Van dieetwens tot glutenvrije taart 
Je hebt een datum én een locatie voor je bruiloft gekozen, dus is het tijd om na te denken over het eten op de grote dag. Hoe pak je dat aan? Wat wil je laten serveren? En hoe ga je rekening houden met voorkeuren, dieetwensen, allergieën of intoleranties?
Uitnodiging
De voorbereidingen voor je trouwmenu beginnen vaak met je uitnodiging, want dat is een makkelijke manier om erachter te komen of je gasten bepaalde dieetwensen, allergieën of intoleranties hebben. Als je om een R.S.V.P. vraagt voor je bruiloft, kunnen ze dit soort zaken namelijk meteen doorgeven. Een warm welkom voor hun en handige info voor jullie.
Lees ook: Save-the-date-kaartjes: wat zijn dat?
Wie regelt wat?
Meestal stelt een chef-kok een menu voor je samen, maar je kunt als bruidspaar zelf ook prima aangeven wat je graag wilt. Zorg ervoor dat je dit ruim op tijd doet, zodat je iedereen goed kunt verzorgen. Daarnaast is het handig om aan te geven hoeveel kinderen aanwezig zullen zijn op de bruiloft. De kok houdt daar dan rekening mee en maakt menu’s waar iedereen blij van wordt.
Weddingplanner
Liever de voornaamste taken uit handen geven, aan een weddingplanner bijvoorbeeld? Een goed en ontzorgend idee; hij of zij inventariseert de voorkeuren van je gasten. “Wij hebben een bestand waar alle wensen in staan, zoals vlees, vis of vegetarisch. We noteren dat allemaal en geven het door aan de keuken of locatie en die houdt daar rekening mee. Als je een intolerantie of allergie hebt, is het natuurlijk van levensbelang dat bepaalde ingrediënten er niet tussen zitten”, zegt Wiesje van Wedding & Planning.
Taart!
Bij een bruiloft hoort natuurlijk een lekkere bruidstaart en het is geweldig als ál je gasten daarvan kunnen meegenieten. Het komt vaak voor dat tenminste één van de gasten een intolerantie of allergie heeft, zoals een lactose-intolerantie of een notenallergie. In dat geval kun je je patissier vragen hier rekening mee te houden, of je verzorgt naast de taart een aantal risicovrije gebakjes.
Lactosevrij
Taartenbakker Anna van Gebakkerij vertelt: “Een standaard taart is een taart ‘met alles’, oftewel gluten, lactose, suiker en koemelk. Maar het is hier ook mogelijk om een bruidstaart te bestellen met speciale wensen. Bijvoorbeeld een lactosevrije taart. Tegenwoordig is met lactose-intolerantie makkelijk om te gaan door lactosevrije producten te gebruiken. Het smaakt net zo goed als producten met lactose, vaak proeven gasten het verschil niet eens!”
Glutenvrij genieten
Een glutenallergie of -intolerantie is een andere uitdaging volgens Anna, omdat er voor de glutenvrije gebakjes een beperkt aantal smaken is. “Deze gebruik ik dus ook voor mijn bruidsparen, meestal als een toplaag of als een apart gebakje. Bruidsparen kunnen in dat geval het best aparte gebakjes bestellen. Ideaal als onderdeel van een sweet table of als kleine gebakjes naast de bruidstaart. Dat is een goede oplossing als er gasten zijn met verschillende allergieën. Bovendien zijn die gebakjes heel erg lekker, ook als je geen allergie hebt.”
Gastengebakje
Wat kun je het beste kiezen? Een hele taart, alleen een toplaag of een klein gebakje? Dat verschilt dus per allergie. Maar meestal wordt er voor een speciale toplaag gekozen als het bruidspaar zelf of naaste familie, zoals de vader, moeder, broer of zus een allergie heeft. Als het een andere gast is met een allergie, wordt er meestal gekozen voor een apart gebakje naast de bruidstaart of een sweet table, waarop verschillende gebakjes staan.
Dineropties
Elke bruiloft is anders, maar het diner volgt meestal na de ceremonie en borrel. Voor het diner heb je allerlei verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan een sit down-diner waarbij gasten aan tafel bediend worden, maar ook aan een walking dinner of zelfs een barbecue of foodcorner. Wat jullie het leukst vinden, is de belangrijkste leidraad!
