Symboliek & spiritualiteit: niet-traditionele huwelijksrituelen 

De belangstelling voor spirituele huwelijksceremonies neemt toe. Ben jij avontuurlijk en op zoek naar unieke, eeuwenoude huwelijkstradities? Laat je dan betoveren door deze symbolische huwelijksrituelen.

Symboliek & spiritualiteit: niet-traditionele huwelijksrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Ceremonie ritueel: Handvasten

Dit is een oude Keltische traditie waarbij de handen van het bruidspaar worden samengebonden met een lint of koord, symbolisch voor hun verbintenis. Het lint of koord kan worden gepersonaliseerd om bij het thema van de bruiloft te passen, bijvoorbeeld door het borduren van de trouwdatum. Er bestaat ook een verlovingsversie van handvasten, waarbij het ritueel een jaar en een dag na de verloving wordt herhaald tijdens de huwelijksceremonie.

Zegenstenen op de bruiloft

Dit ritueel is ideaal voor stellen die geloven in de spirituele en helende eigenschappen van stenen en kristallen. Het bruidspaar kan edelstenen en kristallen kiezen die bij hun passen, of de gasten kunnen de stenen kiezen. Er zijn veel verschillende soorten. Bijvoorbeeld maansteen staat voor intuïtie, hoop en liefde, malachiet symboliseert transformatie en bescherming, en onyx wordt beschouwd als een krachtige steunsteen. Tijdens de ceremonie kunnen gasten de stenen geven om hun energie over te brengen.

Sjamanistische zegening huwelijksceremonie

Bij een sjamanistische huwelijksceremonie vraagt het bruidspaar om de zegening van hun voorouders door kransen op hun hoofd te dragen. De ceremonie vindt plaats in de buitenlucht op een krachtige plek, zoals een open plek in het bos of aan de rand van een meer. Dit wordt beschermd door een ritueel vuur en een cirkel van stenen.

Symboliek & spiritualiteit: niet-traditionele huwelijksrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Voor tijdens de ceremonie: trouwkaars

Het samen aansteken van een trouwkaars is traditioneel bij zowel religieuze als spirituele huwelijken. Het vuur van de trouwkaars symboliseert het samenkomen van twee families tot één. Bovendien staat kaarslicht voor liefde, waardoor het een symbool is voor het huwelijk. Idee: ontwerp samen jullie eigen trouwkaars en geef een kleinere versie ervan als aandenken aan jullie gasten.

Wensen van Vuur huwelijksritueel

Voor dit ritueel schrijven jullie wensen voor de toekomst op een stuk papier en verbranden jullie dit in een open vuur. Het geloof is dat de wensen uitkomen wanneer ze ritueel verbrand worden en opstijgen naar de hemel. Dit ritueel kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld in een vuurkorf met toegevoegde kruiden, op een speciaal vlot, of als ‘vliegend wenspapier’. Tip: controleer van tevoren bij de trouwlocatie of jullie ritueel is toegestaan in verband met brandveiligheid.

Begeleide Meditatie

Jullie kunnen de huwelijksceremonie ook beginnen met een begeleide meditatie. Dit helpt jullie en de gasten om bewust stil te staan bij dit speciale moment. Zachte achtergrondmuziek met klankschalen, drums of gezang creëert een magische sfeer.

Symboliek & spiritualiteit: niet-traditionele huwelijksrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Theeceremonie op jullie bruiloft

De theeceremonie is een traditie uit China. Hierbij serveren jullie ritueel gezette thee aan jullie ouders als teken van respect en dankbaarheid. Dit is ook als symbool voor het samenkomen van de twee families. Jullie kunnen zelf keuzes maken in de ingrediënten van de thee. Een herbalist kan jullie helpen wilde kruiden samen te stellen die bij jullie passen. Idee: ga samen met je gasten op zoek naar deze kruiden in het bos en brouw vervolgens samen de thee.

Ringopwarming met de bruidsgasten

Tijdens de ringopwarming zegent elke gast de trouwringen van het bruidspaar. De ringen worden aan een lint gebonden en op een mooie plek opgehangen, zodat de gasten ze bij binnenkomst kunnen aanraken en hun positieve gedachten en wensen kunnen overbrengen. Tip: je kunt de ringopwarming ook een dag voor de bruiloft houden, in een intieme kring.

Symboliek & spiritualiteit: niet-traditionele huwelijksrituelen
Foto: LICHTERFUNKELN

Wierookceremonie

Voor natuurliefhebbers is een ceremonie met wierook een goed idee. Zorgvuldig gekozen kruiden en bloemen worden verbrand om negativiteit en ongewenste energieën weg te halen. Elk kruid en elke plant hebben verschillende spirituele eigenschappen, waardoor jullie jullie eigen mix kunnen samenstellen.

Wens- en trouwboom

Nadat jullie elkaar het jawoord hebben gegeven, kunnen jullie ervoor kiezen om een boom te planten en water te geven. Dit symboliseert groeiende en sterker wordende liefde. Om dit ritueel nog leuker te maken, kun je kleine kaartjes voorbereiden voor je gasten waarop ze een persoonlijke wens kunnen schrijven. Hang deze kaartjes vervolgens in de boom. Zo verandert de trouwboom in een wensboom.

Credits

Concept & Planning: Endlich Unendlich

Fotografie: Lichterfunkeln

Kruiden: Wilde Grün.Derin

Bloemen: Pd Flowers, Blumenbörse Secondflowers

Decoratie: My Pretty Wedding, Oh Yes Eventdesign

Bruidsjurk: Fräulein Trau Dich

Styling: Hairnomade

Sieraden: Goldschmiede Kurfürstin

Pak: Götter & Gatten

Tipi: Somebosque

Taart: Bio Kuchenversand