Katrien trouwt met zichzelf 

Trouwen doe je met de liefde van je leven. Maar wat als jij de liefde van jouw leven bent? Katrien Van Opstal uit West-Vlaanderen trouwt vandaag als eerste persoon uit België, met zichzelf.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HLN.be (@hln_be)

Verschillende reacties

Katrien is zangeres, docente en onderzoekster en zij heeft een jaar geleden besloten met zichzelf te willen trouwen. Zij krijgt hier verschillende reacties op, van ‘waw, proficiat, ik ben blij voor jou!’ en ‘waarom zou je dat doen?’ tot ‘hu, dat kan toch niet?’ en ‘ik zou ook wel met mezelf willen trouwen, maar ik zie mezelf niet graag genoeg’. Soms krijgt zij negatieve reacties: ‘hoezo, ge zweert de mannen af?’ en ‘ge denkt alleen maar aan uzelf!’ Maar wanneer ze het uitlegt, begrijpen de meesten het wel.

Katrien haar mama en zoon hebben natuurlijk ook op deze situatie gereageerd. “Mijn 11-jarige zoon vindt het prima. Mijn mama vond het in het begin vooral heel grappig. ‘Gij zotte!’, lachte ze. ‘Ge zijt precies uw opa, die deed ook altijd van die zotte dingen.’ Het gaf haar duidelijk een goed gevoel. Omdat mijn papa gestorven is, zou ik graag hebben dat mijn mama me weggeeft op de ceremonie.”

Waarom met jezelf trouwen?

“Veel mensen hebben het voornemen om voor zichzelf te zorgen, maar vergeten dat snel. Ik wil niet alleen zeggen dat ik mezelf trouw blijf in goede en kwade dagen, maar ik wil dat ook plechtig beloven. Door dat in een huwelijk te gieten leef ik toe naar dat moment, denk ik daarover na en komen er een ceremonie, een ring en foto’s bij, die me daar altijd aan zullen herinneren. Op die manier wil ik nooit vergeten mezelf graag te zien.”

“Tien jaar geleden ben ik uiteen gegaan met de vader van mijn kind. Dat was niet makkelijk, maar ik ben daardoor gekomen. Ik kocht mijn eigen huis en vond mijn eigen weg. Tot het zes jaar geleden steil naar beneden ging en ik op een donker plekje belandde. Twee jaar lang kampte ik met een burn-out en depressie. Op dat moment kon ik mezelf niet graag zien, ik kon zelfs niets voelen. Ik was te moe, te uitgeput.”

“Toen ontdekte ik dat het waar is wat ik schrijver Khaleid Hosseini ooit hoorde zeggen: als je op de bodem van de put zit, vind je het goud. Op het moment dat je in een donker moeras zit, is het enige dat je daaruit kan trekken je eigen pure essentie, het schoonste plekje in jezelf. Wanneer iemand zegt ‘Ik moet beter naar mezelf luisteren’, wie is dan die ‘ik’ en wie is dan ‘mezelf’? ‘Ik’ is de persoon die zich verliest in de waan van de dag, terwijl ‘mezelf’ dat plekje is waarin je helemaal ontspannen bent en waarin je weet wat je wil in het leven. Ik noem dat schoonste plekje in mezelf ‘mijn Vrouw’, met hoofdletter V. En ik wil haar trouw blijven.”

Katrien trouwt met zichzelf
Foto: Wannes Nimmegeers, Katrien Van Opstal

Cadeau uitgegroeid tot bruiloft

“Mijn lief was net van me weggegaan en ik wilde mezelf een cadeau geven. Toen vond ik een jaar geleden mijn ring. Toen ik die ring zag, deed die me meteen aan een trouwring denken. Ik voelde: ja, dit is het, ik wil met mezelf trouwen. Ik heb mezelf op een glas wijn getrakteerd in ‘De kleine kunst’, en heb een foto van mijn ring naar mijn vriendinnen gestuurd. Ze vonden het allemaal de max.”

Trouwen met jezelf volgens de wet

Kun je eigenlijk wel met jezelf trouwen volgens de wet? “Om dat te weten ben ik naar het gemeentehuis gegaan. Daar heb ik eerst naar mijn rechten en plichten geïnformeerd. Ik vroeg of het oké was dat mijn huwelijk ook voor andere partners open stond. Met uitgestreken gezicht zei de vrouw aan het loket dat ik mag afspreken met mijn partner wat ik wil, maar dat ontrouw volgens de wet wel kan worden gebruikt bij een scheiding. Toen ik iets later zei dat ik met mezelf wilde trouwen, viel er een stilte. ‘Dat kan niet. De computer heeft twee verschillende rijksregisternummers nodig. Anders geeft hij een foutmelding.’ Dus nee, volgens de wet kan het niet, computer says no.”

“Eigenlijk wist ik dat op voorhand al, dus dat is niet zo erg. Maar ik wil het wel zo officieel mogelijk. Dus ja, ik wil een plechtigheid met een schepen die hetzelfde mopje maakt als hij blijkbaar bij alle koppels maakt. Ik wil een trouwboekje, ik wil een glas cava voor mij en mijn vrouw, ik wil een kaartje en ik wil daar – net als iedere andere bruid en bruidegom – 30 euro voor betalen. Na mijn boekvoorstelling ga ik mijn trouwkleed aantrekken en komt er een schepen de ceremonie leiden. Maar of ik een trouwboekje krijg, is nog niet duidelijk. Hoewel het geen officieel document is, heb ik een ‘nee’ gekregen, maar stiekem hoop ik daar nog een ‘ja’ van te kunnen maken.”

Katrien trouwt met zichzelf
Foto: Wannes Nimmegeers, Katrien Van Opstal

Katrien haar trouwkleding

“Mijn schoenen komen uit de kringloopwinkel, net als mijn kleed — 75 euro heb ik ervoor betaald. Dus nee, ik ben niet gehecht aan dure cadeaus. Het grootste cadeau dat mijn vrienden en familie me kunnen geven is in juli naar mijn feest komen, en daar lekker eten, dansen en rond het kampvuur zitten.”

Ring niet helemaal gesloten

Of Katrien haar leven echt veranderd na het trouwen met zichzelf, heeft ze een duidelijk antwoord op. “Mijn leven is al veranderd: iedere dag dat ik mijn ring rond mijn vinger schuif, denk ik: ik zie mezelf graag. Maar mijn ring is niet helemaal gesloten, er is nog een stukje open. Wanneer ik morgen mijn zielsverwant tegen het lijf loop, heeft die zeker nog een kans. Maar van mezelf scheiden ga ik niet doen. Ik wil altijd bij mezelf blijven, zoals je ook in elke andere relatie dicht bij jezelf moet blijven. Je kan pas van een ander houden als je van jezelf houdt: iedereen weet dat, maar niet iedereen doet dat en blijft dat doen. Met mijn ring en met mijn huwelijk hoop ik dat het mij wel lukt. Ik hoop dat het me gelukkiger maakt en dat ik nooit meer denk: ‘Ik ben niet goed genoeg’.”

Bron: Het Laatste Nieuws