De beste tips voor kinderen op je bruiloft 

Op je bruiloft sta jij natuurlijk in het middelpunt en zijn jij en je partner samen aan het stralen. Maar vergeet niet dat je ook moet denken aan entertainment voor de uitgenodigde kids. Hoe het werkt en welke tricks je hiervoor kunt gebruiken? Dat leggen wij je uitgebreid uit.

De beste tips voor kinderen op je bruiloft
Foto: Pexels, Becerra Govea Photo

Net even anders

Feesten met kinderen zijn net even wat anders dan anders. Ze beginnen vaak eerder, zijn minder formeel, maar zijn soms ook wat emotioneler en grappiger. Kinderen brengen spontaniteit, speelsheid en vreugde met zich mee. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Kinderen vermaak je uiteraard op een andere manier dan volwassenen, daarom is het handig om zoveel mogelijk activiteiten voor kinderen te organiseren. En hoewel smaken natuurlijk verschillen, streef je ernaar iets te verzinnen dat iedereen leuk vindt. Het doel is dat iedereen – jong én oud – het naar z’n zin heeft en kan ontspannen.

Nog aan het beslissen wie jullie moeten uitnodigen voor de bruiloft?: tips voor het samenstellen van de gastenlijst

Basic rules

Begin eerst eens met kijken naar hoeveel kinderen er komen en hoe oud ze zijn. De activiteiten kun je hierop afstemmen. Als er maar een paar jonge kinderen zijn, dan zouden bijvoorbeeld opa’s, oma’s of vrienden op de kinderen kunnen letten. Daar worden de kleintjes ook blij van, zij voelen zich vaak het veiligst bij mensen die ze kennen. Als er een grote groep kinderen komt, zou je ervoor kunnen kiezen om een wedding nanny in te huren. Zij zitten vaak vol ideeën om de kinderen bezig te houden. Ook entertainers maken de kleintjes enthousiast.

Kleine taken

Kinderen vinden het heerlijk om verantwoordelijkheid te krijgen, denk bijvoorbeeld aan een ringendrager of bloemenmeisje. Met deze taken maken de kinderen er zelf een feestje van. Samen bellen blazen, helpen met het maken van de foto’s en niet te vergeten: als eerste met de voetjes op de dansvloer staan.

Meerdere ruimtes

Het is heel praktisch om op de locatie verschillende kindvriendelijke ruimtes te creëren, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Denk aan een weiland om in te ravotten, een speeltuin ergens dichtbij, een soft playground of een terras met veel ruimte. Binnen kun je denken aan een speel- of knutselhoek of een aparte ruimte om te relaxen. Deze ruimtes zijn ideaal voor kinderen om zich te vermaken.

Tip: Het beste is om van tevoren met de ouders te praten over wat hun leuk vinden en wat er nodig is om ook hun dag onvergetelijk te maken. Hier doe je veel inspiratie mee op.

Hoogtepunt voor kinderen

Buiten in de tuin zijn zeepbellen erg leuk en ze zorgen voor een prachtig fotomoment voor jong en oud. Ook skippyballen – verkrijgbaar in verschillende designs én in trouwkleuren – laten de harten van de kleintjes sneller kloppen en zijn pure eye candy. Aan de kindertafel daarentegen houden placemats om in te kleuren, puzzelboekjes, sticker5albums of bouwstenen de boel bezig.

Tip: Houd de kleurpotloden bij de hand in plaats van viltstiften. Dan blijft de locatie ook netter.

De beste tips voor kinderen op je bruiloft
Foto: Unsplash, Tamara Govedarov

Creëer een oase van rust

Op een gegeven moment worden zelfs de drukste kinderen moe, ook al willen de ouders nog doorgaan met feesten. Het is verstandig om een rustige, afgelegen plek te hebben waar kinderen kunnen rusten of zelfs slapen. Bijvoorbeeld een knusse slaapzaal met dekens of kleine tipi’s met veel kussens, knuffels en een paar kinderboeken om voor te lezen.  Fairy Lights zorgen voor de perfecte ontspanningssfeer en zien er ook nog eens betoverend uit.

Entertainment voor kinderen

 • Een eenvoudige workshop voor zelfgemaakte bloemenkransen: dit ziet er ook schattig uit op foto’s!
 • Een tattoo-station met zelfklevende plaatjes om uit te kiezen.
 • Een (soft) playground gebied.
 • Wegwerpcamera’s waarmee de kleintjes op hun eigen manier kunnen vastleggen wat er gebeurt. Grappige foto’s gegarandeerd!
 • Zoete en zoute snacks op de eigen sweet table of candybar.
 • Evenement voor jong en oud: een suikerspinautomaat of een popcorn- of ijskar.

Waar wordt er gegeten

Maak een aparte kindertafel bij het diner en versier ‘m met mooie, onbreekbare items. Denk aan bamboeborden en -bestek maar bijvoorbeeld ook aan kunstbloemen in een papieren vaasje die ze kunnen inkleuren of een vlaggetjeslijn die ze zelf in elkaar kunnen knutselen. Jongere kinderen zitten het liefst bij hun ouders. Ze hebben net zoveel ruimte nodig als een volwassene, reken daarom ook op de kinderstoelen aan tafel.

Wat wordt er gegeten?

Kinderen zijn dol op snacks en alles wat ze met hun handen kunnen eten. Over het algemeen worden kleintjes blij van eenvoudige, bekende gerechten. Geduld is een schone zaak, alleen ligt dat bij kinderen net even iets gevoeliger. Met simpele snacks hoeven ze niet lang op hun eten te wachten, wat eventuele irritaties voorkomt.

 • Kroketten of friet
 • Kipnuggets of vissticks
 • Pasta of pizzabroodjes
 • Aardappelpannenkoekjes met appelmoes
 • Groentesticks en dips
 • Fruithapjes of ijs, kleine muffins of taart als toetje
De beste tips voor kinderen op je bruiloft
Foto: Pexels, fu zhichao