De Bruidsfoto Award 2023 – dit zijn de winnaars! 

Een prachtig evenement en een prestigieuze prijs: de Bruidsfoto Award is de Oscar onder de bruidsfotografie. Welke fotograaf heeft de winnende foto gemaakt in zijn categorie en wie-o-wie heeft de meeste publieksstemmen gekregen en wordt daarmee de Overall Winnaar van 2023? Lees, kijk en geniet mee!

De Bruidsfoto Award 2023 – dit zijn de winnaars!
Foto: Peter Kos

Categorie Bruidspaar én Overall Winnaar

De 32-jarige Kim Hildering van Photography by Kim Hildering maakte deze prachtige foto en won daarmee de felbegeerde award in de categorie ‘Bruidspaar’. “Deze foto is eigenlijk toevallig ontstaan. Het bruidspaar wilde graag foto’s maken in het bos, met een rookbom. Toen de rookbom klaar was en er alleen nog sliertjes rook omhoog dwarrelde, scheen de zon ineens zo mooi door de bomen. Het laatste plukje rook in combinatie met het licht maakt deze foto magisch. Ik was er zelf ook van ondersteboven”, aldus de fotograaf. Maar: ze kreeg ook maar liefst 32% van het totale aantal stemmen en werd daarmee ook nog een bekroond tot Overal winnaar. “Ik had dit echt nooit durven dromen”, glundert Kim. “Ik ben zelfs met de trein, ik had niet gedacht dat ik twee awards mee naar huis moest nemen.”

Categorie Getting Ready

Een moment waar veel bruidsparen hun zenuwen door het lijf voelen gieren: het klaarmaken voor de grote dag! Ook is het een intiem moment samen met een moeder, vader of goede vriend(in). Gerben en Anneke Vat werden de winnaar in deze categorie, met hun foto van een bruid die tijdens het klaarmaken in de spiegel vol emotie kijkt naar haar moeder. En Anneke kon het zelf bijna niet geloven! Ze stond te springen en te juichen toen hun foto werd getoond. “Ik had dit niet verwacht, maar zo gedroomd! Het is echt ongelofelijk”, aldus Anneke.

Categorie Bruidskinderen

Dé persoontjes die de bruiloft altijd voorzien van vrolijkheid en vertedering zijn een dankbaar fotomoment: de bruidskinderen. Malou Evers maakte deze foto waarvan onze harten smelten. “Oh my God, dit is zo waanzinnig! Ik ben zo blij! Ik focus me graag op de bruidskinderen, ze laten zich niet regisseren en doen altijd onverwachte dingen. Dat ik de award in deze categorie mag winnen, is echt ongelofelijk”, verklaart een stralende Malou.

Categorie Ceremonie

Het moment waar de dag uiteindelijk om draait: de ceremonie. Met ingezonden foto’s in en rond de trouwlocatie en natuurlijk tijdens het jawoord, werd de foto van Arno de Bruijn van Trouwdag in Beeld bekroond als winnaar. “Deze foto is genomen in een privé kathedraal, die eigenlijk geen officiële trouwlocatie is. Een week voor de bruiloft ben ik hier samen met de dj naartoe geweest om een lichtplan te maken. Toen had ik al in mijn hoofd dat ik deze foto wilde maken, maar om boven te komen moest ik een klein, smal trappetje op. Dat kost tijd en je wilt eigenlijk geen belangrijke momenten missen tijdens de ceremonie. Ik kende de trouwambtenaar gelukkig en we spraken af dat ik deze foto zou maken en dan terug zou rennen naar voren. Als ik haar dan een knipoog gaf, kon ze verder met het volgende belangrijke punt: het aanschuiven van de ringen. Ik was alleen vergeten het seintje te geven, dus ze bleef de tijd maar volpraten”, lacht Arno. “Gelukkig zag ze me op een gegeven moment weer staan en wist ze dat het goed was.”

Categorie Emotie

Huilen en lachen: alle emoties komen voorbij op een trouwdag. De fotograaf die de emoties op de trouwdag het mooist vastlegde volgens het publiek was Daan Fortuin van Fortuin Fotografie. “Tijdens een bruiloft vallen je, naast het bruidspaar, altijd een paar mensen op. Dit is de opa van de bruid en ik wist dat ik hem in de gaten moest houden. Toen hij de bruid feliciteerde, stond ik precies goed en kon ik deze waanzinnige foto maken”, zegt Daan.

