Trouwjurken uitzoeken: alles over de pasafspraak 

Het uitzoeken van je bruidsjurk heeft iets bijzonders. Want wat is er nou magischer dan dé jurk vinden waarin je jouw partner het jawoord geeft? Logisch dus dat er een hoop bij komt kijken. Wij gingen op pad om het allemaal uit te zoeken.

De pasafspraak

Het zal je vast niet verbazen dat wij – redactiecoördinator Jitske en redacteur Susan – het geen vervelende klus vinden om als ‘bruiden’ een boetiek te bezoeken. We maken een afspraak bij De Blauwe Hoeve in Apeldoorn en dromen al helemaal weg bij de jurken in de etalage. Na een vriendelijk onthaal en rondleiding door eigenaresse Michelle, kan de pasafspraak beginnen.

Een goed begin is het halve werk

Als twee compleet verschillende bruiden nemen Jitske en ik plaats op de bank in de pasruimte. Zij gaf in 2016 haar jawoord aan haar grote liefde en ik wacht nog geduldig op een aanzoek. Met het idee dat je nooit voorbereid genoeg kunt zijn, heb ik huidkleurig ondergoed aan (inclusief strapless bh) én een paar hakken mee. Michelle: “Stiekem hoef je niets mee te nemen naar de eerste afspraak. Bijna alle jurken hebben ingebouwde cups en we hebben een plateau om op te staan. Het is wel belangrijk je van tevoren in de bruidswinkel te verdiepen. Welke merken verkopen ze, wat voor jurken vind je mooi en vooral: wat valt er binnen het budget?”

Omarm je droomjurk

Niet alleen een goede voorbereiding is belangrijk, je moet tijdens je afspraak ook écht openstaan voor het vinden van je droomjurk. “Als je pasafspraken in meerdere winkels op de planning hebt staan, kun je jezelf nooit volledig geven. Zo is de kans groot dat wanneer je jouw jurk gevonden hebt, je er niet voor durft te gaan omdat je weet dat je nog verder gaat kijken”, legt Michelle uit.

Onze tip is dan ook om eerst onderzoek te doen naar verschillende bruidszaken en op basis daarvan één zaak te kiezen om te bezoeken. Vind je daar niets? Ga dan pas op zoek naar een andere boetiek voor een nieuwe afspraak. Op deze manier weet je zeker dat je jouw droomjurk kunt omarmen als je hem aanhebt. Wat ook meehelpt, is om niet te veel mensen mee te nemen naar je afspraak. Zo voorkom je dat je overdonderd raakt door de verschillende meningen.

Jurken passen

Eindelijk is het tijd om jurken te passen! Tijdens een afspraak passen bruiden zo’n zes à zeven jurken, geeft Michelle aan. Jitske gaat eerst en laat Michelle zelf een jurk uitzoeken die zij bij haar vindt passen. Uiteindelijk komt ze de paskamer in met een prachtige jurk van Très Chic, die als twee druppels water op Jitskes eigen trouwjurk lijkt. Jitske: “Wauw, ik had niet gedacht dat het ook een tweede keer zo’n bijzonder moment zou zijn om een trouwjurk te passen.”

Als tweede optie haalt Michelle een compleet tegenovergestelde bruidsjurk tevoorschijn. Hoewel Jitske als een blok valt voor de stijl van deze jurk, heeft deze niet de pasvorm waar ze naar op zoek is. “Waar ik vooral op let, is de uitstraling van de bruid. Je kunt vaak wel zien in welke jurk zij zich beter voelen. Ze staan wat meer rechtop en stralen”, vertelt Michelle. Voor ons is duidelijk dat Jitskes ogen in de eerste bruidsjurk wel begonnen te glinsteren.

