Save-the-date-kaartjes: wat zijn dat? 

Save-the-date-kaartjes: wat zijn dat?
FOTO: Yara Photography

Willen jullie er zeker van zijn dat alle mensen die jullie op de bruiloft willen hebben ook daadwerkelijk kunnen komen? Verstuur dan save-the-date-kaartjes, zodat de gasten ruim op tijd weten welke datum ze vrij moeten houden!

Wat is een save-the-date-kaart?

Het is een soort voor-uitnodiging die je stuurt zodra de datum van jullie bruiloft is vastgelegd. Dan kunnen gasten die dag alvast vrij houden. En dat is geen overbodige luxe in een tijd waarin iedereen het altijd druk heeft. Het is ook heel handig voor familie en vrienden in het buitenland.

Hoe verschilt een save-the-date van de uitnodiging?

De uitnodiging geeft alle informatie over jullie bruiloft in detail – de tijden van de ceremonie, het diner en de receptie, de locaties en het kledingvoorschrift. Een save-the-date-kaartje is alleen om jullie gasten te laten weten dat jullie gaan trouwen en wanneer. En waar het volgens de etiquette absoluut not done is om jullie huwelijksuitnodiging via de e-mail te versturen, is dat bij de save-the-date-kaartjes wel een optie. Dan moet je er alleen wel zeker van zijn dat jullie gasten beschikken over internet en regelmatig hun e-mail checken. De paar gasten die dat niet doen, kun je mondeling op de hoogte stellen.

Wanneer verstuur je ze?

Ze kunnen de deur uit zodra jullie een trouwdatum hebben vastgelegd. Zeker als je de bruiloft in de zomer of rond feestdagen plant, is het verstandig om mensen op tijd te waarschuwen.

Hoe ziet een save-the-date-kaart eruit?

Er is geen vaste stijl, dus je kunt zo creatief zijn als je wilt. Sommige bruidsparen laten echte kunstwerkjes maken met foto’s en gedichtjes. En een save-the-date hoeft ook niet per se een kaart te zijn. Wat dacht je van een leuke koelkastmagneet, een filmpje, een sleutelhanger of een blikje snoepjes met een persoonlijk label erop?

Extra tips:

  • De save-the-date-kaart is natuurlijk heel praktisch, maar je geeft er ook meteen de stijl van jullie dag mee aan. Kies dus een kaart die goed bij jullie én jullie trouwdag past.
  • Gebruik je fantasie! Er is geen vaste regel hoe een save-the-date-kaart eruitziet, dus ga lekker los. Gedichtjes, kleurtjes en foto’s: het kan allemaal.
  • Handig: veel fotografen bieden tegenwoordig ook een loveshoot aan. Die foto’s kunnen jullie heel goed gebruiken voor jullie save-the-date-kaart!
  • Als je al meer weet over de locatie waarop jullie trouwen, of je hebt andere extra informatie, dan kun je die natuurlijk wel al doorgeven. Hebben jullie bijvoorbeeld een website of blog voor jullie bruiloft, dan is het leuk om die ook te vermelden.