12 essentiële tips voor het kiezen van de perfecte locatie voor jullie bruiloft 

Het selecteren van een locatie voor de bruiloft is één van de belangrijkste dingen van jullie grote dag. De organisatie van alle onderdelen kan pas echt van start gaan wanneer de datum en de plek zijn vastgelegd. Met deze aanbevelingen zullen jullie ongetwijfeld de droomlocatie vinden.

Begin vroegtijdig met de zoektocht naar jullie trouwlocatie

Probeer jullie locatie zo snel mogelijk te reserveren om er zeker van te zijn dat er genoeg opties beschikbaar zijn rond jullie gewenste datum.

Vinden van een officiële trouwlocatie

Controleer van tevoren of de locatie een erkende trouwlocatie is, of dat er toestemming vereist is om er te trouwen. Controleer ook of alle benodigde vergunningen aanwezig zijn, bijvoorbeeld voor een vuurwerkshow.

Diverse bruiloftsruimtes

Bekijk op de locatie de verschillende beschikbare ruimtes voor de diverse onderdelen van de bruiloft. Als je van plan bent om de ceremonie, het diner en het feest op dezelfde plek te houden, moeten deze ruimtes wel beschikbaar zijn. Informeer ook naar de alternatieven bij slecht weer.

De ideale locatie voor jullie bruiloftsgasten

Sommige locaties zijn geschikt voor grote gezelschappen, terwijl andere beter geschikt zijn voor een kleiner, intiemer gezelschap. Zorg dat je goed geïnformeerd bent, zodat de locatie overeenkomt met jullie visie.

12 essentiële tips voor het kiezen van de perfecte locatie voor jullie bruiloft
Foto: Kimberly Duchateau

Catering voor jullie bruiloft

Informeer naar de opties voor drankjes, hapjes en het diner. Op sommige locaties kun je (of moet je) zelf een cateraar inschakelen, terwijl op andere locaties alles via de locatie zelf geregeld wordt.

Eigen inrichting voor de bruiloft

Het kan zijn dat een locatie perfect is, maar dat de inrichting niet naar wens is. Soms is het mogelijk om zelf meubilair te huren en te plaatsen via een verhuurbedrijf of een weddingplanner. Zij zorgen dan voor lege ruimtes.

Mogelijkheden voor het bruiloftsfeest

Wil je graag een confettikanon, vuurkorven of andere feestelijke decoraties? Bij veel locaties zijn er beperkingen vanwege milieuvoorschriften of brandveiligheid.

Afspelen van jullie huwelijksmuziek

Sommige locaties hebben beperkingen voor het feest, zoals het maximale geluidsniveau of de eindtijd van de muziek. Dit is belangrijk om te weten als je van luide muziek en late feesten houdt. Het kan ook zijn dat er op een locatie geen versterkte muziek gedraaid mag worden.

Toegankelijkheid van de trouwlocatie

Controleer of de locatie gemakkelijk toegankelijk is. Misschien droom je van een bruiloft midden in het bos, maar is het haalbaar voor je oma die moeite heeft met lopen?

Budgetplanning voor de trouwlocatie

Het is belangrijk om vooraf een duidelijk overzicht te hebben van het totale budget voor de bruiloft, zodat je weet hoeveel je kunt besteden aan de locatie. Vervolgens kunnen jullie verschillende offertes aanvragen en deze met elkaar vergelijken.

Trouwen in jullie gekozen seizoen

Als je weet in welk seizoen jullie willen trouwen, kun je gerichter zoeken naar beschikbare locaties. Sommige populaire locaties zijn bijvoorbeeld in mei en juni al volgeboekt, maar in de herfst nog beschikbaar. Andere locaties zijn dan weer perfect voor een sfeervolle winterbruiloft.

Feedback van eerdere bruidsparen

Bij het maken van jullie uiteindelijke keuze kan het nuttig zijn om de beoordelingen van een bepaalde locatie te bekijken en vrienden of kennissen te vragen naar hun ervaringen met trouwlocaties.