Wat moet je weten voordat je een verlovingsring koopt 

Het uitzoeken van een verlovingsring en het doen van een aanzoek is hartstikke belangrijk. Gelukkig kun je met behulp van dit artikel precies ontdekken hoe je de perfecte ring kunt vinden en je geliefde op een romantische manier ten huwelijk kunt vragen.

Wil jouw partner trouwen?

Als je overweegt om een verlovingsring voor je geliefde te kopen, is het belangrijk om te weten of hij of zij klaar is voor het huwelijk. Zorg ervoor dat jullie al hebben besproken hoe jullie je toekomst samen zien en dat het huwelijk onderwerp van gesprek is geweest. Het is het beste als jullie allebei al hebben uitgesproken dat jullie graag willen trouwen voordat je het aanzoek doet. Het aanzoek zelf moet een verrassing zijn, niet het feit dat je met je liefje wilt trouwen.

Het vragen van de hand

Als je eenmaal zeker weet dat je partner klaar is voor het huwelijk, kun je overwegen om toestemming te vragen aan de vader van je partner voordat je het aanzoek doet. Deze traditie wordt nog steeds in veel culturen gehouden als een manier om respect te tonen voor de familie van zijn toekomstige vrouw. Het vragen om de hand van je partner aan hun vader is een symbolische manier om zijn zegen te vragen voordat je officieel om de hand vraagt.

Wat moet je weten voordat je een verlovingsring koopt
Foto: Unsplash, Jackie Tsang

Stel je budget vast

Je partner wil dolgraag met je trouwen en ook vader gaat akkoord, dus tijd voor de volgende stap! Voordat je begint met het zoeken naar een verlovingsring, is het verstandig om eerst je budget vast te stellen. Zo voorkom je dat je later voor verrassingen komt te staan wanneer je onverwachts een dure droomring tegenkomt. Kijk naar je huidige financiële situatie en bepaal hoeveel geld je kunt uitgeven aan een verlovingsring. Denk ook aan andere toekomstige kosten, zoals de kosten van de bruiloft zelf of eventueel het kopen of verbouwen van een huis.

Het is belangrijk om realistisch te blijven. Als je bijvoorbeeld X over hebt voor de perfecte verlovingsring, maar je kunt dat bedrag op dit moment niet missen, dan is het verstandig om geduld te hebben. Het is helemaal niet erg om te sparen voor een ring als jullie daar beiden gelukkig van worden. Als je de perfecte ring hebt gevonden voor een bepaald bedrag en je hebt het geld wel, maar het zit in een buffer voor het huishouden of voor mogelijke autoproblemen, dan is het ook verstandig om rustig door te sparen. Als jullie van elkaar houden en weten dat jullie willen trouwen, maakt het niet uit of het aanzoek nu of over een paar maanden plaatsvindt.

Naast jullie eigen financiële situatie is er nog een andere factor die het budget kan beïnvloeden, namelijk de waarde die jouw aanstaande verloofde hecht aan een verlovingsring. Sommige mensen dragen hun verlovingsring zelfs na de bruiloft terwijl anderen hun verlovingsring laten vervangen door de trouwring. Voor hen is een dure ring wellicht niet zo belangrijk, aangezien ze die na verloop van tijd toch af doen en ergens bewaren. Bespreek daarom van tevoren met je partner hoeveel waarde zij hechten

Het vinden van de perfecte verlovingsring kan een uitdaging zijn. Een belangrijk aspect hierbij is het opdoen van inspiratie. Hoewel het voor de hand ligt om dit te bespreken met je partner, kan het zijn dat je het aanzoek nog geheim wilt houden. In dat geval kan je subtiel hints oppikken uit de media, zoals nieuwsberichten over beroemdheden die gaan trouwen of programma’s over ringen.

Een andere handige tool is Pinterest. Hier kan je niet alleen zelf inspiratie opdoen, maar het kan ook zo zijn dat jouw partner al een Pinterest board heeft met trouwinspiratie. Het is ook mogelijk om online verschillende juweliers te bekijken en hieruit een selectie te maken van juweliers waar je in de toekomst een bezoek aan wilt brengen om de ringen in het echt te zien. Dit kan de zoektocht al aanzienlijk verkleinen en meer gericht maken op jouw specifieke smaak en voorkeuren.

aan een verlovingsring.

