De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?” 

De verloving: wat komt er na “Wil je met me trouwen?”
FOTO: Fotostudio Beerling

Whoohoo, je hebt op je aanzoek een volmondig ‘ja’ te horen gekregen en jullie zijn verloofd. Leuk! Maarreh, wat houdt zo’n verloving eigenlijk in? En wat wordt er in deze bijzondere periode van je verwacht? Het antwoord op al je verlovingsvragen vind je hier!

Vier je een verloving?

Onze redenering: grijp ieder excuus aan voor een feestje! En een verloving is natuurlijk een geweldig excuus. Het is ook een goede gelegenheid om jullie beide families aan elkaar voor te stellen als ze elkaar nog niet kennen. Organiseer een gezellige picknick in het park, een barbecue in de tuin of een etentje in een restaurant en begin jullie verloving in stijl!

Hoe lang moet je verloofd zijn om te kunnen trouwen?

Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag. Dat heeft vooral praktische redenen: het plannen van een bruiloft kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen.

Wat doe je tijdens je verloving?

De verlovingsperiode was vroeger een soort proeftijd waarin de verloofden elkaar beter konden leren kennen en plannen konden maken voor de toekomst. Tegenwoordig gaan we ervan uit dat jullie elkaar al heel goed kennen en is er eigenlijk maar één verplichting: in ondertrouw gaan. Verder gebruik je deze periode om te genieten van je pasverloofde status, om plannen te maken voor jullie bruiloft en om te sparen voor de grote dag.

‘In ondertrouw gaan’: wat betekent dat?

Als je wilt trouwen, moet je dat officieel kenbaar maken. Dat doe je door op het gemeentehuis in je woonplaats aangifte van jullie aanstaande huwelijk te doen. Dat heet in ‘ondertrouw gaan’. Tijdens de ondertrouw wordt de procedure van de huwelijksvoltrekking doorgesproken en wordt gecontroleerd of jullie aan de wettelijke voorwaarden voldoen om te kunnen trouwen. Meer informatie over in ondertrouw gaan, vind je hier.

Leuk weetje: de langste verloving

Octavio Guillen en Adriana Martinez uit Mexico hebben het record gevestigd voor de langste verloving ooit: 67 jaar. De twee verloofden zich toen ze 15 waren, maar stelden hun trouwdag steeds uit. Op 82-jarige leeftijd gaven ze elkaar eindelijk het jawoord.