20 tips voor de bruiloft van je dromen 

20 tips voor de bruiloft van je dromen
FOTO: Christiane Baumgart Lovestories

Ben je net begonnen of moet je nog beginnen met het plannen van je bruiloft? Perfect! Met deze tips creëer je het ultieme huwelijksfeest.

1.    Uitnodigingen

De uitnodigingen zijn het startschot voor de grote dag. Het geeft je gasten een voorproefje van het concept en de stijl van jullie huwelijk. Een bruiloftslogo, portretfoto of jullie initialen geven menukaarten, programma’s en zelfs koekjes een persoonlijke, unieke uitstraling.

2.    Bridal look

Voor de perfecte bruidslook kun je een sluier ook combineren met haaraccessoires. Linten, bloemen, parels, veren, een haarkam of haarband – het ziet er niet alleen bij de bruid, maar ook bij de bruidsmeisjes wonderschoon uit.

3.    Getting ready-snack

Ontbijten op je grote dag is heel belangrijk, maar vergeet ook de tussendoortjes niet. Een schaal met snacks – bijvoorbeeld kaas, fruit, crackers en hartige pizzabroodjes – geeft je energie voor de dag. Ook belangrijk: drink niet alleen champagne, maar vooral ook water.

4.    Persoonlijke geloften

Jullie ceremonie wordt nog emotioneler als jullie zelfgeschreven geloftes voorlezen aan elkaar. Welke ervaringen verbinden jullie? Van welke eigenschap hou je het meest van en wat waardeer je aan de ander? Wat wilde jij je aanstaande altijd al zeggen?

5.    Party props

Glow sticks, sterretjes, bellenblaas – maak van je eerste stappen als newlyweds een feestelijke beleving door je gasten te voorzien van gadgets waarmee ze jullie kunnen toejuichen. Bonus: het levert fantastische foto’s op! Een flower bar is ook bijzonder mooi.

6.    Trouwachtergrond

Een versierde druivenboog of bloemenmuur zijn een fantastische achtergrond voor de huwelijksceremonie én latere fotosessies. Of decoreer de achtergrond met sfeervolle kerstverlichting, voor een romantische vibe.

7.    Welkomstbord

Met een welkomstbord begroet je de gasten zodra ze aankomen en geef je hen informatie over bijvoorbeeld de routing en tafelschikking. Neem ook de tijd voor een persoonlijke groet. Een korte toespraak – vaak aan het begin van het diner – gericht aan alle gasten is een mooie manier om iedereen te bedanken voor hun komst.

8.    Bedankjes

Het is gebruikelijk dat het bruidspaar een klein cadeautje meegeeft aan de gasten, als bedankje voor hun komst. Vaak staan deze op een tafel nabij de uitgang, zodat gasten het cadeautje mee kunnen nemen als ze naar huis gaan, maar het is natuurlijk ook leuk om ze persoonlijk uit te delen.

9.    Tafelschikking

De opstelling van de stoelen beïnvloedt de stemming op het feest. Kiezen jullie voor een seating arrangement of voor vrije zitplaatsen? Tip: de decoratie mag de gesprekken aan tafel niet storen, dus hou rekening met bijvoorbeeld de hoogte van kandelaars en bloemstukken.

10.    Back-up plan

Hou ook rekening met onverwachte zaken en probeer hierop te anticiperen. Wordt het ineens zinderend heet op jullie grote dag? Dan zijn parasols, waaiers, zonnebrand en water een absolute must. Gaat het regen? Paraplu’s zijn de oplossing. Ook is het fijn als je een aantal items in de opfrisruimtes legt voor algemeen gebruik. Bijvoorbeeld een borstel, haarlak en deodorant.

11.    Entertainment

Zorg voor vermaak voor je gasten als jullie weg zijn voor de fotoshoot. Populaire ideeën zijn spelletjes zoals levensgroot jenga en jeu de boules of shows van bijvoorbeeld een illusionist of acrobaat. Een koffie- of ijswagen verzacht de wachttijd nog een beetje meer.

12.    Fotoshoot

Creëer stunning trouwfoto’s met glitterconfetti, bellenblaas of een regen van bloemblaadjes. Bespreek jullie wensen van tevoren met de fotograaf en/of videograaf én denk na over de locatie. Wil je graag een fotoshoot op een andere plek dan waar de ceremonie wordt gehouden? Hou dan rekening met de reistijd.

13.    Dresscode

Bruidsmeisjes in matching outfits zorgen – samen met een stralende bruid – voor een magisch fotomoment. Ook bruidsjonkers met een uniforme look worden steeds populairder.

14.    Zoet of hartig?

Een snacktafel is een absolute highlight. Donuts, minihamburgers, popcorn in verschillende smaken of zoete cupcakes en koekjes – de keuze is aan jou!

15.    Loungen

Even uitrusten in stijl doe je in een gezellig ingerichte loungehoek. Comfortabele fauteuils met handige bijzettafels en hoogpolige tapijten zorgen voor de ultieme relaxplek. Je kunt deze meubels ook huren, net als accessoires zoals vintage servies, gouden bestek, handgeschilderde wegwijzers of antieke deurkozijnen.

16.    Ladies en gentlemen

Wat een sweet table is voor vrouwen, is een sigaar-, whisky-, gin-, rum- of bierbar voor mannen! Bedenk waar jij je gasten graag mee wilt verrassen en spreek dit goed af met de locatie.

17.    Signature drink

Creëer een signature drink voor je huwelijksdag, die je professioneel laat mixen door een showbartender, en deel die uit tijdens de toost. Zorg ook voor een alcoholvrije variant, dan kan iedereen genieten. Cheers!

18.    Food entertainment

Verwen je gasten met live cooking, waarbij een kok het eten voor je ogen bereidt. Of regel foodtrucks met een barbecue, minipizza’s, ijs, crêpes of koffiespecialiteiten.

19.    Bruidstaart

Een taart in de kleuren van je bruiloft ziet er bijzonder mooi uit. Versier ‘m met vers fruit of bloemen. Ook gedroogde bloemen zijn een blikvanger. Alternatieven op de klassieke bruidstaart
zijn bijvoorbeeld een donutmuur, kaastaart of sushicake.

20.    Top it off

Laat je gasten hun eigen drankjes versieren met aromatische ingrediënten zoals bessen, citrusvruchten of kruiden. Zo kan iedereen zijn of haar eigen cocktail samenstellen.

Nog meer tips?: Inspiratie voor een zeer persoonlijk huwelijksfeest