Beste huwelijks-dj van België vertelt: dít is de kracht van muziek op jullie bruiloft 

Geen bruiloft is compleet zonder soundtrack. Eventzangeres Sarah Neyrinck en Christophe Weymiens van A DeeJay 4u over het belang van muziek op jouw grote dag. Daarnaast geeft Remy Dik van entertainmentbureau SKYFLY de gouden tips voor een volle dansvloer.

Waarom is muziek zo belangrijk op een huwelijk?

Christophe, die in 2019 als beste huwelijks-dj van België is uitgeroepen op de Wedding Industry Awards, vertelt: “Muziek versterkt ook de emotie van alle belangrijke momenten op je trouwdag. Bij de intrede in het gemeentehuis of de kerk, de uitwisseling van de ringen, de openingsdans… Dj’s moeten vooral ervoor zorgen dat het dansfeest er knal op is.”

Eventzangeres Sarah: “Wanneer koppels hun grote dag plannen, is sfeer enorm belangrijk. En wat is dé sfeermaker bij uitstek? Muziek! Met muziek bezorg je je gasten een goed gevoel. Dat gevoel is wat ze zullen onthouden.”

Op welke momenten mag muziek niet ontbreken?

Sarah: “Tijdens de ceremonie vind ik livemuziek een must. Je kan iemand inhuren die daarna ook op de receptie speelt en aan het begin van het dansfeest, zoals ik ook doe met mijn coverband Sunday Suzy. Het kan ook tof zijn om muziek op te zetten tijdens de fotoshoot. Zo kan het koppel de openingsdans al eens oefenen voor de lens. Je kan zelfs tijdens het aanzoek voor livemuziek kiezen of dezelfde setlist opzetten tijdens het klaarmaken voor de grote dag.”

Hoe stel je een setlist samen?

Christophe: “Ik neem altijd de tijd om samen te zitten met de bruid en bruidegom. Ik kom te weten wat ze graag horen en wat voor muziek ze absoluut niet willen. Hun verzoeklijst ligt de avond zelf naast me. Sommige nummers zijn geschikter als achtergrondmuziek bij het diner, bijvoorbeeld. Ervaring speelt ook een cruciale rol. Een dj moet de gasten als het ware kunnen lezen. Hij kijkt hoe ze zich gedragen op de dansvloer en speelt daarop in.”

Sarah pakt het net iets anders aan: “Ik heb een openbare afspeellijst op Spotify ter inspiratie voor de ceremonie. Van sommige nummers staan er verschillende versies op, zoals een akoestische variant. Ook niet voor de hand liggende hardstyle- of rocknummers kunnen akoestisch prachtig zijn. Ik zing ook wel eens een stukje in om een idee te geven van hoe het zou klinken. De muziek voor de receptie kies ik zelf uit. Op basis van de locatie en de andere geboekte professionals schat ik in wat in de smaak zal vallen en ik stuur op het moment zelf vaak nog bij.”

Tip: download onze gratis BRUID Musthave Playlists

Muziektips voor zij die binnenkort trouwen

Christophe: “Vertrouw je feest niet aan iedereen toe. Ga tijdig op zoek naar een dj met jaren ervaring en referenties, misschien zelfs al een jaar op voorhand. Vraag hem een offerte die duidelijk is over wat er is inbegrepen in de prijs, en vraag naar zijn plaatsvervanger. Laat zeker geen vrienden dj’en op jullie huwelijksfeest, tenzij ze dat al vaker gedaan hebben.”

Sarah: “En combineer tijdens de ceremonie geen livemuziek met een cd. Verder kan je leuke dingen doen met liedjes waarmee je geen weg weet. Zoals de tekst verwerken in een misboekje, of ze door de videograaf laten gebruiken in de trouwvideo. Luister naar advies van vakmensen en gehuwde kennissen en vooral: stress niet. Een bruiloft is nooit perfect, maar trek je daar niets van aan. Genieten moet je doen!”

3 handige tips van onze professionals

  • Boek een live-artiest voor tijdens de ceremonie
  • Zoek ruim op voorhand naar een dj voor je dansfeest
  • Maak duidelijk welke genres en artiesten je niét wilt horen op jullie grote dag

Iedereen de dansvloer op

De nachtmerrie voor veel bruidsparen: een lege dansvloer. Hoe krijg én houd je deze vol? “Laat de dj starten met rustige achtergrondmuziek en geef mensen de tijd om met elkaar te praten”, aldus Remy Dik van entertainmentbureau Skyfly.nl. “Na de openingsdans- of speech is het belangrijk dat de opbouw goed is, dat er voor zowel jong als oud iets leuks te horen is en dat de muziek goed in elkaar overloopt.”

Jullie magische openingsdans

Een openingsdans is niet alleen romantisch, het heeft als voordeel dat het de start van jullie bruiloftsfeest inluidt. Liever geen openingsdans? Dan zijn er natuurlijk een aantal alternatieven. Geef een korte welkomstspeech te midden van al jullie gasten. Spreek hierbij met de band of dj af dat de muziek na je laatste woord op een harder volume gaat en begin dan lekker te dansen.

Eigen verzoekjes aan de dj

Om jullie feestavond persoonlijk te maken, kunnen jullie natuurlijk een aantal nummers draaien die voor jullie een speciale betekenis hebben. Bespreek met jullie band of dj welke dat zijn en geef hen vervolgens de vrije hand. Een professionele dj of band voelt de sfeer in de feestzaal perfect aan en weet het beste op welk moment een bepaald nummer ingezet kan worden.

Perfecte nummers om mee af te sluiten

Net zoals je het feest opent met een passend nummer, sluit je hem ook met een toepasselijk liedje af. Dit zijn een aantal van onze favorieten: