Zo vind jij een toplocatie 

Zo vind jij een toplocatie

Begin op tijd

Of je nu in een kasteel of een bijzonder landhuis wilt trouwen: het belangrijkste advies is om op tijd te beginnen met je zoektocht. Veel locaties zijn een jaar van tevoren al volgeboekt, zeker op populaire dagen als vrijdag, zaterdag en bijzondere data. Zodra er een verlovingsring aan je vinger prijkt, is het goed om het zoeken naar een locatie bovenaan jullie prioriteitenlijstje te zetten.

Money, money, money

Ho stop, niet meteen naar je favoriete locatie uit deze special rennen! Ga eerst samen aan tafel zitten en bepaal hoeveel geld jullie willen en kunnen uitgeven aan de bruiloft en welk deel van dat budget gereserveerd is voor de locatie. Niet het meest spannende onderdeel, dat weten we, maar wel belangrijk om teleurstellingen te voorkomen.

Wish list

Ook belangrijk: jullie wensen op elkaar afstemmen en locaties zoeken die daarbij passen. Maak een lijstje met jullie wensen, zodat je handig kunt afvinken welke locatie aan welke wensen voldoet.

Koppen tellen

Pas de grootte van je locatie aan het aantal gasten aan. Zowel een te grote als een te kleine locatie is niet bevorderlijk voor de sfeer op jullie bruiloft. Je hoeft de gastenlijst nog niet exact klaar te hebben als je op locatiejacht gaat, maar een reële schatting van het aantal genodigden is erg handig!

Sfeer

Het is goed om vooraf te bedenken wat voor soort bruiloft jullie willen en daar de locatie op aan te passen. Een romantische sprookjesbruiloft past bijvoorbeeld perfect in een kasteel en voor een Sex and the City-waardig cocktailfeestje ben je op de rooftop bar van een hip hotel aan het goede adres.

Timing is alles

Vergeet niet om jullie locatie ook op het moment waarop jullie trouwen te bezichtigen, al is het maar op foto’s. Het verschil tussen avond- en ochtendlicht is vaak heel groot en we hoeven je niet uit te leggen dat een landgoed vol bomen er ’s winters heel anders uitziet dan ’s zomers!

Overnachten

Jij komt uit Groningen, hij komt uit Zeeland: dat betekent gasten uit alle windstreken. Kijk in dat geval naar trouwlocaties met overnachtingsmogelijkheden, zodat je gasten indien gewenst kunnen blijven slapen. In de regel betalen de gasten dit zelf, maar het is netjes om de overnachtingkosten voor jullie ouders en getuigen te betalen.

Diner!

Als je een diner geeft, wil je natuurlijk ook dat het heel lekker is. En er is maar één manier om daar achter te komen… proeven! Vraag om een proefdiner voordat je de locatie vastlegt. Meer tips én trends op het gebied van lekker eten en drinken vind je op pagina 38.

Check

Veel trouwlocaties hebben een bruiloftsarrangement, maar wat is er precies inbegrepen in het pakket? Wordt de catering en de decoratie verzorgd of mag je dit zelf regelen? Zijn er vaste leveranciers waar je mee moet werken of mag je zelf kiezen? Zit de bruidstaart in het arrangement? Allemaal dingen die goed zijn om te checken voordat je ergens je handtekening onder zet!

Muziek

Zonder muziek geen feest. Vraag daarom ook na of er een vaste band of dj bij de locatie hoort of dat je er zelf eentje uit kunnen zoeken. Op zoek naar inspiratie? Wat dacht je van een salsaband én een workshop salsadansen om de avond mee te beginnen?

Stoelendans?

Iets om over na te denken: hoe meer stoelen en tafels er om de dansvloer staan, hoe langzamer jullie feest op gang zal komen. Natuurlijk moet er wel wat zitgelegenheid zijn (bijvoorbeeld voor oudere gasten), maar beperk het tot twee of drie tafels met stoelen of ga voor een aparte loungehoek.

Routes en parkeren

Ook niet onbelangrijk: is de locatie makkelijk te vinden? Of is het handig om jullie gasten een kaartje met een wegwijzer te sturen? Andere dingen om over na te denken zijn de aanwezigheid van voldoende parkeerplaatsen én de nabijheid van een treinstation of bushalte.

Special guests

Hou bij de keuze voor een locatie ook rekening met gasten met speciale wensen, zoals mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Organiseren jullie een diner? Informeer dan bij jullie gasten naar eventuele voedselallergieën en dieetwensen.