Designer of merk trouwring? 

Je trouwring is één van de belangrijkste elementen van je huwelijk. Als je houdt van exclusiviteit en graag een kwalitatieve trouwring wilt, heb je ongetwijfeld al eens gedacht aan designer trouwringen. Maar wat voor trouwringen zijn er nog meer? En wat kost dat nu precies? Wat is het verschil tussen een designer en een merk trouwring? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Designer of merk trouwring?
Foto: Cober.nl

Wat is een designer trouwring?

Designer trouwringen zijn heel speciaal in de bruidswereld. Deze ringen hebben unieke ontwerpen, hoogwaardig vakmanschap en vaak een hoger prijskaartje. In tegenstelling tot collectie trouwringen die in grote aantallen worden gemaakt, worden designer trouwringen ontworpen door bekende juweelontwerpers of luxe juweliershuizen.

Wat maakt een trouwring, een designer stuk? Designer trouwringen hebben vaak een origineel en onderscheidend ontwerp. Ontwerpers van trouwringen halen hun inspiratie uit diverse bronnen, zoals natuur, architectuur, kunst of zelfs culturele symbolen.

Bij designer trouwringen ligt de nadruk op vakmanschap en precisie. Deze ringen worden vaak met de hand gemaakt door ervaren goudsmeden, met gebruik van de beste materialen zoals platina, 18-karaats goud of diamanten.

Het merk achter de designer trouwring draagt bij aan de waarde en status. Bekende juweliershuizen zoals Tiffany & Co., Cartier en Harry Winston hebben een bepaalde kwalitatieve reputatie, waardoor hun trouwringen zeer gewild zijn.

Waarom kiezen voor een designer trouwring?

Designer trouwringen zijn niet alleen prachtig, maar ook uniek. De exclusiviteit van deze ringen spreekt veel koppels aan die op zoek zijn naar iets speciaals.

Door te investeren in een designer trouwring kun je erop rekenen dat je een juweel van hoge kwaliteit krijgt dat jarenlang meegaat. De gebruikte materialen en het vakmanschap zijn vaak van topniveau, wat ervoor zorgt dat designer trouwringen duurzaam en tijdloos zijn.

Materialen voor designer trouwringen

Er worden diverse materialen gebruikt bij het maken van designer trouwringen.

Platina is één van de meest populaire metalen voor designer trouwringen vanwege de zeldzaamheid, duurzaamheid en natuurlijke witte glans. Het is hypoallergeen en biedt een stevige setting voor edelstenen.

Goud is een klassieke keuze voor trouwringen. Designer trouwringen zijn vaak verkrijgbaar in 18-karaats of 24-karaats goud. Geelgoud, witgoud en roségoud zijn daarbij de populairste varianten.

Palladium is een edelmetaal dat sterk lijkt op platina, maar lichter van gewicht is en vaak iets goedkoper. Het heeft een witte glans die vergelijkbaar is met platina en is eveneens hypoallergeen, wat het geschikt maakt voor mensen met een gevoelige huid.

Designer trouwringen worden vaak versierd met edelstenen. Diamanten zijn de meest traditionele keuze. Deze ringen kunnen bestaan uit één solitaire diamant of meerdere diamanten in pavé-instellingen of als accentstenen.

Naast diamanten bevatten designer trouwringen soms ook kleurrijke edelstenen zoals saffieren, smaragden, robijnen of aquamarijn. Deze stenen voegen kleur en persoonlijkheid toe aan het ontwerp.

Het combineren van verschillende materialen en edelstenen in één ring is een leuke optie.

Eigen ontworpen trouwring bij een edelsmid

Wil je graag een unieke trouwring laten ontwerpen, maar heb je niet het budget voor een designer ring? Dan is je trouwring laten maken bij een goudsmid een uitstekende keuze! Deze trouwringen beginnen bij vijfhonderd euro en worden met de hand gemaakt. Je kan jouw ideale trouwring hier volledig op maat laten maken.

Samen met de edelsmid kunnen jullie elk detail van de ring bepalen, van de keuze van het metaal en de edelstenen tot de vorm en de gravures. De edelsmid kan elementen toevoegen die voor jullie van betekenis zijn. Dit resulteert in een trouwring die echt bij jullie past en die niemand anders heeft. Edelsmeden besteden veel aandacht aan vakmanschap en detail. Ze gebruiken kwaliteitsvolle materialen en nemen de tijd en zorg voor het creatieproces.

De prijs van verschillende soorten trouwringen

Designer trouwringen gebruiken vaak materialen met een hoge waarde zoals platina, 18-karaats of 24-karaats goud met mogelijk nog diamanten en edelstenen. Merk trouwringen hebben net als designer trouwringen, een hele goede kwaliteit. Collectie trouwringen kunnen gebruik maken van meer betaalbare materialen of lagere karaatgehaltes van goud en worden geproduceerd in grotere aantallen wat deze ring dan betaalbaarder maakt. Overigens zijn er ook merk trouwringen die wel gewoon gebruik maken van deze hoog waardige materialen en die net zo duur kunnen zijn als een designer trouwring.

Ook de complexiteit van het ontwerp speelt een rol in de prijs van een designer of collectie trouwring. Designer ringen hebben vaak ingewikkelde ontwerpen, unieke gravures, en speciale zettingen die veel vakmanschap vereisen. Deze trouwringen zijn soms ook limited editions of op maat gemaakt, wat hun waarde verhoogt. Er bestaan zeker ook prachtige collectie trouwringen en trouwringen van goudsmeden die deze onderdelen bevatten.

