Hoeveel kost een trouwlocatie? + Hoe bepaal je het budget? 

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Een van de belangrijkste onderdelen bij het plannen van jullie huwelijk is het kiezen van de perfecte trouwlocatie. Maar wat zijn de kosten van een trouwlocatie en hoe kunnen jullie het budget het beste vaststellen? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Hoeveel kost een trouwlocatie? + Hoe bepaal je het budget?
Foto: Unsplash, Vitor Monthay

De kosten van een trouwlocatie

Om meteen ter zake te komen: er bestaat geen vast bedrag voor het huren van een trouwlocatie. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie van de trouwlocatie en het seizoen waarin de bruiloft plaatsvindt. Ook als jullie van plan zijn om alle activiteiten op dezelfde locatie te organiseren, zoals de ceremonie, receptie, diner en feest, en ook gebruik maken van catering, muziek en decoratie, zal dit de prijs beïnvloeden.

Gelukkig kunnen we wel een gemiddeld bedrag presenteren. Volgens TPW voerden Belgische bruidsparen tussen januari 2019 en augustus 2022 gemiddeld €6.402,- in als kosten voor de trouwlocatie in hun planningstool.

Bepaal jullie budget

Om jullie budget voor de trouw- en feestlocatie te bepalen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de verschillende kosten die hiermee gepaard gaan. Denk bijvoorbeeld aan de huur van de locatie, catering, decoraties, huur van apparatuur, bloemen en verlichting. Zelfs de drankjes tijdens het feest kunnen een aanzienlijke kostenpost zijn. Bijvoorbeeld, als de locatie ervan uitgaat dat een gast gemiddeld 2 drankjes in het eerste uur drinkt en vervolgens 1 drankje per uur, dan kost het afkopen van drankjes voor een feest van 4,5 uur ongeveer €30 per persoon.

Maak eerst een lijst met alle kosten en bepaal vervolgens welke onderdelen van de trouw- en feestlocatie het belangrijkst zijn voor jullie. Bespreek ook het totale budget voor de bruiloft en bepaal samen hoeveel jullie beschikbaar hebben om aan de locatie te besteden. Overweeg waar jullie eventueel op kunnen besparen en waar jullie het budget beter aan kunnen besteden. Op deze manier kunnen jullie een weloverwogen keuze maken en de trouw- en feestlocatie vinden die het beste bij jullie past en binnen jullie budget past.

Vergelijk verschillende trouwlocaties

Het is verstandig om de markt te verkennen en de prijzen van verschillende trouw- en feestlocaties te vergelijken. Overweeg om te onderhandelen over de prijs of te kiezen voor een locatie buiten het hoogseizoen. Wees realistisch over jullie budget en besteed niet meer dan wat jullie kunnen veroorloven. Vergeet niet dat de bruiloft draait om de liefde en verbintenis tussen jou en jouw partner, niet om het geld dat wordt uitgegeven.

Gelukkig hebben we een artikel dat van A tot Z bespreekt hoe je de juiste trouwlocatie kunt kiezen. Door verschillende opties te verkennen en verstandig om te gaan met jullie budget, kunnen jullie een perfecte trouw- en feestlocatie vinden die past bij jullie wensen en budget.

Alle details zijn belangrijk

Bij het bepalen van het budget is het belangrijk om rekening te houden met kleine details zoals de huur van tafels en stoelen, verlichting en bloemstukken. Deze kleine details kunnen snel oplopen en een grote impact hebben op jullie budget. Het is ook verstandig om het budget te bespreken met de trouw- en feestlocatie en te bekijken of zij aan jullie budget kunnen voldoen. Sommige locaties bieden bijvoorbeeld pakketten aan die kunnen worden aangepast aan jullie budget.

Hoe groot wordt de bruiloft?

De grootte van jullie bruiloft is van invloed op de locaties waaruit je kunt kiezen. Hierbij gaat het over het aantal gasten dat jullie uitnodigen. Wanneer je een grote bruiloft plant, zal je op zoek moeten gaan naar een locatie die genoeg ruimte biedt voor al jullie gasten. Als jullie een intieme bruiloft willen, is een kleine locatie vaak al voldoende. Dit heeft ook invloed op de prijs van de locatie.

Een van de eerste stappen bij het plannen van jullie bruiloft is het (globaal) samenstellen van de gastenlijst. Dit geeft jullie een idee van het aantal gasten dat jullie kunnen verwachten. Het is belangrijk om de gastenlijst op tijd te maken, omdat dit invloed heeft op het kiezen van de locatie en andere aspecten van de bruiloft.