Modeca-ontwerpster Sabrina over de collecties en female empowerment 

Design & Creative Director Sabrina Toy verrast ons met haar prachtige ontwerpen voor de 2025 bruidscollecties tijdens het Global Bridal House Event in Amsterdam. We bezochten het evenement en hadden de gelegenheid om met Sabrina te praten.

Kun je wat vertellen over jouw creatieve proces?

Het is best een uitdaging om zoveel jurken te ontwerpen. Wat ik doe, is gewoon ontwerpen totdat ik niets meer kan bedenken. Daarna bekijk ik de groepering van de jurken. Iedere collectie moet passen bij dat specifieke type bruid. Onze Curve-collectie is net wat anders, daar moet de bruid in elke look een mogelijkheid hebben.

Hoe krijg je de Le Papillon- en Modeca Curve-collecties zo vergelijkbaar?

Voor Curves kunnen we dezelfde kwaliteit leveren als alle andere collecties. Curvy bruiden hoeven zich niet meer af te vragen waarom ze iets niet kunnen dragen, want dat kunnen ze wel! We hebben simpelweg wat halslijnen verhoogd, de bandjes dikker gemaakt en enkele constructies aan de binnenkant veranderd voor betere ondersteuning. Ook hebben we de achterkant wat meer gesloten en afneembare mouwen toegevoegd om de vollere bruid extra opties te geven. Mijn advies voor curvy bruiden is om gewoon in zichzelf te geloven; als je hoofd en hart je vertellen dat het de jurk is, dan is het de jurk.

We zien veel elementen die female empowerment omarmen. Wie inspireert je daarvoor?

Bij het ontwerpen van de collecties haal ik mijn inspiratie niet uit één specifiek persoon; mijn inspiratie komt van alle vrouwen. Ik ben altijd bezig met vrouwelijke kracht en heb zelf een dochter, die ik graag sterk zie. Wat betreft de trouwjurken, zou ik bijna elke stijl zelf willen dragen. Ik heb niet ‘het perfecte lichaam’ of ‘de perfecte vorm’, maar ik voel me goed in mijn eigen jurken en ik weet dat anderen dat ook zullen doen.

Wat is jouw advies voor bruiden die gaan shoppen voor hun bruidsjurk?

Ik raad ze aan om onderzoek te doen naar goede winkels en er eentje te bezoeken die hoog scoort. Ga met een open mindset de winkel in en vertrouw op de adviseur. Zij heeft ervaring in de branche en heeft al veel bruiden geholpen. Vertrouw gewoon op haar. Het kan zijn dat je uiteindelijk iets heel anders draagt dan wat je had verwacht, en dat is oké. Zodra je ‘de jurk’ draagt, heb je het snel genoeg door, het is echt een magisch gevoel.

Welke jurk uit de nieuwe collecties van 2025 geeft jou dat magische gevoel?

Mijn persoonlijke favoriet is ‘Fosca’ uit onze Modeca Couture-collectie. Ik hou gewoon van de manier waarop deze jurk is gemaakt en heb echt respect voor het team, de gedachte en de energie die nodig waren om ‘Fosca’ te laten werken. Deze jurk staat voor mijn creativiteit en passie voor wat ik doe, maar er zit ook zoveel vakmanschap en een hoop werkuren achter. Bruidsjurk ‘Fosca’ is te zien in de afbeeldingen hierboven.

Over Sabrina Toy

Met meer dan 20 jaar ervaring in de bruidsindustrie, trad Sabrina in 2021 toe tot Modeca als hun Design & Creative Director. Met haar designs speelde ze een rol in het geluk van meer dan een half miljoen bruiden.