Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een uniek patroon 

Zet een stap buiten de standaard met jullie trouwringen en ga voor designs met een bijzonder patroon. Of het nu gehamerd, milgrain of krasmat is: deze ringen met hun unieke afwerkingen stralen pure klasse uit en maken van jullie ringvinger een echt kunstwerk.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een uniek patroon
Foto: Breuning

Verschillende texturen voor je trouwring

Er bestaan hoofdzakelijk twee texturen: glanzend en mat. Een glimmend oppervlak kaatst het licht terug en geeft de trouwring een prachtige glans. Een dof oppervlak daarentegen benadrukt meer de kleur van het metaal – edelstenen schitteren optimaal op deze doffe ringen.

Het verschil tussen fijnmat, gekorreld, ijsmat en hamerslag

Matte ringafwerkingen variëren in vier stijlen: fijnmat, gekorreld, ijsmat en hamerslag. Het is raadzaam om bij de juwelier verschillende afgewerkte ringen te proberen, zodat je direct kunt beoordelen wat het beste bij je past. Fijnmatte texturen, ook wel fluweelmat of geslepen genoemd, hebben een verfijnde uitstraling. Hoe subtieler de markering, hoe eleganter het resultaat. Een gekorreld oppervlak wordt bereikt door te zandstralen. Verschillende korrelgroottes geven de sieraden een variërend effect. Een ijsmat oppervlak, ook wel krasmat genoemd, doet denken aan bevroren ijs. Hierbij worden door draaiende bewegingen patronen op de ring aangebracht. Ringen bewerkt met de hamerslagtechniek hebben een opmerkelijk en robuust design. Door met een hamer op het metaal te slaan, ontstaan kleine indrukken die een bijzonder patroon creëren.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een uniek patroon
Deze damesring heeft een glanzend oppervlak, de herenring heeft een mat oppervlak. Als je de ringen tegen elkaar houdt, vormen ze een perfect match door het hartje. Van Gerstner.

Decoraties voor je trouwring

Naast de twee verschillende texturen en hun specifieke afwerkingen, zijn er ook tal van decoratiemogelijkheden voor je trouwring. Diamanten of edelstenen in of op de band zijn welbekend, maar de opties zijn bijna eindeloos!

Lees ook: Alles over de diamant

Een milgrain-rand op je trouwring

Milgrain trouwringen zijn de afgelopen tijd steeds geliefder geworden, en dat is begrijpelijk! Ze vertegenwoordigen een mix van klassieke ambacht en tijdloze schoonheid, wat veel paren aanspreekt. Milgrain refereert aan een afwerking die lijkt op een reeks fijne korrels of bolletjes, gemaakt van hetzelfde edelmetaal als de ring. Het lijkt alsof er vele kleine parels op de ring bevestigd zijn, vandaar de bijnaam ‘parelafwerking’.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een uniek patroon
Foto: Breuning

De oorsprong van milgrain

Het begin van de milgrain-techniek is te herleiden naar de Art Deco-stijl en het Edwardiaanse tijdperk. Bekend om hun uitgebreide en geraffineerde sieradenontwerpen, deze tijdperken speelden een grote rol in de populariteit van deze afwerking. Milgrain wordt gemaakt door het metaal voorzichtig in een consistent, korrelig patroon te duwen met speciaal gereedschap. Ondanks dat het een oude techniek is, hebben moderne instrumenten zoals lasers het proces verfijnd en gestroomlijnd.

Van hamerslag tot milgrain: trouwringen met een uniek patroon
Foto: Lauren Richmond – unsplash

Gedetailleerde gravures en boeiende designs

Van uitsparingen, vingerafdrukken en organische lijnen tot flora, inscripties en emblemen – tegenwoordig kun je trouwringen vinden met allerlei gravures en designs. Laat je inspireren door de vele voorbeelden en nog belangrijker: zoek advies bij een specialist. Zo vind je zeker de ringen van je dromen!

Wil je iets helemaal anders? Lees dan: Zwart & krachtig – ringen in donkere tinten