Inspiratie opdoen

Het vinden van de perfecte verlovingsring kan een uitdaging zijn. Een belangrijk onderdeel hierbij is het opdoen van inspiratie. Hoewel het voor de hand ligt om dit te bespreken met je partner, kan het zijn dat je het aanzoek nog geheim wilt houden. In dat geval kan je subtiel hints oppikken uit de media, zoals nieuwsberichten over beroemdheden die gaan trouwen of programma’s over ringen.

Een andere handige tool is Pinterest. Hier kan je niet alleen zelf inspiratie opdoen, maar het kan ook zo zijn dat jouw partner al een Pinterest board heeft met trouwinspiratie. Het is ook mogelijk om online verschillende juweliers te bekijken en hieruit een selectie te maken van juweliers waar je in de toekomst een bezoek aan wilt brengen om de ringen in het echt te zien. Dit kan de zoektocht al aanzienlijk verkleinen en meer gericht maken op jouw specifieke smaak en voorkeuren.

Gelukkig staat onze website ook vol artikelen die van pas kunnen komen tijdens jouw zoektocht naar de perfecte ring. Zo vind je hier alles wat je moeten weten over gouden ringen, vertelt dit artikel je alle ins and outs over diamant, staat dit artikel compleet in het teken van de klassieke solitair en kun je hier zelfs een €100,- cadeaukaart van Siebel Juweliers winnen.

Wat moet je weten voordat je een verlovingsring koopt
Foto: Unsplash, Austin Pacheco

Naar de juwelier!

Wanneer je genoeg inspiratie online hebt opgedaan en je interesse wellicht al tot een paar juweliers beperkt hebt, is het verstandig om deze fysiek te bezoeken als je op zoek bent naar een verlovingsring. Hoewel veel dingen tegenwoordig gemakkelijk online te bestellen zijn, kan het uitkiezen van een verlovingsring een unieke en persoonlijke ervaring zijn die je het beste in een fysieke winkel kunt beleven. Misschien ken je al een juwelier in de buurt, heb je er een gevonden in onze wedding guide of ben je elders online een juwelier tegengekomen waar je graag naartoe wilt.

Het is niet nodig om tijdens je eerste bezoek aan de winkel meteen iets te kopen. Je kunt rustig aangeven dat je op zoek bent naar een verlovingsring en om advies vragen als je dat nodig hebt. Hieronder vind je een aantal mogelijke vragen die je kunt stellen:

  1. Hoeveel tijd heb ik om de maat van de ring aan te passen? Het kan gebeuren dat de verlovingsring iets te groot is, en dan is het natuurlijk zonde als je hem niet kunt dragen. Veel juweliers bieden X tijd om de ring te laten vermaken tot de juiste maat. Let erop dat de ene juwelier je misschien 3 weken geeft, terwijl de andere wellicht een half jaar biedt. Houd hier rekening mee tijdens het uitzoeken.
  2. Komt de diamant met een certificaat? Een diamant wordt geleverd met een gemmologisch certificaat, dat fungeert als een soort paspoort of ID-kaart voor de diamant. Dit certificaat bevat alle informatie en beoordelingen van de individuele eigenschappen van de diamant en kan bijdragen aan de waarde ervan.
  3. Is er een optie voor een ‘groei service’? Sommige juweliers bieden een groei service aan, waarbij je binnen een bepaalde tijd de diamant kunt laten ‘groeien’ en de ring kunt inruilen voor een grotere variant. Deze service heeft verschillende regels en voorwaarden, dus vergelijk deze goed als je erin geïnteresseerd bent.
  4. Hoe lang duurt het voordat ik de ring kan ontvangen? Het is niet altijd mogelijk om de ring die je op het oog hebt direct mee naar huis te nemen. Als je bijvoorbeeld al een specifieke datum in gedachten hebt voor je aanzoek, kan het zijn dat je een juwelier moet vinden die op tijd kan leveren.

Tijd voor het aanzoek

Gefeliciteerd, je hebt de ring en het grote moment is daar! Wellicht moet je alleen nog even wat lezen over aan welke hand de verlovingsring hoort, maar verder ben je ready to propose.