Eco-vriendelijke bedankjes voor gasten na jullie bruiloft 

Zoeken jullie naar een kleinigheidje om dank te zeggen aan jullie bruiloftsgasten? Wij hebben een lijst samengesteld met tien milieuvriendelijke cadeau-ideeën.

Eco-vriendelijke bedankjes voor gasten na jullie bruiloft
Foto: Joanna Kosinska

Bruidsbloemen hergebruiken als cadeau

Heb je al overwogen wat je gaat doen met alle bloemstukken en boeketten die je ter decoratie gebruikt tijdens de bruiloft? Vaak worden deze simpelweg weggegooid, maar het is duurzamer en leuker om er kleine boeketjes van te maken die je aan je gasten meegeeft. Zo kunnen zij thuis nog even nagenieten van jullie bijzondere dag.

Persoonlijke en creatieve plaatskaarten

Plaatskaarten zijn niet alleen functioneel, maar ook leuke decoratie. Het is wel jammer dat de kaarten aan het einde van jullie bruiloft meestal achterblijven. Geef ze daarom mee aan je gasten! Wat dacht je bijvoorbeeld van onderzetters van kurk met hun naam erop gestempeld of plaatjes van plexiglas met hun naam in kalligrafie?

Tulpenbollen als geschenk voor de bruidsgasten

Een simpel cadeau, maar met een diepe betekenis. Letterlijk, want de tulpenbollen moeten in de aarde worden geplant. Maar ook figuurlijk, want de tulp is een winterharde plant die elk jaar terugkomt. Zo worden je gasten elk voorjaar weer met blijdschap herinnerd aan jullie geweldige bruiloft!

Bedankje na afloop van de bruiloft

Bedankkaartjes stuur je na de bruiloft naar je gasten en bieden – naast een persoonlijk bericht – een mooie gelegenheid om een cadeautje te geven. Fijne zaadjes in speciaal papier zijn hier perfect voor! Het weegt bijna niets en past precies in de envelop. Je gasten kunnen de zaadjes met papier en al in de grond stoppen en al snel zullen er bloemen en kruiden ontkiemen. Een heerlijk en geurig cadeau.

Toosten op het huwelijk

Afhankelijk van het seizoen kun je een zelfgemaakte drank cadeau doen. Een optie voor de winter is een zelf samengestelde theemix, bijvoorbeeld met gedroogde ingrediënten zoals salie of rozenbottels. Bij hogere temperaturen kun je je eigen siroop maken. Smaken zoals citroenmelisse, vlierbes-munt of lavendel-gember zijn heerlijke opties, je kunt alle kanten op. Het is extra leuk als de ingrediënten uit je eigen tuin komen.

Ambachtelijke bruidsjam

Voor zoete zelfgemaakte jam is de belangrijke vraag: welk fruit is er in het seizoen? Ken je misschien iemand met een kersenboom of bramenstruik vol fruit? Of verras je gasten met een smakelijke chutney. Kleine glazen weckpotten zijn voor beide opties de perfecte (herbruikbare) verpakking.

Granenmix voor de dag na de bruiloft

Wat vind je van een zelfgemaakte granenmix? Probeer hierbij te kiezen voor (kant-en-klare) biologische fairtrade ingrediënten zoals pitten, granen, zaden en gedroogd fruit zoals appels of abrikozen. Wil je het helemaal persoonlijk maken? Schrijf dan een creatieve ingrediëntenlijst op de verpakking – ‘liefde’ is immers het belangrijkste ingrediënt!

Unieke zelfgemaakte zeep als gastgeschenk

Met een beetje creativiteit is het vrij eenvoudig om zeep te maken. Het is belangrijk om de instructies van het recept nauwkeurig te volgen, waarvan je er vele online kunt vinden. Dit is een uniek geschenk voor je gasten! Na een avond uitbundig feesten op jullie bruiloft, kan iedereen wel een fijne zeep voor onder de douche waarderen! Essentiële oliën, voedingskleurstoffen en gedroogde kruiden zorgen voor geur en kleur. Experimenteer met verschillende combinaties en kies je favoriet. Zorg ervoor dat je duurzame en huidvriendelijke producten gebruikt.

Herbruikbare bijenwasdoeken als cadeau

Doeken van bijenwas zijn een alternatief voor aluminium- en vershoudfolie en zien er ook nog eens leuk uit. Door de warmte van je handen blijft de was flexibel en de antibacteriële werking helpt om voedsel zoals fruit en brood vers te houden. Je kunt de herbruikbare doeken kopen of zelf maken. Als je ze zelf maakt, kun je de stoffen doeken voorzien van een persoonlijke boodschap, bijvoorbeeld jullie trouwdatum, initialen of de tekst: ‘bedankt dat je erbij WAS’.

Zelf een kandelaar maken van zoutdeeg

Herinner je je zoutdeeg nog van vroeger? Een eenvoudig mengsel van bloem, zout en water waarmee je kunt kleien en daarna afbakken. Ideaal voor doe-het-zelf projecten, bijvoorbeeld om een eenvoudige kandelaar te maken. Maak bolletjes deeg aan de onderkant plat zodat ze rechtop blijven staan, en druk aan de bovenkant een lange kaars of waxinelichtje in om op een eenvoudige manier een kandelaar te creëren. Nadat ze zijn afgebakken, kun je ze beschilderen of inkleuren.

Leestip: hoeveel geld moet je geven als huwelijkscadeau?

Eco-vriendelijke bedankjes voor gasten na jullie bruiloft
Foto: Aurélia Dubois