Liever geen kinderen op je trouw? 

Je vriendinnen of broers en zussen hebben al kleine kinderen, maar jij moet er niet aan denken dat die de hele dag rondlopen op je trouwfeest. Hoe laat je op een leuke manier weten dat je liever geen kinderen op jouw grote dag wilt? Enkele creatieve tips!

Liever geen kinderen op je trouw?
Foto: Jola Mulder Fotografie

Op de kaart

Dit is een voor de hand liggende optie. Schrijf enkel de namen op de envelop van de mensen die je wilt uitnodigen. Dus bijvoorbeeld niet “Fam. Janssens”, waarmee je de hele familie uitnodigt, maar alleen “Jaap en Janet Janssens”. Deze optie is niet helemaal waterdicht; er kunnen mensen zijn die de hint niet begrijpen.

De subtiele hint

Wil je er niet te veel nadruk op leggen, maar moet het wel duidelijk genoeg zijn? Zet bijvoorbeeld de vermelding “16+” in de uitnodiging. Mensen begrijpen meteen wat de bedoeling is, en je hoeft er geen woorden aan vuil te maken ;-).

Het grappige tekstje

Staan jij en je toekomstige bij je gasten bekend als echte lolbroeken? Dan is een grappig tekstje of een leuk rijmpje een ideale manier om duidelijk te maken dat je geen kinderen op het trouwfeest wilt. Je gasten zullen erom kunnen lachen en begrijpen de hint meteen. Wat dacht je van deze:

“Children unattended will be sold to the circus.”

“Unattended children will be given a Redbull and a puppy.”

“Wij hebben geen K3, clown of ballenbak,
graag de kids bij de oppas voor ieders gemak.”

“Om uitgebreid met iedereen te kunnen praten,
vragen wij jullie de kinderen thuis te laten.”

Liever geen kinderen op je trouw?
Foto: Unsplash, Andres Molina

Duidelijkheid

Wil je er niet omheen draaien en zeggen waar het op staat? Dan zijn deze tekstjes perfect voor jou:

“Kinderloos gaan wij door het leven, en zo willen wij ook onze bruiloft beleven.”

“Om het voor iedereen leuk te houden, vragen wij u/je/jullie voor de kinderen een oppas te regelen.”

De ceremoniemeester-hulplijn

Als je het niet in de uitnodiging wilt zetten, kun je ervoor kiezen om je ceremoniemeester een e-mail naar de gasten te laten sturen. De ceremoniemeester kan gebruikmaken van tekstjes zoals hierboven, of een eigen, persoonlijke boodschap schrijven waarin hij/zij namens jullie uitlegt waarom jullie liever geen kinderen op jullie trouwfeest willen.

De persoonlijke mededeling

Misschien ben je bang dat je opmerking verkeerd wordt opgevat als je het in de uitnodiging zet. Dan is er altijd nog de mogelijkheid om het persoonlijk aan je gasten te vertellen. Misschien kun je de hint tijdens een avondje uit al een paar keer laten vallen, zodat het niet helemaal als een verrassing komt.

Liever geen kinderen op je trouw?
Foto: Micheile Henderson, Unsplash

Redactie-discussie: Kinderen op de bruiloft, ja of nee?

Ja, wel kinderen op mijn bruiloft

Demi Tielens – redactiestagiaire

‘’Stiekem droom ik al van mijn bruiloft, want dat ik wil trouwen, dat weet ik zeker! Mijn moeder en stiefvader zijn een aantal jaar geleden getrouwd op Aruba en mijn broer, zus en ik waren hier natuurlijk bij. Het was een magische gebeurtenis en ik had het voor geen goud willen missen. En precies dat wil ik ook graag meemaken. Ik zou niets liever willen dan een van de mooiste dagen in mijn leven beleven met iedereen van wie ik hou. En ja, daar horen ook kinderen bij. Ze zijn onderdeel van de familie, die horen bij dit belangrijke moment in m’n leven. En het zorgt er ook voor dat meer gasten op mijn bruiloft kunnen komen, want ze hoeven niet te denken aan een oppas voor de kinderen. De kinderen kunnen met elkaar optrekken, zodat de ouders ook een avondje uit hebben samen. Of misschien huren we een wedding nanny. Voor iedereen een win-winsituatie.”

Nee, geen kinderen op mijn bruiloft

Maud Klaarenbeek – redactiestagiaire

“Het blijft een sprookjesachtige droom, trouwen in die prachtige jurk. Een dag in het stralende middelpunt staan met de man of vrouw waar je ontzettend veel van houdt. Iedereen heeft vrienden met kinderen en misschien heb je ze zelf ook wel. Natuurlijk superleuk! Toch zou ik voor een adults only-bruiloft kiezen. Samen met je partner, beste vrienden en dierbaren van deze speciale dag genieten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de kinderen. En stel je eens voor dat die grijpgrage handjes op een onoplettend moment richting de bruidstaart gaan, oeps! Het officiële gedeelte en alle speeches zijn voor kinderen vaak ook erg saai, waardoor de verveling snel kan toeslaan. Een bruiloft is in mijn ogen een feestje voor volwassenen.”