De magie van diamanten: alles over de slijpvormen 

Eeuwenlang hebben mensen zich laten betoveren door de onvergelijkbare schoonheid en kracht van de diamant. Deze sprankelende edelsteen, symbool van liefde en eeuwigheid, is een populaire keuze voor zowel verlovings- als trouwringen.

De magie van diamanten: alles over de slijpvormen
Beeld: Niessing

De sterkste edelsteen die we kennen

Het is een bewonderenswaardig feit dat diamant het sterkste natuurlijke materiaal is dat we kennen, diep in het hart van onze planeet gevormd. De oude Grieken, die de kracht van deze steen erkenden, droegen het mee naar de strijd als een teken van onverzettelijkheid. Het woord ‘diamant’ is afgeleid van het Oud-Griekse ‘ademas’, wat ‘niet te temmen’ betekent. Het is niet gek dat deze edelsteen hierdoor het symbool is voor trouwringen.

OOK MOOI: VERLOVINGSRINGEN VAN DE ROYALS

Diamantkwaliteit: de vier c’s ontcijfert

Het vaststellen van een diamant’s kwaliteit is niet zo eenvoudig als je zou denken. Het gaat verder dan alleen maar kijken. Experts houden rekening met zaken als hardheid, gewicht, kleur en zelfs hoe het is geslepen. Deze cruciale factoren worden samengevat in de vier C’s: carat (karaatgewicht), color (kleur), clarity (zuiverheid) en cut (slijpkwaliteit).

De magie achter een perfect geslepen diamant

Hoewel alle vier de C’s belangrijk zijn, is de slijpvorm vaak de meest besproken omdat het de manier is waarop een diamant schittert en glinstert. Het zorgt voor die onmiskenbare sprankeling. Een meesterlijke slijpvorm accentueert de inherente schoonheid van de steen en laat zijn ware glans en kleurenpracht schitteren.

De kunst van het slijpen

Glad of gefacetteerd, hoe een diamant wordt geslepen, kan het verschil maken. Facetten, of kleine vlakken, weerkaatsen het licht en zorgen voor die begeerde glans. Er zijn tal van manieren om een diamant te slijpen, en hier volgen enkele van de meest bekende:

De magie van diamanten: alles over de slijpvormen
Beeld: Bridget Flohe / Unsplash

De populairste slijpvormen

Briljant

Deze alom bekende vorm, met zijn ronde bovenkant en spitse onderkant, staat bekend om zijn ongelooflijke schittering. Dit is de bekendste slijpvorm van een diamant. Hij bestaat al meer dan honderd jaar en is in 1919 geperfectioneerd door de Antwerpse ingenieur Marcel Tolkowsky.

Hart

Deze zeldzame en romantische vorm vergt veel vakmanschap en behoort tot de zogenaamde fancy slijpvormen.

Marquise

Deze ovaalvormige diamant draagt een verhaal van koninklijke romantiek met zich mee.

Druppel

Een unieke vorm die een mix is van de briljant en marquise.

Emerald

Geïnspireerd door de slijpvorm van smaragden, heeft deze vorm een trapsgewijze uitstraling.

Baguette

Deze langgerekte vorm legt de nadruk op de helderheid boven de glans.

Princess

Deze moderne vorm combineert een vierkant met andere slijptechnieken en is geliefd voor verlovingsringen.

 

De magie van diamanten: alles over de slijpvormen

Hoe worden diamanten gevormd?

Het proces waarbij diamanten worden gevormd is niets minder dan wonderbaarlijk. Diep in de aarde worden onder extreme omstandigheden pure koolstofkristallen gevormd. Na miljoenen jaren worden deze schatten, door vulkanische activiteit, dichter naar het aardoppervlak gebracht.

Waarom diamanten zo kostbaar zijn

Het verkrijgen van een ruwe diamant is geen gemakkelijke taak. Het vereist het verwerken van tonnen gesteente om slechts een klein fragment van deze kostbare steen te winnen. Dit, samen met de complexiteit van mijnbouwtechnieken, maakt diamanten uiterst zeldzaam en waardevol. Vandaag de dag zijn er ook laboratorium-geproduceerde diamanten, die qua prijs voordeliger zijn maar missen de zeldzaamheid van hun natuurlijke tegenhangers.