Hoeveel geld moet je geven als huwelijkscadeau? 

Op een bruiloft is het geven van geld als cadeau een steeds populairdere keuze. Maar hoe geef je geld op een manier die net zo speciaal voelt als een traditioneel cadeau en hoeveel geld moet je eigenlijk geven? Wij zochten het uit!

Hoeveel geld moet je geven als huwelijkscadeau?
Foto: Pexels, Karolina Grabowska

Geld geven als huwelijkscadeau

Het is belangrijk om te onthouden dat geld geven als huwelijkscadeau niet onbeleefd hoeft te zijn. Het is aan het stel om te beslissen hoe ze het geld willen gebruiken en het is een manier om het bruidspaar te steunen in hun toekomst samen. Als je het geld op een creatieve manier geeft, kan het net zo speciaal voelen als een traditioneel cadeau.

Hoe kun je op een leuke manier geld geven?

Natuurlijk kun je het geld altijd in een envelopje doen, maar soms vraagt een situatie net om iets extra’s. Hieronder vind je een aantal ideetjes ter inspiratie!

  1. Haal je innerlijke origamikunsten naar boven! Hoe leuk is het om het geld op te vouwen tot een bloem of hart?! Zo kun je uiteindelijk zelfs een heel geldboeket maken. Dat is meteen een stuk leuker dan geld uit een envelopje.
  2. Maak het geld geven tot een spel. Je kunt bijvoorbeeld een doos maken met daarin verschillende envelopjes (toch die envelop :p) met verschillende bedragen. Zo kan het stel het geld gebruiken om leuke dingen te doen, zonder van tevoren te weten hoeveel er in de envelop zit. Schrijf bijvoorbeeld ‘lekker uit eten’ op een envelop met een hoog bedrag of ‘avondje naar de film’ op eentje met wat minder geld.
  3. Geef het geld in een spaarvarken. Yep, een old-school spaarpot die ze met z’n tweetjes kapot moeten slaan. Stiekem beleeft iedereen daar een heleboel plezier aan.
  4. Geef het geld in de vorm van een cadeaubon. Zo kan het bruidspaar het geld gebruiken voor iets wat ze echt willen of misschien zelfs nodig hebben. Denk aan een nieuwe bank, een romantisch weekendje weg of iets moois voor aan de muur.

Bijzondere tradities voor het geven van geld op een bruiloft

Het is belangrijk om te onthouden dat tradities niet universeel zijn en dat het geven van geld op een bruiloft kan verschillen tussen culturen en individuele families. Het is altijd een goed idee om te vragen wat het bruidspaar het liefst zou willen als huwelijkscadeau en om rekening te houden met hun culturele achtergrond. Zo is het in Oezbekistan bijvoorbeeld gebruikelijk dat de gasten geld gooien naar het bruidspaar terwijl er gedanst wordt. Vervolgens laat iedereen dit geld liggen en ruimt het personeel van de locatie dit na het feest op. Dit bedrag wordt dan van het openstaande bedrag voor de locatie in mindering gebracht.

In sommige Europese landen, zoals Duitsland en Frankrijk, is het gebruikelijk om geld te geven aan het bruidspaar in de vorm van een ‘honeymoon fund’. Dit is een pot met geld die wordt gebruikt om de huwelijksreis van het stel te betalen. Dit is een leuke manier om het bruidspaar te helpen de reis te betalen die ze altijd al hebben willen maken. In Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico en Brazilië, is het weer compleet anders. Daar is het gebruikelijk om geld te geven aan het bruidspaar in de vorm van ‘lucky coins’. Dit zijn muntjes met gelukssymbolen erop die worden gegeven als een manier om het stel geluk te wensen.

Gelukkig zijn wij in Nederland niet de enige met envelopjes: in sommige Aziatische landen, zoals China en Japan, is het ook gebruikelijk om geld te geven aan het bruidspaar in de vorm van ‘geldenvelopjes’. Dit zijn good old envelopjes met geld erin die worden gegeven als een manier om het stel te feliciteren en te steunen. In deze culturen kan het aantal geldenvelopjes dat wordt gegeven ook een betekenis hebben, zoals geluk of rijkdom.

Als laatste handige feitje om te weten: in sommige Joodse tradities is het gebruikelijk om geld te geven aan het bruidspaar in de vorm van ‘ketubah geld’. Dit is geld dat wordt gegeven aan de bruid als een symbolische uitdrukking van de financiële verantwoordelijkheid van de bruidegom.

Hoeveel geld moet je geven als huwelijkscadeau?

Er is geen harde regel voor hoeveel geld je moet geven als huwelijkscadeau. Het hangt af van verschillende factoren, zoals je relatie met het bruidspaar, je eigen financiële situatie en de kosten die je hebt gemaakt om aanwezig te zijn op de bruiloft. Ook moet je in gedachten houden hoeveel jouw aanwezigheid kost voor het bruidspaar. Voor familie die dichtbij staat en goede vrienden wordt aangeraden tussen de 50 en 150 euro als huwelijkscadeau te geven. Andere familieleden en vrienden komen er met een bedrag tussen de €30 en €60 vanaf. Ben je een collega van het bruidspaar? Dan hoef je ‘slechts’ 20 tot 40 euro neer te leggen voor de bruiloft.

Nog even over de opmerking dat je ook in je achterhoofd  moet houden hoeveel jouw eigen aanwezigheid kost… Het is natuurlijk geen verrassing dat een bruiloft heel wat mag kosten, jouw aanwezigheid dus ook. En nee, hiermee willen we jou zeker niet afschrikken, want het bruidspaar wil natuurlijk ook niets liever dan hun bijzondere dag met jou delen! Het is alleen wel handig om te weten voor het berekenen van het geld voor het huwelijkscadeau. Over het algemeen bestaat een bruiloft uit drie delen: de ceremonie, de receptie en het feest. Als jij als daggast de hele dag aanwezig bent, is het vanzelfsprekend dat je wat meer geld cadeau doet dan wanneer je enkel voor het avondfeest komt. Als je bijvoorbeeld alleen als avondgast bent uitgenodigd, gaat een trouwlocatie er vanuit dat je gemiddeld 2 drankjes in het eerste uur drinkt, en in de daarop volgende uren 1 per uur. Als het bruidspaar de drank heeft afgekocht en het feest 4,5 uur duurt, rekenen locaties ongeveer €30 per persoon. Duurt het feest langer? Dan kost jij ook meer op die avond ;).

Als je het stel goed kent en weet wat ze leuk vinden, kun je ook een cadeau kiezen dat ongeveer die waarde heeft. Het belangrijkste is dat het cadeau uit de oprechte wens om het stel te feliciteren en te steunen komt, ongeacht de waarde ervan. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het geven van geld als huwelijkscadeau niet verplicht is. Als je liever een ander cadeau geeft of als je het geld liever zelf bewaart, is dat ook prima. Het is aan het stel om te beslissen wat het beste is voor hen en het is aan jou om een cadeau te kiezen dat bij je past.

Hoeveel geld moet je geven als huwelijkscadeau?
Foto: Pexels, Dom J