Sit down-diner
Bij een klassiek huwelijk of een huwelijk op een chiquere locatie kiest het bruidspaar meestal voor een sit down-diner, vertelt Astrid van Astrid Blaauw Weddings & Events. “Het gaat hier vaak om een vooraf gekozen menu, waarbij rekening wordt gehouden met dieetwensen en allergieën. Het zittend diner geeft rust, want het diner wordt uitgeserveerd aan tafel”, aldus Astrid. Collega-weddingplanner Wiesje van Wedding & Planning vult aan: “Ook speeches komen bij deze variant het best tot hun recht, iedereen heeft een vaste plek en gerechten worden gelijktijdig uitgeserveerd: het perfecte recept voor overzicht en een strakke planning.”
Shared dining
Je kunt ook kiezen voor een buffet aan tafel: shared dining. “Het voorgerecht wordt bijvoorbeeld uitgeserveerd, maar het hoofdgerecht wordt als een buffet op de tafels geplaatst. Er staan dan verschillende schalen met diverse gerechten waar men uit kan kiezen. Zo houd je wel de rust dat iedereen aan tafel zit, maar is er ruime keuze om te eten wat je wilt”, zegt Astrid. “Het dessert kan dan bijvoorbeeld wel weer uitgeserveerd worden.”
Walking dinner
Een walking dinner wordt ook steeds vaker gekozen. “Dan hebben de gasten geen vaste zitplaats, maar staan ze, krijgen ze verschillende gangen en wordt het eten uitgeserveerd. Hierbij moet je wel even goed van tevoren in beeld brengen wie een allergie heeft”, zegt Wiesje. Deze dinervariant is een stuk informeler en gasten kunnen gaan en staan waar ze willen.
Festival vibes
Weddingplanner Nicky van Trouwchicks ziet veel festivalbruiloften met foodtrucks en barbecues gepland worden. Maar ook driegangendiners en walking dinners zijn populair. “De een vindt het leuk om lekker rond te struinen op een festival, de ander houdt van luxe en chique aangelegenheden en baseert daar het diner op”, zegt ze. “Kies lekker uit wat jullie zelf willen en ga bijvoorbeeld voor twee keuzemenu’s, zodat gasten kunnen kiezen.”
Hapjes & late night snacks
Van een sweet table tot een fruittafel en van patat met bitterballen tot het samenstellen van je eigen pizza. Met de hapjes en late night snacks kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Voor gasten is het vaak een hele welkome verwennerij: van al dat dansen, feesten en lachen krijg je nu eenmaal (lekkere) trek!
Sweet table
Het woord zegt het al: tafel vol zoets. Op zo’n sweet table vind je onder meer gebakjes, cup cakes, macarons, meringues, lolly’s, koekjes, tompoezen, oudhollands snoep, lange vingers, donuts en spekjes. Om het helemaal luxe af te maken kies je voor een chocoladefontein: lekker dippen met al dat snoepgoed!
Churros
Weddingplanner Hamida van Weddings & Celebrations merkt dat churros momenteel heel populair zijn als late night snack. Churros worden ook wel de Spaanse donuts genoemd en ze worden gemaakt van deeg. “Je kunt de churros dippen in chocolade en bestrooien met verschillende strooisels, zoals hartjes. Doe de churros in papieren zakjes met daarop een leuke tekst of de trouwdatum en jullie namen”, tipt de weddingplanner.
Pizza party
Pizza is een snack waar menig gast een grote glimlach van zal krijgen. Laat iedereen zelf een slice versieren met allerlei toppings naar keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van
Etiquette
Bij het bruiloftsdiner hoort ook een bepaalde etiquette, zoals een tafelschikking en -dekking. Niet iedereen houdt zich eraan, want de tijden zijn veranderd. “Bij mijn bruidsparen doen ze gewoon hoe ze het willen. We houden ons niet altijd aan de regels. Vroeger trouwde iedereen heel traditioneel, maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Iedereen kan doen wat hij zelf wil”, zegt Nikki.
Ideeën voor het huwelijksdiner?: food ideeën voor jullie trouwdag