Bruidsjurken expositie ‘Marriage Stories’ van Karine Huts 

Karine Huts heeft een grote liefde voor bruidsjurken. Haar unieke privécollectie genaamd ‘Marriage Stories’, bevat 19 jurken en is nu te bewonderen in galerij Campo&Campo. Naast de trouwjurken zijn er 53 andere bijpassende werken te zien.

Bruidsjurken expositie ‘Marriage Stories’ van Karine Huts
Foto: Klaas De Scheirder

Trouwjurk verzameling

Na haar eigen trouwjurk, verzamelde Karine de trouwjurk van haar schoondochter en een vriendin. Na meer jurken te verzamelen van vriendinnen en kennissen, heeft ze ook bruidsjurken gekocht op veilingen. Uiteindelijk heeft zij 19 jurken kunnen bemachtigen.

“Mijn fascinatie voor bruidsjurken vloeit voort uit mijn interesse voor oude kant en zijde, maar ook voor het ‘once in a lifetime’-aspect van dit ceremoniële kledingstuk. Het staat symbool voor een idyllische meisjesdroom, maar ook voor de start van een nieuw verhaal”, vertelt Karine. “Ik hou van mode, en de jurken zijn telkens stukken die een bepaalde waarde hebben. Zo is er een jurk die dateert van 1830 en dus even oud is als België, sommige jurken zijn van gekende modehuizen, andere van anonieme naaisters. Er zijn ook twee smokings die gedragen werden tijdens een homohuwelijk.”

“Het is anders toch spijtig dat er met die jurken niets meer gedaan wordt: een bruid draagt zo’n jurk maar één keer. De jurken blijven eigendom van de bruid, dus als ze ze ooit terug willen, kan dat uiteraard. Maar het is toch leuk om ze hier allemaal samen tentoon te stellen.”

Bruidsjurken expositie ‘Marriage Stories’ van Karine Huts
Foto: Klaas De Scheirder

Unieke verhalen

Bij elke bruidsjurk heeft Karine een uniek verhaal geschreven. Sommige zijn waargebeurd en andere zijn fictief. Deze verhalen zijn gebruikt als inspiratie door de 53 internationale kunstenaars die ook hun werk tonen.

“De verhalen van de kunstenaars zijn op hun beurt ontroerend en confronterend”, vertelt Bart d’Eyckermans, voorzitter van KoMASK. “Het huwelijk maakt nog duidelijk veel gevoelens los. Alle ontwerpen maken deel uit van een wedstrijd met een hoofdprijs van 10.000 euro. Na een preselectie werden 53 laureaten weerhouden uit de nationale en internationale inzendingen. De 53 laureaten van dit project stellen hun werk tentoon naast de unieke privécollectie van Karine Huts.”

Bruidsjurken expositie ‘Marriage Stories’ van Karine Huts
Foto: Klaas De Scheirder

Karine’s eigen bruidsjurk

Op de vraag welke jurk Karine het mooiste vindt, komt geen verrassend antwoord: “De mijne natuurlijk”, vertelt ze lachende. “Maar die van mijn schoondochter, een exemplaar van Ellie Saab, vind ik ook zeer mooi, net als de jurk van bekende ontwerper Vera Wang.”

“Het verhaal achter mijn eigen jurk? Ik ben getrouwd in 1975, en ik hield van een minimalistische stijl, helemaal niet de mode in een tijd van prinsessenjurken met tierlantijntjes en pofmouwen. De mama van mijn beste vriendin had een boetiek in Brussel, en ik had van mijn papa een budget gekregen om een trouwjurk te gaan kopen. Deze jurk sprong meteen in het oog, maar de prijs bleek ongeveer vijf keer het budget te zijn dat papa me gegeven had. Ik was ontmoedigd, maar de mama van mijn vriendin liet me discreet weten dat ze haar winstmarge liet vallen zodat ik de jurk aan inkoopprijs kon kopen, een bedrag dat net binnen mijn budget viel. Het was haar cadeau voor mij.”

Marriage Stories is van 10 november tot 14 december 2023 te bewonderen in galerij Campo&Campo (Grotesteenweg 19-21, 2600 Antwerpen).