Green wedding – 12 tips voor een duurzaam feest 

FOTO: Stephan Presser

Zet jij je graag in voor een duurzamere wereld? Begin dan bij je eigen bruiloft. Hoe je dat doet, lees je hier.

1. Fairtrade goud

Laat je tijdens jullie zoektocht naar trouwringen informeren door je juwelier of edelsmid over de herkomst en de milieuvriendelijkheid van de gebruikte materialen. Fairtrade goud heeft een eigen keurmerk, zodat je zeker weet dat het goud voor jullie ringen duurzaam geproduceerd is. Zo wordt je trouwring nog waardevoller! Het is ook heel duurzaam om oud goud in te leveren en om te laten smelten tot jullie trouwringen. TIP: kies ook voor een duurzame trouwoutfit, bijvoorbeeld door een trouwkostuum te kiezen uit de Green Wedding-collectie van Wilvorst. Bekijk de hele collectie op www.greenwedding.eu.

2. Houtvrije uitnodigingen

De meest milieuvriendelijke variant is natuurlijk de uitnodiging per e-mail. Tegenwoordig kun je online allerlei prachtig vormgegeven uitnodigingen vinden. Wil je iets exclusievers en kies je toch liever voor papier? Laat je uitnodigingen dan op gecertificeerd gerecycled papier drukken. Wil je je trouwkaarten op maagdelijk wit papier laten drukken? Let er dan op dat er minstens een FSC-certificering op het papier zit. TIP: hoe dunner het papier en hoe kleiner het formaat, hoe ‘groener’!

3. Alternatieve naamkaartjes

Heb je een duidelijke tafelindeling gemaakt? Dan heeft elke plek een naamkaartje nodig. Dit hoeft natuurlijk niet per se een papieren kaartje te zijn. Wat dacht je van een beschreven steen of een klein cadeautje met de naam van de gast? TIP: je kunt ook de namen op het bord schrijven met uitveegbare stift. Zo heb je een no-waste naamkaartje!

4. Locatiekeuze

Kies je feestlocatie in de buurt van de woonplaatsen van je trouwgezelschap. Zoek in de regio waar de meerderheid van jullie gasten woont. Zo hoeven je gasten niet met de auto te komen en dat scheelt weer CO2-uitstoot. Wil je liever in je eigen woonplaats feesten? Let er dan op dat je locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Zorg voor een shuttle-service tussen de trouw- en feestlocatie, als de afstand niet lopend afgelegd kan worden.

Ben jij nog op zoek naar een trouwlocatie? In onze Trouwlocatie Special vind je droomlocaties én tips & tricks! 

5. Duurzaam feestmenu

Een zo duurzaam mogelijk menu? Ondersteun dan lokale ondernemers. Zoek voor je trouwmenu een cateraar uit de regio, die alleen met biologische en regionale seizoensproducten werkt. Ben je aangewezen op de cateraar van jullie feestlocatie? Vraag dan bij hen naar biologische producten. Zij kunnen vaak ook een veganistisch of vegetarisch menu maken. Het voordeel van veganistische etenswaren: geen problemen met lactose-intolerantie of ei-allergie! Bespreek met je locatie of cateraar wat ze met overgebleven eten doen. Wellicht kunnen ze er iemand blij mee maken?

6. No-waste policy

Ga wegwerpmateriaal zoveel mogelijk uit de weg en vraag je locatie dit ook te doen. Dus geen plastic bekertjes en bordjes op jullie bruiloft, maar ook geen los verpakte koffiemelk en -suiker!

7. Oud wordt nieuw

Struin vlooienmarkten af op jacht naar servies en aardewerk, let in het bos op afgebroken takken en ga op zoek naar biologische kaarsen. Gebruik oude fietsen, boeken en houten kisten als decoratieve elementen. Kleine gloeilampen kunnen dienen als vaasjes. Misschien kun je bij je grootouders nog wat mooie deco-spulletjes vinden, zoals oude fotolijstjes. Voor een knallend en kleurrijk effect kun je op internet allerlei verschillende soorten biologische confetti vinden, van gerecycled papier dat de natuur niet schaadt. Party-modus aan!

8. Biobloemen

Als je kiest voor seizoensbloemen in je bruidsboeket en de aankleding, bespaar je veel CO2-uitstoot vanwege het transport. Er zijn in Nederland tegenwoordig bloemisten die lokaal telen en zonder chemicaliën werken, of ga naar een pluktuin in de buurt. Voor de aankleding van de tafels kun je ook biologische kruiden of aardbeienplantjes kiezen. Ze zien er niet alleen sfeervol uit, maar kunnen na afloop van het feest ook nog eens mee naar huis met de gasten. Groene, bloeiende kruiden doen het ook heel goed in het bruidsboeket!

9. Groene decoratie-ideeën

Flesjes, vazen en drinkglazen van gerecycled glas kun je prima gebruiken als bloemenvazen. Ook oude blikjes zijn populaire upcycle-objecten, die je kunt gebruiken als potjes voor vetplanten of ander groen. TIP: bloemblaadjes zijn ook ideaal voor het aankleden van eettafels, hier heb je niet veel bloemen voor nodig. Leuk!

10. Gastenbedankjes

Geef je gasten bijvoorbeeld biologische zeep, die tijdens het diner als naamkaartje op tafel kan dienen. Of wat dacht je van kleine plantjes in glas, die tijdens het feest als decoratie dienst doen en die je aan het einde van de avond meegeeft aan de gasten. Of maak zelf lavendelsiroop en doe dit in kleine glazen flesjes. Je kunt je gasten natuurlijk ook een zakje met bloemzaadjes meegeven, die ze thuis zelf kunnen zaaien.

11. Cadeau’s zonder afval

Vraag je gasten om er bij het kopen van de trouwcadeaus op te letten dat er geen plastic verpakking wordt gebruikt, zoals cellofaan. Zo hoef je na het feest niet meters verpakkingsmateriaal weg te gooien. Scheelt weer!

12. Huwelijksreis

Jullie willen natuurlijk wel een droom van een huwelijksreis, maar staat de CO2-uitstoot van een vliegreis je tegen? Denk dan eens aan andere vormen van vervoer, zoals de trein, boot of bus. In Europa zijn zoveel mooie en romantische plekjes te ontdekken, wat dacht je van slapen in een berghut in Montenegro? Of roadtrippen door Schotland?

Wie zegt dat je ver moet reizen voor je honeymoon? Lees ‘In eigen land op minimoon’ voor tips en ideeën voor een prachtige huwelijksreis in Nederland!