Kies de juiste bruidstaart 

Een mooie bruidsstaart is een belangrijk onderdeel van jullie weddingdag. Hij moet bij de stijl van de trouwerij passen en natuurlijk ook super lekker zijn. Met welke belangrijke punten moet je rekening houden bij het kiezen van jullie bruidstaart? Denk bijvoorbeeld aan: smaak, stijl, thema, grootte en budget. Lees hier alles waar je op kan letten.

Kies de juiste bruidstaart
Foto: Eline Nijburg Photography

Symbolisch moment voor het bruidspaar

De bruidstaart is niet alleen een echte traktatie voor de gasten, maar de bruidstaart kan ook een belangrijk onderdeel zijn van de ceremonie zelf. Het aansnijden van de taart is een symbolisch moment. Het is ook een gelegenheid om foto’s te maken en een moment van verbinding te creëren tussen het bruidspaar en de gasten. De bruidstaart is vaak het middelpunt van de feestlocatie en wordt veel gefotografeerd en gefilmd – vandaar dat er ook veel aandacht naartoe gaat.

De taart moet natuurlijk mooi zijn, maar het is ook leuk als het past bij het thema en de stijl van de bruiloft. De juiste bakker begrijpt wat je wilt en gebruikt de juiste ingrediënten om de perfecte bruidstaart te creëren. Bespreek je specifieke planning met de bruidstaart leverancier om er zeker van te zijn dat de taart op tijd klaar is voor de bruiloft – dingen als bakken, vervoeren en dergelijke kost een hoop tijd.

Als het gaat om de perfecte bruidstaart, moeten jullie natuurlijk ook kijken naar het formaat van de taart. Het is fijn dat je een formaat kiest dat past bij het aantal gasten dat je hebt uitgenodigd en dat er genoeg taart is voor iedereen. Laat je hiervoor informeren door degene die de taart bakt. Je hoeft niet per se voor grote stukken te gaan: misschien snijden jullie de taart wel aan na het diner, dan zit iedereen toch al bommetje vol van het eten als het goed is. Bepaal dus ook zelf hoeveel je je gasten wilt aanbieden.

Het kiezen van de juiste stijl

Smaak en stijl zijn belangrijke aspecten bij het kiezen van een bruidstaart. De smaak moet niet alleen lekker zijn voor jullie, maar ook voor de gasten die ervan gaan genieten. Populaire smaken zijn vanille, chocolade, aardbei en citroen, maar er zijn genoeg andere opties. Overleg met de bakker om de perfecte smaakcombinatie te vinden. Misschien zijn jullie gek op champagne? Dan mag dit ingrediënt niet missen. Maar misschien kiezen jullie dan ook een meer naturel smaak, zoals vanille of witte chocolade, voor erbij?

Daarnaast is het mooi als de stijl van de bruidstaart past bij het thema en de stijl van de bruiloft. Ga je voor een traditionele witte taart met flowerversiering of kies je voor een moderne, strakke look met een abstract ontwerp? Bespreek wat de mogelijkheden zijn en wat past bij de persoonlijke stijl. Een goede bakker helpt bij het ontwerp van de taart en geeft advies over de stijl die het beste past bij de wedding. En willen jullie liever niet één taart, maar een hele taartentafel of zelfs een high tea? Dan kan dat natuurlijk ook. Of ga voor een taart, plus kleine cupcakes voor eventuele kinderen die aanwezig zijn. Hiermee valt jouw zoete traktatie extra op!

Houd bij het bepalen van de smaak en stijl van de bruidstaart rekening met eventuele allergieën of dieetbeperkingen van de gasten. Een goede bakker is in staat om alternatieven aan te bieden voor gasten die bijvoorbeeld geen gluten of lactose kunnen eten. Het is handig om dit vooraf bij het verzenden van uitnodiging of RSVP’s al op te nemen, zodat je op tijd weet of er gasten met allergieën zijn.

Kies de juiste bruidstaart
Foto: Jola Mulder Fotografie

Originele decoraties voor de taart

Decoraties kunnen de bruidstaart niet alleen mooi maken, maar ook een persoonlijk tintje geven. Je kan kiezen uit talloze opties, van verse bloemen tot eetbare versieringen. Een goede manier om te beginnen met het kiezen van decoraties is door te kijken naar de thema van je bruiloft. Als je bijvoorbeeld een strandthema hebt, kun je overwegen om schelpen en zeesterren op de taart te plaatsen. Als je een klassieke bruiloft hebt, is een ​​eenvoudige maar elegante bloemenkrans rond de taart passend. Of ga voor een seizoensthema.

Het is ook leuk om rekening te houden met de kleuren van je bruiloft. Zorg ervoor dat de decoraties passen bij de rest van de bruiloft versieringen en het kleurenthema. Als je twijfelt over welke kleuren en decoraties het beste werken, kun je advies vragen aan je bakker of een professionele weddingplanner. Het seizoen van je bruiloft heeft misschien ook invloed op je keuzes qua versiering van de taart. Verse bloemen zijn bijvoorbeeld populair in de lente en de zomer, terwijl winterbruiloften misschien beter werken met bessen of seizoensgebonden fruit.

OOK LEUK: Ga voor een ijstaart!

Tot slot, vergeet niet om praktisch na te denken bij het kiezen van decoraties. Sommige decoraties zijn misschien niet geschikt om langere tijd op de taart te blijven zitten bij warm weer of kunnen lastig zijn bij het snijden van de taart. Overleg dit ook even met je bakker.

Hoe bepaal je het budget voor de bruidstaart?

Het budget is uiteraard erg belangrijk bij het kiezen van een bruidstaart. Het is prettig om een ​​duidelijk idee te hebben van wat je wilt uitgeven voordat je op zoek gaat naar een taartenmaker. De prijs van een mooie en lekkere taart varieert enorm aan de hand van de keuzes voor smaken, decoraties en aantal gasten. We hebben alles over het budget voor een bruidstaart al voor je uitgezocht, dus dat scheelt!

HANDIG: Download het BRUID Budgetplan.