© Flanders Cut

Bling op je ring: grote diamanten

Heel wat trouwers kiezen momenteel voor een ring met één grote diamant. Een uitgelezen moment om hier eens wat dieper op in te gaan: wat is een diamant juist en hoe weet je bijvoorbeeld of je een echt exemplaar in handen hebt? Wij zochten het voor je uit.

Natuurlijk of gekweekt
De meeste diamanten worden in de natuur gevonden en zijn meer dan één miljard jaar oud. Op een diepte van meerdere honderden kilometers worden deze mineralen gevormd onder zeer hoge temperaturen en grote druk. Er zijn ook gekweekte diamanten: dan heb je het over een mineraal dat door mensen gemaakt wordt, maar exact dezelfde uiterlijke en chemische eigenschappen heeft dan een natuurlijke diamant. Omdat natuurlijke diamanten uiterst zeldzaam zijn, wordt het natuurlijke proces in laboratoria gesimuleerd.

Kleurloos
Een perfecte diamant is volledige kleurloos. Maar de meeste diamanten bevatten kleine imperfecties. Deze zorgen ervoor dat sommige diamanten gekleurd zijn. De vaakst voorkomende ‘onzuiverheid’ is de aanwezigheid van stikstof. Diamanten kunnen bovendien meerdere kleuren hebben, gaande van lichtgeel tot lichtbruin, maar ook rood, groen of blauw.

Certificaat
Een diamant krijgt altijd een certificaat mee waaruit blijkt of het om een natuurlijk of gekweekt mineraal gaat, en of de edelsteen al dan niet een diamant is. Op het certificaat vind je informatie terug over het gewicht, de zuiverheid, de juiste afmetingen en vorm van de diamant. Er bestaan op de hele wereld geen twee identieke diamanten, elke steen is uniek. Om die reden heeft men wereldwijd een standaard bepaald waarmee diamanten kunnen geïdentificeerd worden. Er worden vier karaktereigenschappen bekeken en bepaald, de vier C’s (carat, colour, cut, clarity). Kopers weten dus exact wat ze kopen op basis van dat certificaat. En dat is natuurlijk wel zo prettig als je een ring met een diamant koopt die je de rest van je leven zal dragen.

Wil je meer weten over diamanten? Kijk op de website van de Hoge Raad voor Diamant, www.hrdantwerp.com.
Categorie:  Nieuws,  Trouwringen Tags: trouwen, huwelijk, trouwring, ringen, trouwjuwelen, sieraden, diamanten, bruid, bruidegom
Gerelateerde inhoud
Inloggen