Wij geven fotoadvies! 

Wij geven fotoadvies!

Mooie trouwfoto’s zijn een blijvende herinnering aan jullie gouden dag. Maar hoe vind je de perfecte bruidsfotograaf? Thomas Jongbloed vertelt je waar je op moet letten.

Waar moet een bruidspaar op letten bij het kiezen van een bruidsfotograaf?

“De eerste screening is vaak op stijl: vind je een lichte, heldere stijl mooi? Of juist iets zwaarder? Houd je van zwart-wit of liever knallende kleuren? Nog belangrijker is of je een klik hebt met de fotograaf tijdens de kennismaking. De fotograaf staat de hele dag overal met zijn of haar neus bovenop, ook tijdens de meest emotionele momenten. Je moet je daarom op je gemak voelen bij je bruidsfotograaf.”

Hoe kan een bruidspaar zich voorbereiden op een gesprek met jou?

“Het is handig om te bedenken hoe de dag er globaal uit gaat zien. Natuurlijk moet er nog een hoop uitgezocht worden, maar denk bijvoorbeeld na of je het aankleden wil laten vastleggen en of je spetterende feestfoto’s wilt hebben. Dit is een technisch onderdeel dat niet alle bruidsfotografen onder de knie hebben en daarmee een belangrijk onderdeel om mee te nemen in je keuze.”

Wat zijn goede locaties voor een fotoshoot?

“Bruidsparen kunnen nadenken over plekken die iets voor hun betekenen. Plaatsen waar ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet, waar ze graag komen of die ze mooi vinden. Kijk wel naar de ondergrond van de locatie, want foto’s maken in het bos nadat het geregend heeft, is natuurlijk niet handig voor de jurk.”

Wat doe je als het regent?

“Kijk dan of je terecht kunt bij een station, een monumentaal gebouw, een museum, een hotel of bijvoorbeeld een winkelcentrum. Ik ben al een paar keer de Albert Heijn binnen gelopen en dat was een groot succes. Je kunt ook de dag gebruiken zoals die is en gewoon de kaplaarzen aantrekken. Paraplu mee en hup, snel de regen in.”

Hoe ga je om met nerveuze bruidsparen tijdens een shoot?

“Vaak is de nervositeit iets van vroeger toen ze stil moesten zitten voor foto’s. Gelukkig kunnen ervaren bruidsfotografen het ijs breken door ervoor te zorgen dat de shoot lekker losjes verloopt. Zodra een bruidspaar niet meer in de camera hoeft te kijken, gaat er ineens een wereld voor ze open. Wat ook helpt als er echt grote cameravrees is: een loveshoot met de bruidsfotograaf. Zo kunnen ze al wennen aan de camera, de manier van fotograferen en met een leuk eindresultaat.”

Wat zijn de foto’s die volgens jou niet in een trouwalbum mogen ontbreken?

“Een trouwalbum neemt je mee terug naar die bijzondere dag. Must-haves zijn zeker een paar groepsfoto’s met ouders. Het leven is onvoorspelbaar en wat op de trouwdag een geweldige momentopname is van vreugde en geluk, kan zomaar een kostbare herinnering worden. Mijn favorieten uit mijn eigen trouwalbum zijn de foto’s van mijn opa en oma en ouders genietend van de dag en met een mooie glimlach. Zeker omdat het een glimlach is die ik zelf niet eens heb gezien. De bruidsfotograaf moet oog hebben voor deze kleine momenten en ze vangen, voor altijd.”

Ultieme tips
  • “Maak je niet druk als er wat fout gaat en blijf genieten van de dag. De dag vliegt echt voorbij, dan is het zonde om je zorgen te maken om kleinigheden.’’
  • “Zorg voor voldoende tijd en plan de trouwdag niet op basis van een bepaald aantal uren fotografie. Dan is er weinig ruimte voor spontaniteit en dat is juist de kracht van een mooie en unieke trouwreportage.”