Designer merken maken vaak gebruik van uitgebreide klantenservice en aftercare, zoals levenslange garanties, gratis reiniging en onderhoud, en maatwerkopties. Deze extra diensten voegen waarde toe maar ook kosten. Merk trouwringen worden vaker verkocht met basisgaranties maar hebben meestal ook de mogelijkheid om te kiezen voor dezelfde, uitgebreidere aftercare.

Bij edelsmeden kun je je eigen trouwring laten ontwerp, helemaal hoe jij het wilt. Je kunt aangeven wat voor materialen je wilt gebruiken voor je trouwring in elke vorm of maat. Edelsmeden zijn echte vakmensen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van jouw trouwring perfect is. Je kunt hierbij ook iets unieks toevoegen door bijvoorbeeld iets in je trouwring te laten graveren.

Je kunt het eigenlijk zo gek maken als je zelf wilt bij alle soorten trouwringen. Bijvoorbeeld, een eenvoudige platina ring van een topmerk kan zeker net zo duur zijn als een meer versierde collectie ring. Terwijl een ring met meerdere diamanten en een uniek ontwerp van een designer net zoveel kan kosten als een trouwring met hoge waarde materialen bij een edelsmid. Het ligt dus heel erg aan het merk, de materialen en het ontwerp hoeveel jouw ideale trouwring gaat kosten.

Tips voor het aanschaffen van een designer trouwring

 • Voordat je aan je zoektocht begint, is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen. Door een budget te bepalen, kun je gericht zoeken en vermijd je dat je boven je budget uitkomt.

 

 • Neem de tijd om verschillende designers, juweliershuizen en edelsmeden te bekijken. Bekijk hun collecties online en bezoek hun winkels om de trouwringen in het echt te zien. Let op de verschillende stijlen, materialen en prijsklassen die ze aanbieden. Reviews kunnen ook nuttig.

 

 • Denk goed na over de stijl die het beste bij jou en je partner past. Designer trouwringen variëren van klassiek en tijdloos tot modern en eigentijds. Overweeg of je edelstenen zoals diamanten wilt, of misschien een uniek ontwerp met meer artistieke details.

 

 

 • Veel designers en edelsmeden bieden de mogelijkheid om trouwringen te personaliseren. Dit varieert van het graveren van initialen of datums tot het aanpassen van het ontwerp volgens jouw specifieke wensen. Als je op zoek bent naar een uniek stuk, is dit een leuke optie om te doen.

 

 • Kijk naar de gebruikte materialen zoals platina, goud en de kwaliteit van de edelstenen. Vraag naar certificaten voor diamanten en andere edelstenen om er zeker van te zijn dat je krijgt waarvoor je betaalt. De ring moet ook nauwkeurig zijn gemaakt, met aandacht voor details zoals zettingen, afwerking en duurzaamheid van het sieraad.

 

 • Het kopen van een designer trouwring kan tijd kosten, vooral bij maatwerk of speciale ontwerpen. Plan daarom voldoende tijd in voor het aankoopproces, zodat je geen overhaaste beslissingen hoeft te nemen. Begin minstens enkele maanden voor de trouwdag met je zoektocht naar de perfecte ring, zodat er genoeg tijd is voor eventuele aanpassingen en levering.

 

 • Bij het kopen van een designer trouwring is het belangrijk om ook naar de aangeboden after-sales service te kijken. Vraag naar garanties, onderhoudsplannen en hoe reparaties of aanpassingen in de toekomst worden afgehandeld. Een goede klantenservice maakt het verschil.

Alternatieven voor designer trouwringen

 • Een optie is om samen te werken met een lokale edelsmid voor een op maat gemaakte trouwring. Zo krijg je een persoonlijke touch die perfect aansluit bij jullie wensen. Deze trouwringen zijn vaak betaalbaarder dan die van bekende ontwerpers, zonder te bezuinigen op kwaliteit en vakmanschap.

 

 • Bij sommige juweliers kan je ook online je eigen trouwring ontwerpen. Daarbij kan je zelf de materialen, stenen en ontwerpen kiezen die jou aanspreken, zodat je binnen je budget een unieke trouwring kan creëren.

 

 • Vintage of antieke trouwringen zijn prachtige alternatieven met een rijke geschiedenis en karakter. Deze ringen kunnen afkomstig zijn van familieleden of gevonden worden in antiekwinkels en gespecialiseerde juweliers. Ze zijn vaak uniek en hebben een charmante uitstraling die moderne ringen soms missen.

 

 • Voor koppels die kijken naar duurzaamheid, zijn trouwringen gemaakt van gerecycleerde edelmetalen en edelstenen een milieuvriendelijke keuze.

 

 • Voor wie op zoek is naar iets anders dan traditionele edelmetalen, zijn materialen zoals tungsten, titanium en kobalt interessante opties. Deze materialen zijn duurzaam, krasbestendig en vaak betaalbaarder dan goud of platina, met een moderne, industriële uitstraling. Bij dit soort trouwringen is het wel handig om te weten dat de maat niet aangepast kan worden. Je moet meteen de goede ringmaat kopen dus.

 

 • Trouwringen vervaardigd uit materialen zoals keramiek of hout zijn unieke en stijlvolle opties. Ze zijn licht van gewicht, hypoallergeen en hebben een natuurlijke uitstraling. Bij dit soort trouwringen is het wel handig om te weten dat de maat niet aangepast kan worden. Je moet meteen de goede ringmaat kopen dus.

 

 • Een ethische keuze is het gebruik van lab-gemaakte diamanten en edelstenen. Deze stenen hebben dezelfde chemische en fysieke eigenschappen als natuurlijke stenen, maar zijn vaak betaalbaarder.