Aan de slag met handlettering voor je wedding 

Voor je persoonlijke geloften, je trouwuitnodigingen of zelfs het gastenboek - handlettering is helemaal in! We hebben de kans gehad om dit tijdens een handlettering workshop uit te proberen en we moeten toegeven: we zijn er helemaal aan verknocht!

Aan de slag met handlettering voor je wedding
Beeld: Estee Janssens

 

De tafel was overladen met stiften, gekleurd papier en prachtige voorbeelden van sierlijke letters. De grote vraag die in onze gedachten opkwam is: “Hoe kan ik dit net zo mooi maken?” Geen zorgen, verzekerde Nele Jamin, handlettering-expert en onze workshopbegeleider. “Met de juiste techniek en een beetje oefening kan iedereen prachtige letters op papier zetten!” We konden niet wachten om te beginnen….

Mooi schrijven met deze vrije schrijftechniek

Het is alvast interessant om te weten dat handlettering zijn oorsprong vindt in kalligrafie, de kunst van het mooie schrijven. Kalligrafie volgt strikte regels, maar bij handlettering heb je meer vrijheid. Er is slechts één gouden regel die van toepassing is: alle lijnen die naar beneden worden getrokken, zijn dik, en alle lijnen die naar boven worden getrokken, zijn dun. Het is ontzettend leuk om deze schrijftechniek toe te passen op jullie bruiloft. Denk aan het maken van themaborden, plaatskaartjes of bedankjes. Bezoek zo’n workshop met je vriendinnen en je kan ze samen inzetten om mooie items te knutselen voor jouw wedding.

We begonnen met het schetsen van vloeiende lijnen met potlood. Zelfs ervaren handlettering-artiesten maken gebruik van potloodschetsen, lacht Nele. Daarna was het tijd om over te schakelen naar de echte deal en de lijnen over te trekken met een pen. We gebruikten de brush pen, die een penseelpunt heeft die reageert op druk, waardoor je gemakkelijk dikke of dunne lijnen kunt maken. Het is echt een ingenieus hulpmiddel voor handlettering. En de fineliner is ons geheime wapen voor de fijne lijnen en kleine correcties achteraf.

Lees ook: PERSONALISEER JULLIE BRUILOFT

Blijven oefenen voor de mooiste schrijfsels

Geduld is een schone zaak, en dat geldt zeker ook hier. Om een meester te worden in handlettering, moet je oefenen, oefenen en nog eens oefenen. We begonnen met het oefenen van verschillende lettertypen en lijnwerk op oefenvellen. Terwijl de pennen krasten, galmden de woorden “dik naar beneden, dun naar boven” door onze hoofden. “Vergeet niet te ademen”, zei Nele. Wanneer je zo geconcentreerd bezig bent, moet je soms eraan herinnerd worden.” Deze oefeningen waren bijna meditatief!

 

Aan de slag met handlettering voor je wedding

Zelf kaarten ontwerpen met handlettering

Na de oefeningen was het tijd om kaarten te ontwerpen. Maar het hoeven niet alleen kaarten te zijn; alles wat je kunt labelen, is geschikt voor handlettering. Door met potlood te tekenen – we gaven onszelf toestemming om fouten te maken – konden we experimenteren en uiteindelijk ons favoriete lettertype op papier zetten. Na vier uur vol creativiteit presenteerden we onze resultaten: echte kunstwerken! Kleurrijke en gevarieerde ontwerpen met verschillende lettertypen maakten de kaarten uniek en speciaal. Snel geleerd dus, en goed toe te passen op leuke elementen in jouw bruiloft.

Handig: ZELF AAN DE SLAG MET HANDLETTERING?

Herinneringen maken met elkaar

Onze conclusie over de workshop? Het creëert herinneringen! Letterlijk en figuurlijk, want het is een creatieve activiteit waarbij je tastbare kunstwerken mee naar huis kunt nemen. En het mooiste is dat je met deze workshop de basis legt voor het ontwerpen van je eigen trouwdecoratie. Wij zijn fan!

“Ik vind dit zo geweldig dat ik me meteen heb ingeschreven voor een volledige handletteringcursus!” – Elli