Categorie Family & Friends

Eigenlijk hebben ze een bijrol op de grote dag, maar soms springt er een ogenblik uit waardoor deze mensen ineens een hoofdrol krijgen. Jaentien Brienen legde een mooi moment vast en kreeg van jullie de meeste stemmen. “Ik had de vriendengroep als grap zo bij elkaar gezet, als tegenhanger van het traditionele statieportret. Ik stond op een trappetje en was zo blij met dit resultaat! Het is echt een innige foto waar de liefde vanaf spat”, aldus Jaentien.

Categorie Bruidegom

The man of the hour is natuurlijk de bruidegom! Lotje van der Bie maakte de winnende foto in deze categorie. “Wauw, ik ben echt vereerd dat ik deze award mag winnen”, verklaart Lotje. “Ik ga eerst mijn eigen man bellen, daarna deze bruidegom. Hij vond het ook heel spannend.”

Categorie Pre & After Wedding

Een loveshoot voor de grote dag of juist een trash-the-dress party: ook voor en na het trouwfeest zijn er prachtige fotomomenten. Jan van de Maat maakte de winnende foto in deze categorie. “Deze foto is gemaakt in een oud klooster nabij Valkenburg. Door licht rechtsboven en onder in te flitsen, konden we dit beeld maken. Toen ik ‘m zag wist ik: mooier kan niet”, zegt Jan.

Categorie Bruid

Dhr & mw fotografie maakte de winnende foto in deze categorie. “Wij shooten altijd samen, daar kiezen bruidsparen bewust voor. Zo zorgen we ervoor dat we alles vastleggen op zo’n belangrijke, intense dag”, aldus Nin en Rick.

De New Talent Award

De vakjury was zo onder de indruk van het werk van ‘jonge’ fotografen – fotografen die minder dan drie jaar bezig zijn in het vak – dat zij een speciale New Talent Award in het leven riepen en deze vervolgens toekende aan Daniël Vinke van Trouwfoto’s van Daan. “Wauw, wat een eer”, verklaart een verraste Daniël. “Ik ben nu bijna drie jaar bezig en heb afgelopen zomer de keuze gemaakt om te stoppen met mijn baan om me volledig te concentreren op het fotograferen. Dat ik dan nu deze award mag winnen is niet alleen een kers op de taart, maar ook een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt.”

Wat is de Bruidsfoto Award?

Fotografen uit Nederland en België konden begin dit jaar hun eigen, favoriete foto’s uit hun bruidsreportages opsturen naar de Bruidsfoto Award. Er kwamen bijna 500 foto’s binnen! Een onafhankelijke vakjury – bestaande uit Indra Simons, Rianne Hogewoning, Els Korsten, Maarten Devoldere en Axel Drenth – heeft elke inzenden nauwkeurig bekeken en een selectie gemaakt van de (in hun ogen) 81 beste foto’s. Dit zijn de genomineerden. De Bruidfoto Award kent negen categorieën:

  • Getting Ready
  • Bruid
  • Bruidegom
  • Bruidspaar
  • Bruidskinderen
  • Ceremonie
  • Emotie
  • Famiy & Friends
  • Pre & After Wedding

Zodra de genomineerden per categorie bekend waren, mocht het publiek stemmen op hun favoriete foto per categorie. En dat is massaal gedaan! Jullie hebben maar liefst 74.000 stemmen uitgebracht.

De uitreiking van de Bruidsfoto Award 2023

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Observant in Amersfoort werden de daadwerkelijke awards uitgereikt aan de winnende fotografen. En dat is leuk! Niet alleen is het een show waarbij genomineerden en uiteindelijke winnaars in het zonnetje worden gezet, maar het is óók een prettig ontmoetingsmoment voor professionals die allen hetzelfde nastreven: geweldige huwelijksfoto’s maken. Het uitwisselen van ervaringen, anekdotes en tips combineren met een lekker hapje en glaasje bubbels zorgt ieder jaar opnieuw voor een hartverwarmend evenement. Eentje waar alle betrokkenen met veel plezier op terugkijken. In één woord: fantastisch!

81 genomineerde foto’s!

Wil jij alle 81 genomineerde foto’s nog eens op je gemakje bekijken? Lees dan: Bruidsfoto Award 2023: de genomineerden. Misschien vind je hier wel jullie toekomstige trouwfotograaf.