LIVEBLOG: Trouwen in tijden van corona? Dít zijn de belangrijkste maatregelen

Het coronavirus heeft grote impact op verschillende branches, waaronder de huwelijksbranche. Ben jij van plan binnenkort te gaan trouwen of twijfelen jullie erover om de trouwdatum te verzetten? Let dan op de volgende maatregelen en richtlijnen bij jullie huwelijksvoorbereidingen.

 

Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het belangrijk dat iedereen zich houdt aan de maatregelen, zoals de 1,5 meter afstandsregel. Momenteel zijn dit – van boven naar beneden – de nieuwste maatregelen op het gebied van trouwen:

 

Datum: 24-8-2020
Vaccin
Het duurt nog even, maar België heeft alvast zijn eerste coronavaccin gereserveerd. Het vaccin is ontwikkeld aan de University of Oxford, in opdracht van het Britse farmabedrijf AstraZeneca. Verwacht wordt dat miljoenen van deze vaccins vóór de zomer van 2021 toegediend kunnen worden. Dat is goed nieuws voor bruidsparen: zo loopt hun bruiloft geen gevaar en worden de restricties opgeheven.

 

Datum 28-7-2020
Trouwfeest
Vanaf 29 juli zijn trouwfeesten met meer dan 10 genodigden opnieuw verboden. Dit geldt zowel indoor als outdoor. Kinderen jonger dan 12 jaar worden hier niet bij meegeteld. En waar je een paar dagen geleden nog 200 gasten op de ceremonie mocht uitnodigen, is dat nu gehalveerd naar 100 genodigden. Dit besluit geldt in ieder geval tot het einde van de maand augustus.

 

Datum: 24-7-2020
Ceremonie
Sinds 1 juli mocht je zowel indoor als outdoor 200 gasten uitnodigen op je ceremonie. Voor augustus blijft dat aantal hetzelfde. Wat wel belangrijk is: voorzie zitplaatsen per gezelschap van maximaal 15 personen. En als je leverancier of personeel bent, dien je minimaal 1,5 meter afstand te houden van de genodigden en vice versa.

 

Trouwfeest
Het aantal genodigden voor je trouwfeest is aanzienlijk minder dan voor je ceremonie: sinds 1 juli mag je zowel indoor als outdoor trouwen met 50 genodigden. Dat geldt ook voor augustus, heeft het kabinet van minister Nathalie Muylle afgelopen vrijdag bevestigd. De medewerkers en leveranciers worden hier niet bij meegerekend.
Dit aantal geldt voor trouwfeesten in feestzalen, op privé domeinen of tijdelijke infrastructuren. Als je een tuinfeest houdt zonder cateraar/traiteur ben je beperkt tot 15 genodigden. Op 17 augustus wordt bekeken of het aantal genodigden vanaf 1 september alsnog opgetrokken kan worden naar 100 of meer.

 

Mondmasker
Iedereen vanaf 12 jaar is verplicht om een mondmasker te dragen bij de huwelijksceremonie. Voor het trouwfeest is het dragen van een mondmasker verplicht tot aan de zitplaats en bij verplaatsing. Ook bij het gemeenschappelijke transport van en naar de feestlocatie dienen mondmaskers gedragen te worden als de 1,5 meter afstandsregel niet nageleefd kan worden.

 

Dansen & muziek
Een dansfeest en dansen met ouders is niet toegestaan, maar een openingsdans mag wél. Ook mag er achtergrondmuziek zijn, zolang genodigden en medewerkers hun stem niet hoeven te verheffen en zo het besmettingsrisico vergroten. Aangeraden wordt om het geluid te beperken tot 80dB, maar als dat niet nageleefd kan worden, is het dragen van een mondmasker verplicht.

 

Tip: creëer een gezellige zomerbar met een dj, achtergrondmuziek of een leuk optreden.

 

Fase 5
Vorige week gaf premier Sophie Wilmès aan dat de aangekondigde fase 5 momenteel niet kan ingaan, omdat het coronavirus dat nog niet toelaat. Het is daarom van belang dat alle bovengenoemde maatregelen strikt in acht worden genomen, zodat het virus zich niet sneller verspreidt.

 

Huwelijksleveranciers België heeft een handige coronagids gemaakt met alles wat wel en niet kan op een bruiloft. Voor alle overige coronamaatregelen kun je hier een kijkje nemen.

 

Categorie:  Nieuws,  Nieuws Tags: corona, coronaproof trouwen, coronahuwelijk, coronatrouw, trouwen in coronatijd, coronamaatregelen bruiloft, corona maatregelen trouw
Gerelateerde inhoud
Inloggen