Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft? 

Het geven van een speech op een bruiloft is niet zomaar iets, het is een belangrijke verantwoordelijkheid én een prachtige eer. Toch begrijpen we dat het voor sommigen ook gepaard kan gaan met zorgen en stress. Gelukkig ben je hier op de juiste plek als je op zoek bent naar handige tips & tricks om jouw speech tot een succes te maken!

Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft?
Foto: @elinenijburgphotography

Hoe lang duurt een goede speech?

Het bepalen van de ideale lengte voor een bruiloftsspeech kan eigenlijk niet. Het hangt af van het doel van de speech, de stijl van de spreker en de voorkeuren van het bruidspaar. Over het algemeen wordt aanbevolen om een ​​speech van 3 tot 5 minuten te houden, zodat er voldoende tijd is om een ​​aantal verhalen, complimenten en adviezen te delen.

Vergeet niet dat een korte en krachtige speech vaak beter is dan een saaie en langdradige. Door interessante verhalen te delen en humor te gebruiken kun je de aandacht van de gasten (jouw publiek!) vasthouden. Het belangrijkste is echter dat je oprecht spreekt en vanuit het hart, en dat de speech aansluit bij het bruidspaar. Als je deze richtlijnen volgt, zal je vanzelf de juiste lengte voor jouw speech vinden.

Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft?
Foto: Pexels, Vladimir Konoplev

Bereid je perfecte speech voor met deze 5 tips!

  1. Begin op tijd en voorkom last-minute stress. Stel niet uit en neem de tijd om je speech voor te bereiden. Zo kun je op de dag zelf vol vertrouwen en zonder zorgen spreken.
  2. Maak een lijst met punten en zet een sterretje bij de belangrijkste zaken. Op deze manier kun je structuur aanbrengen in je speech en ervoor zorgen dat je de belangrijkste punten niet vergeet.
  3. Oefen je speech hardop en vraag feedback van iemand anders. Zo word je niet alleen goed voorbereid, maar ook een stuk zekerder van jezelf. En wie weet, misschien krijg je nog wel waardevolle tips.
  4. Zorg voor goede notities als hulpmiddel tijdens je speech. Maak deze op tijd en vergeet niet om contact te maken met de andere gasten op de bruiloft. Zo blijft het publiek geboeid en houd je zelf de zenuwen onder controle.
  5. Blijf rustig en vergeet niet om te ademen. Het is heel normaal om zenuwachtig te zijn voor een speech, maar probeer te ontspannen en te genieten van het moment. Met deze tips ben jij goed voorbereid en kun je straks schitteren als spreker op de bruiloft!
Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft?
Foto: Bas Uijlings fotografie

Wanneer ik moet ik mijn speech geven?

Eigenlijk kun je er wel van uitgaan dat als het bruidspaar of de ceremoniemeester jou heeft gevraagd om een speech te geven, zij je ook zullen vertellen wanneer het moment daarvoor is. Maar het is wel goed om te bedenken dat het moment van de speech afhankelijk kan zijn van de stijl van jouw speech. Wil je bijvoorbeeld een grappige en humoristische speech geven, met anekdotes en wijze raad, dan is het feest daar een goed moment voor. De gasten zijn dan al lekker op dreef en in de feeststemming. Maar als je een wat serieuzere speech wilt geven, is het diner juist een betere gelegenheid. Dan zijn de gasten vaak meer geconcentreerd en hebben ze meer aandacht voor wat je te vertellen hebt.

Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft?
Foto: @elinenijburgphotography

Een grappige speech geven

Misschien heb je wel eens van die geweldige speeches op bruiloften gezien die compleet viral gaan op internet. Zo grappig dat je ze zelf ook nog doorstuurt. Nu heb jij de eer om zelf een speech te geven, en misschien is dat wel waar je naar streeft. Maar wees gewaarschuwd, het is niet zo gemakkelijk als het lijkt en je moet niet proberen om te hard te scoren. Blijf vooral jezelf tijdens het geven van jouw speech in plaats van geforceerd grappen te maken.

Wellicht heb jij wel wat juicy informatie over hoe het bruidspaar elkaar heeft ontmoet. Misschien hebben ze elkaar wel via een datingapp ontmoet in plaats van gewoon in de kroeg, zoals ze beweren. Of misschien heb je een leuke anekdote uit het verleden. Denk bijvoorbeeld aan een schoolopdracht van vroeger of een pagina uit een vriendenboekje waarin de bruid haar perfecte partner beschreef en in hoeverre haar huidige partner daaraan voldoet. Je kunt er ook voor kiezen om op een humoristische manier advies te geven in je speech, bijvoorbeeld “10 dingen om te onthouden tijdens het huwelijk” of “5 manieren om de bruid/bruidegom gelukkig te houden”. Maar let op, niet iedereen heeft dezelfde humor. Kies grappen en anekdotes die passen bij de gelegenheid en zorg ervoor dat je de bruidegom en bruid niet beledigt.

Hoe geef ik een goede speech op een bruiloft?
Foto: @der_bilderbua & @tudor_art_

Bruid & Bruidegom to the rescue

Loop je nou echt helemaal vast? Dan hebben wij wat ideetjes voor je op een rijtje gezet:

“Ik heb altijd gezegd dat als [naam bruidegom/bruid] ooit zou trouwen, het met iemand zou zijn die net zo gek is als hij/zij. Gelukkig heeft hij/zij gevonden wat hij/zij zocht in [naam partner].”

“Ik ben blij dat [bruidegom] en [bruid] elkaar hebben gevonden, want ik weet zeker dat ze anders nog steeds op Tinder zouden zitten.”

“Het was een zware en eervolle taak, maar ik ben blij dat er eindelijk een vervanger voor mijn functie als beste vriend/vriendin van [naam bruidegom/bruid] is gevonden.”

“Toen ik [naam bruidegom/bruid] leerde kennen, was hij/zij een beetje een wilde. Maar sinds hij/zij [naam partner] heeft ontmoet, is hij/zij een nieuwe man/vrouw geworden. Ik ben ervan overtuigd dat [naam partner] de enige is die hem/haar kan temmen.”