Hoe kom je achter jouw trouw- of verlovingsringmaat? 

De ring speelt bij zowel de verloving als de trouwerij een cruciale rol. Verlovings- en aanzoekringen bestaan in diverse stijlen en formaten. Maar hoe kies je nu de juiste maat voor jouw ideale verlovings- of aanzoekring? Ontdek alles hierover in dit artikel.

Hoe kom je achter jouw trouw- of verlovingsringmaat?
Foto: Aller Spanninga

Waarom is de correcte ringmaat zo belangrijk?

Zowel voor comfort als voor praktisch is het essentieel om de juiste ringmaat te kiezen. Je draagt tenslotte je prachtige trouw- of verlovingsring dagelijks. Een te strakke ring kan knellen, ongemak veroorzaken en zelfs de bloedcirculatie belemmeren, wat zwelling en pijn kan veroorzaken. In noodgevallen, zoals bij medische ingrepen, kan het ook problemen opleveren als de ring niet snel genoeg kan worden verwijderd. Medische professionals raden vaak aan om ringen te dragen die gemakkelijk kunnen worden afgedaan, vooral tijdens activiteiten waarbij de handen kunnen opzwellen, zoals sporten of reizen. Aan de andere kant is een te losse ring ook niet ideaal, omdat deze gemakkelijk van de vinger kan glijden, wat niet alleen vervelend zit maar ook het risico op verlies vergroot.

Een trouw- of verlovingsring die goed past, ziet er ook mooier uit. Het ontwerp komt beter tot zijn recht wanneer de ring de juiste maat heeft. Een ring die te groot of te klein is, oogt vaak minder dan een ring die perfect past.

Hoe beter de ring past, hoe langer deze mooi blijft. Ringen die te strak zitten, kunnen sneller slijten of beschadigd raken door de druk. Te losse ringen kunnen gaan schuiven en uiteindelijk vervormen. Door de juiste ringmaat te kiezen, zorg je ervoor dat je ring langer mooi blijft en minder onderhoud vergt.

De beste manier om jouw verlovings- of trouwringmaat te meten

Er zijn verschillende maatsystemen die wereldwijd gebruikt worden, elk met hun eigen standaarden en metingen. De meest voorkomende systemen zijn de Amerikaanse maat, de Europese maat en de Britse maat. De Amerikaanse maat wordt aangeduid met een getal (bijvoorbeeld maat 6), wat overeenkomt met de binnendiameter van de ring in inches. De Europese maat gebruikt een cijfer dat de omtrek van de ring in millimeters aangeeft. Maat 52 betekent bijvoorbeeld een omtrek van 52 mm. De Britse maat wordt gemeten met een letter (bijvoorbeeld maat L), die overeenkomt met een specifieke binnendiameter.

De maat die het meest word gebruikt in Nederland is de Bonds maat. Dit gaat over de binnendiameter van de ring in millimeters.

De allerbeste manier om je ringmaat te meten is door een bezoekje te brengen aan een juwelier. Op die manier is het het meest nauwkeurig en betrouwbaar. Dit kan bijvoorbeeld bij Aller Spanninga. Zij weten als geen ander waar op gelet moet worden bij het bepalen van jouw ideale ringmaat voor je trouw- of verlovingsring. Om 100% zeker te zijn dat jouw ringmaat klopt, kun je bij hen je maat laten opnemen op verschillende tijdstippen en door verschillende medewerkers. Zo zorgen ze ervoor dat je maat echt dubbel gecheckt wordt.

Zelf je ringmaat meten

Hoewel het aan te raden is om naar een juwelier te gaan voor de meest eenvoudige en nauwkeurige meting, kun je ook thuis je ringmaat opmeten. Gebruik bijvoorbeeld een flexibel meetlint om de omtrek van je vinger in millimeters te meten. Zorg ervoor dat het lint niet te strak zit, maar ook niet te los. Vergelijk de gemeten omtrek met een ringmaattabel om je maat te vinden.

Je kunt dit ook met een papierstrookje doen. Neem een smal strookje papier en wikkel het rond het breedste punt van je vinger. Markeer waar het strookje overlapt en meet vervolgens de lengte met een liniaal. Deze lengte komt overeen met de omtrek van je vinger, die je kunt omzetten naar de juiste maat met behulp van een ringmaattabel.

Sommige juweliers of webshops bieden gratis ringmaatmeters aan. Dit zijn plastic of papieren stroken met maatmarkeringen die je rond je vinger kunt wikkelen om direct je maat te kunnen aflezen.

Digitaal je ringmaat meten

Op verschillende juweliers- en sieradenwebsites vind je online ringmaatconfiguratoren. Hier kun je enkele vragen beantwoorden over de omtrek van je vinger of zelfs een foto van je hand uploaden om een geschatte ringmaat te krijgen. Er bestaan ook apps die gebruikmaken van augmented reality (AR) om virtueel een ring om je vinger te plaatsen en zo de maat te bepalen.

Heel betrouwbaar zijn deze digitale hulpmiddelen echter niet. Je laat je ringmaat het best fysiek opmeten bij een juwelier voor de meest nauwkeurige meting.

Invloeden van buitenaf op je ringmaat

Het bepalen van de juiste trouw- of verlovingsringmaat gaat verder dan enkel het meten van de omtrek of diameter van je vinger. Verschillende factoren kunnen invloed hebben op hoe een ring past en comfortabel aanvoelt. Zo kan de temperatuur van je omgeving invloed hebben op de grootte van je vingers. Bij warm weer zetten je vingers uit, waardoor een ring strakker kan aanvoelen dan normaal. Bij kou krimpen je vingers juist, wat ervoor kan zorgen dat je ring losser zit. Het is daarom het beste om je ringmaat te laten meten bij een gemiddelde kamertemperatuur.

Gedurende de dag kunnen je vingers ook lichtjes van grootte veranderen. Over het algemeen zijn je vingers ‘s ochtends iets smaller dan later op de dag. Je kunt daarom het beste je ringmaat laten opmeten in de namiddag of avond, wanneer je vingers waarschijnlijk hun maximale grootte hebben bereikt.

Er zijn ook nog een aantal andere oorzaken waardoor je ringmaat kan veranderen. Denk hierbij aan fysiek gestel, stress, medicijn gebruik en zwangerschap. Dit zijn allerlei oorzaken waardoor handen kunnen opzetten of krimpen.