Dít moet je weten voordat je bruidstaarten gaat proeven 
Samen de bruidstaart aansnijden en elkaar de eerste hap geven, is natuurlijk één van de hoogtepunten van jullie bruiloft. Maar voordat het zo ver is, moet er eerst een taart uitgezocht worden.
Aankomst bij de bruidstaart bakkerij
Na wat passen en meten, staat de auto zorgvuldig voor de deur van Gebakkerij in Amersfoort geparkeerd. Wij – redacteur Susan en redactiestagiaire Caitlin – werpen een blik op de etalage en worden vervolgens vriendelijk onthaald door Anna. Haar bakkerij is opgedeeld in drie ‘ruimten’. Zo is er een deel voor proeverijen met prachtige voorbeeldtaarten en fotoboeken, gevolgd door een ruimte voor het maken van suikerbloemen. Aan het eind is de keuken, waar het bakken en decoreren plaatsvindt. Na de rondleiding lopen we enthousiast terug naar het begin en schuiven we aan tafel. We hebben namelijk wel trek in een taartje gekregen.
Smaaksensaties tijdens de proeverij
Tijdens de proeverij krijgen we vier smaken voorgeschoteld. Wij hebben ons laten verrassen, maar online kun je zelf aangeven welke smaken jullie willen ontdekken. Van de twaalf mogelijke smaken, krijgen wij een stukje aardbei champagne met witte chocolade, pistache met framboos en chocoladecake, citroen met blauwe bessen en een red velvet.
Anna: “Er zijn zo veel lekkere en unieke smaken om uit te kiezen, dat ik hoop dat bruidsparen avontuurlijk durven te zijn. Dat is veel leuker dan een ‘veilige’ smaak en weet je zeker dat de gasten je bruidstaart niet snel zullen vergeten.”
Ieder seizoen een andere smaak taart
Na de uitleg over alle taartjes, krijgen we te horen dat de ene smaak beter bij een bepaald seizoen past, dan ander. Zo is de frisse citroen met blauwe bessentaart een aanrader voor tijdens de warme maanden en de pistache framboostaart juist een hit tijdens de herfst en winter. Met mijn denkbeeldige herfstbruiloft in gedachte, begint de proeverij.
Tijd om de bruidstaarten te proeven
We starten met de subtiele aardbei, champagne en witte chocoladetaart. Op aanraden van Anna eten we slechts de helft van het gebakje, zodat we later terug kunnen om de smaak nogmaals te proeven. Na die eerste hap, is de chocoladecake met pistache en framboos aan de beurt. Een bijzondere smaak die ons beiden positief verrast. De andere smaken volgen, terwijl Anna ons meer over de thuisproeverij vertelt.
Taartproeverij op de bank
De proeverij vindt normaal gesproken thuis op de bank plaats. Anna: “Ik had het gevoel dat bruidsparen overwhelmed waren als ze in de zaak kwamen proeven. Er komt in één keer zo veel informatie op je af en blijf je continu ‘aan’, waardoor je de smaken minder in je opneemt.” Tegenwoordig kun je dan ook online jullie proeverij samenstellen en de gebakjes op locatie ophalen om thuis op je gemak te proberen.
Op tijd beginnen met het zoeken van een bakkerij
Een goed begin, is het halve werk. En dat blijkt ook zeker bij bruidstaarten! Zorg ervoor dat jullie direct een plekje voor een taart reserveren op jullie trouwdatum, zodra deze bekend is. Details over de taart, komen later. Na het reserveren van jullie plek, is er namelijk eerst een digitale kennismaking. “En zo’n drie tot zes maanden voordat jullie elkaar het jawoord mogen geven, zijn jullie van harte welkom in de bakkerij om details door te nemen,” vertelt Anna. Denk hierbij aan het (kleuren)thema van de bruiloft of andere dingen waar rekening mee gehouden moet worden.
Verschillende lagen voor jullie bruidstaart
Tussen het luisteren door, genieten we volop van de taartjes. Het laatste hapje red velvet gaat naar binnen en is het hoogtijd om een keus te maken. Waar Caitlin van tevoren dacht voor de champagnetaart te gaan, valt haar keus uiteindelijk op de vanillecake met citroen en blauwe bes. Ook ik heb een duidelijke favoriet; de pistache framboostaart. Net als bij Caitlin, geheel tegen verwachting in, een andere favoriet dan van tevoren verwacht.
Gelukkig is het bij een meerlaagse taart ook mogelijk verschillende smaken te kiezen, laat Anna weten. “Wanneer je de bruidstaart als dessert serveert, raad ik altijd aan voor minimaal twee smaken te gaan. Op die manier kunnen de gasten hun favoriete smaak kiezen. Dit is natuurlijk extra leuk als jullie compleet andere smaken hebben.” Snijden jullie de taart net na de ceremonie? Dan is één smaak de beste optie. Zo voorkom je ontevredenheid onder de gasten, gezien de taart dan sneller uitgeserveerd moet worden en er geen tijd is voor voorkeuren.
Lees ook: Wat kost een bruidstaart?
Prachtige decoraties
Nu de smaken gekozen zijn, is het tijd om over decoratie na te denken. Gaan we voor suikerbloemen, echte bloemen of iets totaal anders? Terwijl Caitlin door de grote fotoboeken vol inspiratie bladert, loop ik door de bakkerij om de voorbeeldtaarten te bekijken.
Het duurt niet lang voordat ze eruit is; het wordt een bruidstaart, versierd met echte bloemen. Deze bloemen worden vrijwel altijd door de bloemist op de trouwlocatie geleverd, zodat de taart één geheel vormt met de rest van de bruiloft. Eenmaal met de taart op de locatie aangekomen, zet Anna de bloemen op een veilige manier in de taart. Dit houdt in dat het korte steeltje van de bloem volledig dichtgetapte wordt, waardoor er geen contact is tussen de bloem en de taart. “Anders kunnen er sappen van de bloemen in de bruidstaart terechtkomen,” legt ze uit.
Verrassing voor thuis
Hoewel er voor ons geen echte bruiloften op de planning staan, vinden wij het hartstikke leuk na te denken over wat voor taart we zouden kiezen. Mijn keus valt uiteindelijk op een meerlaagse taart van zowel de chocoladecake met pistache en framboos als red velvet, met een crème finish. Om onze ervaring helemaal af te maken, krijgen we als verrassing, net als echte bruidsparen, een extra proeverij voor thuis mee.