Perfecte trouwfoto’s? Zo help jij een handje mee 

Perfecte trouwfoto’s? Zo help jij een handje mee
FOTO: Nienke van Denderen Fotografie

Voor supermooie foto’s van jullie grote dag is soms nét iets meer nodig dan alleen het inhuren van die ene topfotograaf. Huh? Ja echt! En wat precies, dat lees je hier. Met handige tips van de awardwinnende bruidsfotografen Isabelle Hattink en Nienke van Denderen.

Unplugged weddings, uiteenlopende fotografiestijlen, Pinterest-verwachtingen, picture perfect decoratiethema’s, foto’s vanaf het aankleedmoment tot de laatste dans…: er is sinds de tijd dat onze ouders trouwden wel het een en ander veranderd op bruilofts- én fotografiegebied. Gelukkig zijn er veel creatieve topfotografen die daar moeiteloos op inspelen. Maar ook bruidsparen kunnen hier en daar een handje meehelpen. Samen met fotografietoppers Nienke van Denderen en Isabelle Hattink zetten we een aantal topics op een rijtje met handige tips voor jullie eigen trouwdag.

Camera’s everywhere!

Nu bijna iedereen een smartphone heeft en goede camera’s goedkoper zijn, wordt er tijdens bruiloften steeds meer gefotografeerd. Zijn er daarom momenten die jullie exclusief door jullie fotograaf willen laten vastleggen, communiceer dit dan even naar de gasten. “Ik maak steeds vaker mee dat bijvoorbeeld een vriend van het bruidspaar foto’s maakt tijdens de ceremonie en niet doorheeft dat hij in ieder shot van mij staat. Niet zo fijn voor mijn foto’s”, aldus Nienke. “Tegelijkertijd heeft het ook voordelen als gasten mooi en vooral subtiel kunnen fotografen: je hebt alvast wat foto’s voordat je de professionele beelden ontvangt. En laatst had ik zelfs een bruidspaar dat gek is op selfies. Hun selfie-moment tijdens de ceremonie pakte voor mijn foto’s superleuk uit!”

Matchy matchy

Willen jullie naast bruidsfoto’s ook een film van jullie grote dag? Doen! Het is wel handig om de fotograaf daar van tevoren over in te lichten. “Het is namelijk belangrijk dat het qua werkwijze en professionaliteit matcht tussen de fotograaf en videograaf”, vertelt Isabelle. “Een videograaf die bijvoorbeeld veel in scene zet, zorgt ervoor dat ik als fotograaf geen echte emoties meer kan vangen.” Houd er daarnaast rekening mee dat jullie fotograaf waarschijnlijk wat minder foto’s dan normaal kan maken, omdat de videograaf ook tijd op zal eisen voor bepaalde shots.

In de spotlight

Zijn er specifieke details die jullie graag op de foto willen, bedenk dan even waar je die plaatst. “Neem bijvoorbeeld de bruidstaart. Die staat soms in een donker hoekje tegen de verwarming, zonde! Je hebt ervoor betaald én de fotograaf zal waarschijnlijk een flits moeten gebruiken. Dat is minder mooi dan daglicht”, aldus Isabelle. Door ruimte rondom de taart te creëren, geven jullie de fotograaf bovendien de ruimte om hem beter vast te leggen. Hetzelfde geldt voor aankleding van de ceremoniezaal. “Check deze ruimte van tevoren even en bedenk waar je als bruidspaar gaat zitten”, is het advies van Isabelle. “Een beetje licht in het gezicht helpt de fotograaf. En zorg dat er geen storende elementen als brandblussers en lelijke geluidsboxen aanwezig zijn.”

Draaiboek I

Is jullie bruiloft verdeeld over meerdere locaties, en willen jullie graag foto’s van wegrijd- en aankomstmomenten? Houd hiermee dan rekening in het draaiboek. “Sommige bruidsparen houden de vaart er flink in en vertrekken al naar de volgende locatie terwijl de fotograaf de tas nog inpakt”, aldus Nienke. “Even een paar minuten wachten geeft de fotograaf de gelegenheid om alvast vooruit te rijden en daar jullie aankomst bij de gasten mooi vast te leggen.”

Draaiboek II

Veel bruidsparen plannen de fotoreportage in de ochtend, nog voor de ceremonie. Maar een fotoshoot later op de dag (of extra fotomoment) heeft meerdere fototastische voordelen. “Meestal vraag ik nog een half uurtje tussen de receptie en het diner. Vooral in de zomer, want dan hangt het licht mooi laag”, vertelt Isabelle. “Daarnaast ben je als bruidspaar op dat moment meer ontspannen: je kunt eindelijk bijpraten en vergeet dat dit een poseermomentje is. Daar komen mooiere foto’s van dan eerder op de dag.”

Blijf realistisch

Zachte pasteltinten, heldere knalkleuren, vintage en een tikkeltje korrelig: voor iedere stijl is er een goede fotograaf. Toch maken fotografen geregeld mee dat bruidsparen bij ze aankloppen met verwachtingen (of Pinterest-plaatjes) die niet bepaald matchen met zijn of haar signatuur.  “Informeer goed naar de werkwijze en kies als bruidspaar voor iemands unieke manier van kijken en vastleggen”, aldus Isabelle.

Lege maag

En last but not least: schiet jullie fotograaf ook het avondfeest nog gedeeltelijk of helemaal mee? Dan zal er tussendoor natuurlijk even gegeten moeten worden. “Sommige bruidsparen houden hier geen rekening mee, met als gevolg dat je aan de catering moet vragen of er nog eten is. En dat is niet altijd voorhanden”, aldus Nienke “Best pittig op een dag van zestien uur.” Bespreek daarom van tevoren met de catering dat er een extra bordje komt voor de fotograaf. Een goed gevulde maag zal jullie foto’s alleen maar ten goede komen.