Vijf vragen (en antwoorden) over de ceremonie 
Het is het belangrijkste moment van jullie trouwdag: de ceremonie. Maar, hoe werkt dat eigenlijk? Moet je naar het gemeentehuis? Of mag het ook ergens anders? En hoe zit dat met die officiële trouwlocaties, babsen en ceremoniesprekers?
Waar kan ik trouwen?
Je hoort vaak dat je in Nederland overal kan trouwen. Dat klopt grotendeels: er komen steeds meer officiële trouwlocaties bij. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een andere locatie aan te laten wijzen tot trouwlocatie voor een dag. De regels over wat wel en niet mag verschillen echter per gemeente: laat je goed informeren.
Wat is het verschil tussen een burgerlijk huwelijk en een ceremonieel huwelijk?
Een burgerlijk huwelijk is de officiële huwelijkssluiting, die bestaat uit een aantal vaste onderdelen en alleen op een (tijdelijk) officiële trouwlocatie kan plaatsvinden. Tijdens het ceremonieel huwelijk kan eigenlijk alles! Wanneer je niet vast wilt zitten aan de regels van de gemeente, kun je kiezen voor een ceremonieel huwelijk. Ideaal als je bijvoorbeeld in het weekend, ’s avonds laat, op een bootje of een andere onofficiële locatie wilt trouwen.
Kan ik ook alleen ceremonieel trouwen?
Dat kan wel, maar om officieel getrouwd te zijn, is een ceremonieel huwelijk niet genoeg. Daarom zetten veel stellen, bij wijze van spreken op maandagochtend, hun handtekening op het gemeentehuis en geven elkaar tijdens de ceremoniële huwelijkssluiting het jawoord op hun eigen manier. Het is vergelijkbaar met het kerkelijk huwelijk. Dan trouw je eerst (bij de gemeente) voor de wet en vindt er vervolgens in de kerk een ceremonieel huwelijk plaats.
Wie mag mij trouwen?
Bij ieder huwelijk moet een ambtenaar van de burgerlijke stand aanwezig zijn. Dat kan iemand zijn van de gemeente waarin jullie trouwen, maar jullie mogen ook zelf een trouwambtenaar aanwijzen. Dat kan bijvoorbeeld een zelfstandig trouwambtenaar of ceremoniespreker zijn, die voor één dag benoemd wordt voor jullie huwelijk in de gemeente waarin jullie trouwen. Met deze constructie is het ook mogelijk om één van je dierbaren voor een dag te laten benoemen.
Hoe zit een huwelijksceremonie in elkaar?
Om het huwelijk rechtsgeldig te laten zijn, zijn er eigenlijk slechts twee officiële onderdelen: het jawoord en het tekenen. Verder kun je de ceremonie, in samenspraak met de ceremoniespreker of trouwambtenaar, inrichten zoals jullie het willen. Je kunt bijvoorbeeld je eigen geloften uitspreken, live muziek laten spelen of een dierbare iets laten zeggen. Iedere bruiloft is weer anders!
Tip van ceremoniespreker Annemarie Brüning:
“Begin op tijd met regelen! Zodra je een locatie hebt gevonden, is het verstandig om direct even met de gemeente te bellen. Zij kunnen je precies vertellen hoe het zit met hun regels en de bijbehorende kosten.”