden, hun schoonheid behouden. Bij het betreden van deze locaties stap je een sprookjesachtige wereld binnen, één van verfijning en passie. De binnenruimtes worden gekenmerkt door hoge vertrekken, fonkelende luchters en majestueuze haardvuren die warmte en gezelligheid brengen.

Diverse kastelen en herenhuizen beschikken over een orangerie of serre die uitkijkt op de eventueel besneeuwde tuinen, een idyllische plek voor ceremonies of het dessertmoment. De majestueuze présence van het herenhuis in combinatie met de intieme winteraankleding creëert een onvergetelijke atmosfeer. Daarbij bieden verscheidene van deze locaties ook slaapmogelijkheden, zodat jullie en jullie gasten na een avond vol vieringen niet direct naar huis hoeven.

Pluspunt: Beleef je eigen sprookjesachtige moment à la ‘A Christmas Prince’: de grandeur van een historisch pand voegt meteen een vleugje koninklijke allure toe aan jullie dag. Bovendien hebben deze plekken vaak de capaciteit voor een groots festijn!
Minpunt: Het kan voorkomen dat er bepaalde richtlijnen zijn bij het benutten van deze historische plekken, wat invloed kan hebben op de keuze van decoraties of bepaalde festiviteiten.

Tip: Gebruik onze gratis Wedding Guide om jullie droomlocatie te vinden.

Winterbruiloft in een schuur of boerderij

Wie heeft er nou nooit gefantaseerd over een sprookjesachtige winterbruiloft te midden van het landelijke groen? Plattelandsboerderijen en oude schuren bieden een sfeervolle en persoonlijke ambiance voor jullie speciale dag. Deze plekken stralen een authentieke en bucolische charme uit, die harmonieus samensmelt met winterse betovering. Visualiseer oude houtconstructies verlicht met fonkelende lampjes, grootse haardvuren die knetteren en behaaglijkheid bieden, en panoramische zichten op besneeuwde landschappen of wouden. Verrijk het interieur met seizoensgebonden accenten zoals dennenappels, mistletoe en flakkerende kaarsen voor die ultieme winterse geborgenheid.

Daarnaast liggen boerderijen en schuren vaak verscholen in het landschap, wat betekent dat je ongestoord kunt genieten zonder directe buren en het feest kan doorgaan tot in de vroege uren. En bij gunstige weersomstandigheden kunnen jullie buiten genieten rondom een vuurschaal en zelfs marshmallows roosteren. Een winterhuwelijk in een boerderij of schuur is de gedroomde setting voor koppels die de voorkeur geven aan natuurlijke eenvoud en een plek zoeken die zowel idyllisch als laid-back aanvoelt.

Pluspunt: Knus en huiselijk. Deze plekken voelen aan als een warme deken en bieden geweldige fotomomenten.
Minpunt: Gezien de bouw en isolatie kan het er frisjes zijn tijdens de wintermaanden, wat mogelijk extra verwarmingskosten met zich meebrengt.

Strandcabines tijdens de Winter: Bijzonder en anders

Het strand roept vaak beelden op van zonnige dagen, zandkastelen en golven. Maar strandcabines tijdens de koudere maanden hebben een heel aparte bekoring. Beeld je in: samen met dierbaren, tegen de achtergrond van een wilde zee, de lucht doorspekt met die frisse zeelucht en een horizon die betovert met prachtige kleurschakeringen. Een strandcabine in de winter creëert een verrassende en magische sfeer voor een huwelijk. De stille kalmte van het winterstrand zorgt voor een intieme setting die je tijdens de zomermaanden zelden ervaart.

Binnen in de cabine knettert een gezellig haardvuur, terwijl je buiten het zachte ruisen van de golven hoort. De omgeving is puur, authentiek en ongerept, spiegelend aan de oprechte liefde tussen jullie. Ook al is het misschien een niet-alledaagse keuze voor een winterhuwelijk, het is dé plek voor koppels die op zoek zijn naar iets buitengewoons. Want is er iets meer romantisch dan samen, genesteld in een warme plaid, staren naar de sterren boven de eindeloze zee?

Pluspunt: Absoluut uniek! Je gasten zullen vast en zeker zoiets nog nooit eerder hebben beleefd.
Minpunt: Het kustweer kan grillig zijn, waarbij stevige windstoten en regenval het comfort van de genodigden kunnen uitdagen.

Trouwen in een botanische serre

Een botanische serre is de ideale setting voor wie houdt van een mix tussen natuur en comfort. Stel je voor: zelfs tijdens de koude wintermaanden, sta je te midden van een groene jungle, omringd door het aroma van vreemde bloemen en het gezicht van kleurrijke bloei. Door de glazen constructie baadt de hele ruimte in natuurlijk licht, wat zorgt voor een prachtige sfeer.

Lees ook: Perfecte trouwlocaties voor jullie destination boho-bruiloft

Het samenspel tussen het winterse buitenlandschap en de weelderige binnentuin van de serre is ronduit magisch. Dit geeft jullie de unieke mogelijkheid om te huwen te midden van een groene oase, zonder de bijtende winterkou te ervaren. En wanneer de avond inzet, zorgen sfeerverlichting langs de paadjes en tussen de planten voor een extra romantisch effect.

Pluspunt: De locatie biedt een gevoel van buiten zijn, maar iedereen geniet van de warmte en beschutting. Daarnaast zorgt de natuurlijke omgeving dat extra versieringen vaak overbodig zijn.
Minpunt: Ondanks de bescherming tegen winterse temperaturen, kan het in de serre behoorlijk warm worden als de zon fel schijnt, wat kan zorgen voor een broeierige sfeer.

5 trouwlocaties voor jullie winterbruiloft
Foto: Kathrin Krok

Tips voor het selecteren van de ideale locatie voor jullie winterhuwelijk

België herbergt een schat aan unieke trouwlocaties. Droom je van een magisch winterhuwelijk in een historisch kasteel of een gezellige viering in een oude schuur? Er is een brede waaier aan mogelijkheden. Wat essentieel is, is dat jullie je helemaal thuis voelen op de gekozen plek. Trek er dus op uit, ontdek verschillende locaties en laat je inspireren. Heffen we het glas op de liefde en de ideale plek!

Controleer de toegankelijkheid. Sneeuw en vorst kunnen de verplaatsingen bemoeilijken. Voorzie verwarming. Het laatste wat je wilt, is dat jullie gasten de hele dag bibberen van de kou. Informeer naar winterpromoties. Buiten het tophuwelijksseizoen bieden veel locaties aantrekkelijke tarieven aan. Misschien kan je een voordelige deal strikken ;).