Dromerige wishlist

Nu is het mijn beurt! Ik tover een papiertje met afbeeldingen uit mijn tas en vertel enthousiast hoe ik de dag ervoor door de hele website ben gegaan om mijn favoriete jurken uit te zoeken. In totaal zijn het er acht en laat ik Michelle de uiteindelijk keus maken. Vandaag hoeven we ons gelukkig geen zorgen te maken om de prijzen van de trouwjurken, dus daar heb ik niet op gelet. Ze komt terug met twee jurken van het merk Libelle. De eerste jurk is een zwierige A-lijn met laag uitgesneden decolleté en zit als gegoten. Ik straal, maar of het dé jurk is? Dat misschien niet. Tijd voor de tweede jurk.

Deze is een stuk klassieker en eigenlijk net wat te groot. Michelle zet de jurk vast met pinnen en klemmetjes, zodat ik toch een goed gevoel krijg van hoe de jurk mij staat. Michelle: “Als je jurken gaat passen, moet je er eigenlijk vanuit gaan dat ze niet direct goed zitten. Er moet altijd wel iets strakker of losser gespeld worden. Laat je hier ook zeker niet door uit het veld slaan.” Ik kijk naar mijzelf in de spiegel en voel nu wederom dat het niet mijn jurk is.

En wat nu?

“In een echte passessie zou ik vervolgens op zoek gaan naar een jurk die iets van beide voorgaande jurken heeft en een model dat je zelf niet zo snel zou kiezen. Veel bruiden worden namelijk verliefd op een jurk waar ze het niet van verwachten. Ook hier is het belangrijk om overal voor open te staan en uiteraard binnen budget te blijven”, geeft Michelle aan.

Buy, buy, bruidsjurk

Safe to say dat Jitske van ons twee het best is geslaagd met haar eerste jurk. Deze gaat ‘mee naar huis’. Maar hoe verloopt dat proces dan precies? Aan het eind van de pasafspraak wordt er een aanbetaling voor de jurk gedaan. Deze moet namelijk volledig in jouw maten besteld worden. “Vergeet niet het betaallimiet van je bankpas te controleren en/of te verhogen”, lacht Michelle.

Na de betaling heb je 14 dagen bedenktijd, als je jouw aankoop bij een CBW-erkende boetiek doet tenminste. De exacte voorwaarden hiervan kun je het best navragen bij de winkel waar jij jouw trouwjurk gaat uitzoeken. Heb je je niet bedacht? Geweldig, dan wordt jouw jurk besteld en weet je zeker dat jij op je grote dag in die bruidslook jouw geliefde het jawoord mag geven. Zodra de jurk bij de boetiek is binnengekomen, betaal je de rest. Michelle: “100 procent betaald, is 100 procent verzekerd.” Let er wel op dat de levertijd bij sommige merken aan de lange kant is. Probeer daarom zo’n tien tot twaalf maanden voor de bruiloft de zoektocht naar jouw droomjurk te beginnen.

De laatste details

Twee maanden voordat je gaat trouwen, ga je naar de coupeuse om jouw bruidsjurk te laten vermaken. “Een jurk kan tot twee maten kleiner of groter gemaakt worden, dat is ongeveer tien kilo verschil in lichaamsgewicht. Naast het innemen of groter maken, kan de jurk ook worden ingekort als dat nodig is”, vertelt Michelle.

Is de jurk helemaal perfect naar jouw wensen gemaakt? Dan kun je hem twee weken voor de bruiloft ophalen en moet je hem thuis bewaren. Doe dit in een ruimte waar de zon niet schijnt en zorg dat niemand erbij kan. Een tip van Michelle is om de jurk uit de zak te halen en er een laken overheen te hangen. De zak waarin je jouw jurk meekrijgt, ademt namelijk niet en een laken wel. Vooral als je na de bruiloft jouw jurk laat stomen, kan ‘ie licht vochtig zijn. Als je de jurk vervolgens niet laat ademen, kan dat voor problemen zorgen.

Jullie bruiloft

Na het uitzoeken van jouw droomjurk en geduldig wachten tot die klaar is, zit er nog maar één ding op: trouwen! Jullie bruiloft is natuurlijk het moment waar je al die tijd naartoe hebt geleefd en kun je ook daadwerkelijk jouw jawoord geven, stralend in je trouwjurk.