Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket? 

De bruidsboeket is al eeuwenoud en zit vol symboliek. Het is daarom niet verrassend dat verschillende bloemen die in deze boeketten worden gebruikt, betekenissen hebben. Voordat je met je bloemist aan de slag gaat om jouw unieke bruidsboeket te creëren, is het de moeite waard om te kijken naar de betekenissen van specifieke bloemsoorten.

Een oude gewoonte

Een belangrijk onderdeel van jouw bruidslook is natuurlijk het bruidsboeket. Maar waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan? De oorsprong van bloemen dragen op een trouwerij begon in de tijd van de oude Romeinen. Bruiden straalde met kransen van bloemen en aromatische kruiden om demonen op afstand te houden, terwijl de heerlijke geur van de bloemen zorgde voor een goede start van hun huwelijk. Vandaag de dag zijn bloemenkransen erg veranderd, ze noemen het nu een hoepelboeket. In de middeleeuwen werd het dragen van die kransen echter ingeruild voor een boeket met een mix van kruiden en bloemen om het bruidspaar weg te houden van eventuele boze geesten.

Symboliek

In de Victoriaanse periode, in het midden van de 19e eeuw, raakte het bruidsboeket pas echt in de mode. Bruiden begonnen bloemen te kiezen op basis van hun symbolische waarde, waar we zo even dieper op ingaan. Bovendien stopten ze vaak kruiden in het boeket om het meer betekenis te geven. Als je waarde hecht aan betekenisvolle bloemen, dan is het handig om het daar met je bloemist over te hebben.

Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket?
Bloemen: Wildflowers & Wodka // Foto: Leentje Loves Light

Jij bent de volgende!

Het proberen te vangen van het bruidsboeket is ook een oude gewoonte die teruggaat tot de Victoriaanse tijd. Het hele idee was dat degene dat boeket ving, de volgende in de rij was om te trouwen. Deze traditie geeft een leuke toevoeging aan jullie bruiloft.

Normaal of speciaal

Tegenwoordig heb je erg veel stijlen en types bruidsboeketten om uit te kiezen, van standaard, ronde boeketten tot wilde, boho-achtige creaties of zelfs speciale bruidsboeketten. Wat de oorsprong van dat bruidsboeket ook moge zijn, het blijft een mooi en romantisch aspect op een trouwfeest, en het draagt bij aan het maken van een dag om nooit te vergeten.

Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket?

Het bruidsboeket is een groot aspect in jouw bruidslook, en het speelt ook een rol tijdens jullie ceremonie. Bloemen hebben altijd al symbolisch iets betekend en kunnen gevoelens en emoties op een mooie manier uitdrukken. Dus, denk na over wat die bloemen betekenen als je je eigen bruidsboeket gaat maken.

De betekenis van rode rozen

Rozen passen perfect in bruidsboeketten, ze staan namelijk voor jullie liefde. Rode rozen zijn eigenlijk pure liefdesverklaringen, terwijl roze rozen liefde en tederheid uitstralen. Witte rozen stralen onschuldig en puurheid uit. Gele rozen zijn een teken van vriendschap en geluk.

Lees ook: Welk bruidsboeket past het beste bij welke jurk?

Dit betekenen anjers

Anjers zijn erg handige bloemen, want ze blijven lang goed. Witte anjers betekenen verlegenheid, terwijl de rode anjers juist vuur en liefde uitstralen.

Wat betekenen de bloemen in jouw bruidsboeket?
Bloemen: Nymph Blumendesign // Foto: Kathrin Krok

Het symbool achter lelies

Lelies hebben een zuiverende en mooie look. Witte lelies staan voor ingetogenheid, terwijl roze lelies juist die elegantie uitstralen. En gele lelies staan echt voor positiviteit en vrolijkheid.

De betekenis van tulpen

Tulpen hebben een vrolijke uitstraling door hun knallende kleuren. Rode tulpen staan voor echte liefde, terwijl gele tulpen plezier en blijheid representeren. Witte tulpen kun je beter achterwegen laten, deze geef je namelijk aan iemand als je sorry wilt zeggen.

De symboliek achter seringen

Seringen zien er classy en charming uit. Deze bloemen worden vaak in bruidsboeketten gedaan vanwege de lekkere geur. Seringen staan ook voor de belofte van een gelukkige tijd samen.

Dit betekenen jasmijn bloemen

Jasmijn is een heerlijke bloem. Het staat voor zoveel meer dan alleen maar liefde en genegenheid. Deze lekker ruikende schoonheid is een toevoeging aan elk bruidsboeket. Het zal jullie zeker in de stemming brengen voor wat romantiek en avontuur!

De juiste betekenis voor jouw bruidsboeket

Er zijn veel verschillende bloemen met hun eigen unieke symbolische betekenissen, en het is slim om deze betekenissen te ontdekken voordat je jouw bruidsboeket samenstelt. Door de juiste bloemen te selecteren, kun je je bruidslook nog persoonlijker maken.