Trouwtrend: een heel weekend trouwen 

Een volledig wedding weekend: dat zie je tegenwoordig steeds vaker. Alles wat je nodig hebt is een sfeervolle locatie, je geliefde mensen om je heen en een boeiend programma! Zo organiseer je een onvergetelijk huwelijksweekend.

Trouwtrend: een heel weekend trouwen
Foto: Claudia Weaver

Jullie droombestemming zoeken

Begin zo snel mogelijk met het vinden van jouw ideale locatie. Vooral voor een huwelijksweekend moet de bestemming aan een aantal eisen voldoen: Is er genoeg plaats voor alle genodigden en ook voor degenen die blijven slapen? Hoe ver moeten de gasten reizen? Zijn de faciliteiten kindvriendelijk en toegankelijk? Het is vooral van belang om tijdens een weekendlange bruiloft na te denken over het aantal gasten en hun specifieke behoeften.

Vrijdag: aankomst voor iedereen

Voor een rustige kennismaking in een persoonlijke sfeer kunnen het bruidspaar en de naaste familieleden op vrijdagavond inchecken voor een gezellige borrel. Dit helpt om alvast in de juiste stemming te komen voor een fantastisch weekend samen. Een barbecue of een wijnproeverij zijn andere fijne manieren om het weekend te starten. Dit is ook het moment om de laatste details voor de ceremonie te regelen en je verwachtingen te communiceren met het personeel, trouwambtenaren en andere dienstverleners.

Zaterdag: welkomstontbijt

Voor de rest van de gasten begint het huwelijksweekend op zaterdagochtend. Een self-service brunchtafel is ideaal als de aankomsttijden variëren. Terwijl de gasten genieten van een heerlijke brunch, kan het bruidspaar beginnen met hun voorbereidingen. Het schema hangt af van jullie persoonlijke voorkeuren. Willen jullie een first look-moment? Moet de fotoshoot voor of na de ceremonie plaatsvinden? Als je beide activiteiten voor de ceremonie plant, heb je het voordeel dat je make-up nog vers is en jullie elkaar als bruid en bruidegom ontmoeten in een intieme setting. Bij een huwelijksweekend hebben jullie ook voldoende tijd om samen naar de ceremonielocatie te wandelen. Nog een bonus: als de first-look fotoshoot voor de ceremonie gebeurt, kun je direct na de ceremonie beginnen met het vieren en hoef je je gasten niet alleen te laten.

Drie dagen, drie outfits

Ik pak mijn koffer en neem mee… Geef je gasten voldoende informatie over de dresscode in de uitnodiging. De temperaturen en de vraag of activiteiten binnen of buiten plaatsvinden, bepalen wat er in de reiskoffer terechtkomt. Is er een specifieke dresscode, in ieder geval voor de zaterdagavond? Voor perfecte trouwfoto’s kun je bijvoorbeeld een kleurconcept specificeren voor de huwelijksceremonie. Tips over de locatie en wat er wordt aangeboden zijn ook handig: Heeft het hotel een spa? Zorg dan dat je zwemspullen inpakt. Gaan jullie wandelen naar de trouwlocatie? Vergeet dan niet stevige schoenen in te pakken. Staat er een yogasessie gepland? Neem dan comfortabele sportkleding mee.

Trouwtrend: een heel weekend trouwen
Foto: Claudia Weaver

Tijd voor de ceremonie

Het hoogtepunt van het weekend: de huwelijksceremonie. Kies een unieke achtergrond voor jouw speciale moment: of het nu op het strand is met uitzicht op zee, in een groen veld of op een met sneeuw bedekte bergtop met een adembenemend uitzicht over het dal. Zorg ervoor dat alle gasten zich verzamelen op een specifiek tijdstip, zodat jullie samen naar de locatie van de ceremonie kunnen lopen. Snijd na de ceremonie de bruidstaart aan en overweeg om bijvoorbeeld een koffiebar of een mousserende wijntoren op te zetten die past bij de vorm van de taart. Geef alle gasten na koffie en taart genoeg tijd om zich om te kleden voor het diner.

Flexibel diner

Zoek de mooiste plekjes op jouw locatie uit voor het aansluitende diner. Geniet bijvoorbeeld van het aperitief op picknickkleden in de kasteeltuin, serveer de amuse op het dakterras bij een prachtige zonsondergang en smul van het hoofdgerecht in de balzaal. Kleine hapjes zijn makkelijk te verplaatsen en daarom handiger te serveren op buitenlocaties dan het hoofdgerecht. Met kaarsen, sfeerverlichting en kussens transformeer je elke plek moeiteloos tot romantische oase.

Trouwtrend: een heel weekend trouwen
Foto: Claudia Weaver

Dessert onder de sterren

En hoe zit het met een dessert bij het kampvuur voor de romantici onder ons? Marshmallows, gekonfijte appels of chocoladebrood kunnen heerlijk boven een open vuur worden bereid. Een perfecte afsluiting van het diner.

Zondag: ontspanning of actie?

Een gezamenlijke brunch met alle overnachtende gasten is een ontspannen optie voor de zondagochtend. Is er daarna nog tijd over? Dan kun je ervoor kiezen om een activiteit te doen. Van yogasessies, begeleide meditaties en wandeltochten tot een spannende kanotocht, de mogelijkheden zijn eindeloos. Voor de creatievelingen onder jullie: in een doe-het-zelf macramé workshop, het maken van dromenvangers of batikken creëert iedereen een aandenken aan jullie bruiloft. Het voordeel van wat rustigere programma-onderdelen: ook oudere familieleden en kleine kinderen kunnen gemakkelijk deelnemen.

Neem de tijd

Tijdens een huwelijksweekend heb je vooral één ding in overvloed: meer tijd! Al je favoriete mensen komen samen op één plek en beleven jullie bruiloft als een gezamenlijk evenement. Blijf dus kalm en geniet van dit bijzondere weekend!

Lezen over een weekendbruiloft?: De Italiaanse droom van Chantal en Martin bij Villa Marsi

Trouwtrend: een heel weekend trouwen
Foto: Claudia Weaver