Aan welke hand hoort de verlovingsring? 

Heb je alle moed bij elkaar geraapt om je partner ten huwelijk te vragen, maar heb je geen flauw idee om welke vinger je de ring moet schuiven? Of heb je net 'ja' gezegd op een aanzoek en twijfel je om welke vinger je verlovingsring hoort? We've got your back!

Aan welke hand hoort de verlovingsring?

Waarschijnlijk heb je hier en daar verschillende dingen gehoord over de juiste plek voor de verlovingsring, super onhandig natuurlijk. De reden hiervoor? Het verschilt ook écht per land en religie! Ben je na het lezen van dit artikel nog steeds in de war? Dan kun je altijd gebruik maken van een slim trucje… De kans is namelijk groot dat wanneer jij op één knie bent gegaan en de grote vraag hebt gesteld, jouw geliefde vanzelf een hand aanbiedt. Jij hoeft dan alleen nog maar de diamanten verlovingsring om de ringvinger van die hand te schuiven.

Je kunt ook gewoon alle regels overboord gooien en de ring zelf om de hand doen die het minst gebruikt wordt. Ben je rechtshandig, draag hem dan links. Ben je linkshandig, draag je verlovingsring dan rechts. Op deze manier heb je de minste kans op schade, je wilt natuurlijk dat de ring zo lang mogelijk mooi blijft.

Verlovingsring aan de linkerhand

Over het algemeen schuiven Nederlanders de verlovingsring aan de linker ringvinger. Waarschijnlijk komt dit door een oude traditie van de Grieken. Vanaf het moment dat de Grieken de verlovingsring hadden uitgevonden, droegen zij deze aan de linkerhand. Men geloofde namelijk dat er een ader helemaal van de linker ringvinger naar het hart liep; de “Vena Amoris”. Hoe romantisch is dat?! Het staat dan ook symbool voor de verbinding met het hart en jouw liefde.

Zoals eerder aangegeven, kan het ook met religie te maken hebben om welke hand de verlovingsring hoort. Protestanten dragen hun verlovingsring aan de linker ringvinger. Tegenwoordig zijn zij wat flexibeler en doen ze vaak mee met de gewoontes van het land waarin zij wonen.

Verlovingsring aan de rechterhand

In Nederland gaan we over het algemeen dus voor de linkerhand, maar hoe zit het met rechts? Katholieken dragen hun verlovingsring aan de ringvinger van de rechterhand. Ook zij zijn net als de Protestanten door de jaren heen wat flexibelere geworden, en volgen ook vaak de gewoontes van het land waarin zij wonen.

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af in welke landen de verlovingsring aan de rechterhand gedragen wordt. Dit gebeurt in Europa in Spanje, Portugal, Zwitserland, Kroatië, Italië en Cyprus.

Het draait om de liefde

Uiteindelijk willen jullie beiden natuurlijk maar één ding: hup die ring om een vinger en gaan trouwen! Het is dan ook helemaal niet erg als tijdens het aanzoek de ring om de ‘verkeerde’ vinger schuift of je verloofde de ring later naar een andere hand verplaats vanwege praktische redenen. Het gaat erom dat jullie enorm veel van elkaar houden en elkaar hebben beloofd in het huwelijksbootje te stappen en samen een toekomst op te bouwen. Iets mooiers kunnen wij niet bedenken.