Zo kies je de ideale bruidssluier! 

De sluier is al eeuwenlang het ultieme bruidsaccessoire. Er zijn veel verschillende soorten sluiers en tal van manieren om ze te dragen. Vind jouw ideale bruidssluier!

Zo kies je de ideale bruidssluier!
Foto: Justin Alexander

Back in time met de bruidssluier

De bruidssluier vindt haar oorsprong in oude culturen zoals de Grieken en Romeinen. Destijds droegen bruiden een sluier om zich te beschermen tegen boze geesten. De sluier stond ook symbool voor kuisheid, zuiverheid en bescheidenheid.

In sommige culturen werd de sluier gezien als een teken van ondergeschiktheid. In andere culturen was het tonen van het gezicht achter de sluier juist een belangrijk moment, dat de overgang van meisje naar vrouw symboliseerde.

Gedurende de 20e eeuw hebben mode en trends de vorm en stijl van bruidssluiers sterk beïnvloed. Denk aan de korte, gelaagde sluiers uit de jaren ’20, de elegante kanten sluiers uit de jaren ’50 en de dramatische kathedraalsluiers die populair waren in de jaren ’80 en ’90.

Vandaag hebben sluiers niet langer de traditionele betekenissen; ze worden nu gezien als een mode-uiting.

De vingertopsluier

De vingertopsluier reikt tot ongeveer de vingertoppen en past goed bij bijna elk type trouwkleed.

De elleboogsluier

De elleboogsluier valt tot ongeveer de elleboog en is ideaal voor bruiden die een kortere sluier verkiezen. Dit past goed bij kleden zonder sleep en laat jouw taille prachtig uitkomen.

De kathedraalsluier

De kathedraalsluier is de langste sluier, die zich uitstrekt tot enkele meters achter de bruid. Dit past uitstekend bij lange trouwkleden met een sleep.

De kapelsluier

De kapelsluier is iets korter dan de kathedraalsluier en reikt meestal tot aan de grond. Deze sluier past goed bij kleden met een bescheiden sleep.

De mantillasluier

De mantillasluier is een traditionele Spaanse sluier die doorgaans van kant is gemaakt en versierd is langs de rand. Dit is ideaal voor bruiden die een vintage uitstraling willen creëren.

De birdcagesluier

De birdcagesluier is een korte, netachtige sluier die meestal het gezicht of een deel ervan bedekt. Kies hiervoor als je op zoek bent naar een unieke uitstraling.

Hoe kies je de ideale bruidssluier

Kies een sluier die de stijl, kleur en details van je trouwkleed aanvult. Dit doe je door te bepalen welke lengte sluier het beste past bij jouw trouwkleed. Een lange sluier kan prachtig zijn bij een klassiek kleed, terwijl een kortere sluier beter past bij een moderne look.

Kijk naar een sluier die bij je gezichtsvorm past. Bij een rond gezicht kan je opteren voor een sluier die langer is en aan de zijkanten breder valt. Heb je eerder een langwerpig gezicht? Kies dan voor een sluier die meer volume aan de bovenkant heeft. Bekijk ook de stoffen van je trouwkleed en selecteer een materiaal dat hier mooi bij aansluit.

Daarnaast is het belangrijk om te beslissen hoe je je haar wilt dragen op je trouwdag en zoek een sluier die goed bij je kapsel past. Pas verschillende stijlen en lengtes van sluiers om te ontdekken wat het beste bij jou past.

De perfecte accessoires om je bruidssluier compleet te maken

Je kan je sluier prachtig combineren met een haarband of tiara. Kies bijvoorbeeld voor een haarband met parels bij een kanten sluier. Haarkammen en -spelden kunnen helpen om je sluier op zijn plaats te houden en tegelijkertijd ook stijlvol zijn. Kies versieringen die passen bij de details van je kleed.

Een opgestoken kapsel is een klassieke keuze die goed past bij je sluier. Kies voor een chignon, een opgestoken kapsel met losse krullen of een strakke knot. Als je liever je haar los draagt, overweeg dan zachte golven of krullen die langs je gezicht vallen. Dit past perfect bij een kanten of tule sluier. Ook een half opgestoken kapsel met losse krullen is een optie. Laat enkele plukjes loshangen voor een speelse look.

Tot slot is het erg leuk om een vleugje natuurlijke schoonheid toe te voegen aan je bruidslook door bloemen te matchen met je sluier.

Maak je bruidssluier uniek

Kies het materiaal dat bij je trouwkleed en stijl past. Kanten sluiers zijn prachtig bij vintage-geïnspireerde kleden, terwijl tule sluiers meer hedendaags zijn. Overweeg ook een sluier met een gekleurde rand of sprankelende glitter.

Voeg unieke versieringen toe zoals betekenisvolle bedeltjes, borduurwerk, familie-erfstukken, kristallen of parels.

Het onderhoud en bewaren van je bruidssluier na de trouwdag

  • Laat je sluier na de trouwdag professioneel reinigen bij een stomerij.
  • Bewaar je sluier in een speciale hoes.
  • Kies een koele, donkere en droge opslagplaats.
  • Vouw de sluier netjes op met zuurvrij vloeipapier tussen de lagen om kreukels en vouwen te voorkomen.
  • Controleer regelmatig je sluier om er zeker van te zijn dat hij goed wordt bewaard.

Door zorgvuldig om te gaan met je bruidssluier, zorg je ervoor dat dit dierbare stuk mooi blijft.