Wedding SOS: 13 rampscenario’s en perfecte oplossingen! 

Plotseling meer gasten dan gepland, een oom die te diep in het glaasje heeft gekeken en een dj die in de file staat: scenario's waar elk bruidspaar kippenvel van krijgt. Maar blijf kalm! Met onze SOS-tips kan elk probleem worden opgelost.

Scenario 1: Gasten zeggen op het laatste moment af

Het komt helaas vaak voor dat gasten op de dag van de bruiloft afzeggen, bijvoorbeeld vanwege gezondheidsredenen, een spontane afspraak of andere onvoorziene omstandigheden. Hoe vervelend dit ook is, het is niet te beïnvloeden. Deel de wijzigingen met jullie locatie en het cateringbedrijf en laat het zeker niet jullie dag bederven!

Scenario 2: Gasten negeren de tafelschikking

Plaats een zitplan bij de ingang van de eetzaal, eventueel met een aangewezen persoon (bijvoorbeeld jullie getuigen, ceremoniemeester of medewerker van de locatie) erbij om de tafelschikking te verduidelijken. Zo kunnen de gasten precies zien waar en met wie ze aan tafel zitten. Als sommigen van hen zich hier niet aan houden, laat de aangewezen persoon zich hier dan om bekommeren.

Scenario 3: Regen tijdens de outdoor wedding

Helaas is er nooit een garantie op mooi weer, dus een back-up plan is essentieel voor een outdoor wedding. Bespreek plan B met jullie locatie, zij hebben genoeg ervaring en expertise om met goede alternatieven te komen. Controleer het weerbericht van tevoren en houd indien nodig voldoende paraplu’s bij de hand. Slecht weer heeft echter ook zijn voordelen: er ontstaan ongelooflijk mooie foto’s in de regen!

Scenario 4: Waar zijn de ringen?

Natuurlijk moeten op de dag van de bruiloft alle belangrijke dingen ingepakt zijn – inclusief de ringen! Liggen ze thuis op tafel en wonen jullie dichtbij? Dan kan een gast uitkomst bieden door ze snel op te halen. Als dat echt niet meer mogelijk is, is humor vereist. Om op z’n minst symbolisch een ringuitwisseling te simuleren, kunnen jullie misschien de ringen van jullie ouders lenen.

Scenario 5: De dj is ziek

We zijn allemaal mensen en het is natuurlijk mogelijk dat er uitval optreedt als gevolg van ziekte. Daarom is het buitengewoon belangrijk om bij het boeken van de dienstverlener al te informeren naar vervangingsmogelijkheden en dit schriftelijk in het contract vast te leggen.

Scenario 6: De getuige ligt met koorts in bed

Tegen een ziekte kun je helaas niets doen – je moet ermee omgaan. In principe heb je voor een burgerlijke huwelijksceremonie geen getuige nodig. Als hij ziek is, is het dus niet nodig om voor vervanging te zorgen. Het is echter anders als de getuige actief moet deelnemen aan de kerkelijke of vrije ceremonie. Overweeg in dat geval of iemand anders kan invallen.

Scenario 7: Een spontane +1

Als een gast spontaan besluit een +1 mee te nemen, hoe ongebruikelijk en ongepast dit ook is, kun je er maar het beste mee dealen. Breng de cateraar en trouwlocatie op de hoogte op de hoogte. Waar zijn er extra stoelen nodig? Kan er nog een menu besteld worden? Natuurlijk kun je dit geregel ook uitbesteden aan je ceremoniemeester.

Scenario 8: Jullie zijn dreigen te laat te komen

Burgerlijke huwelijksceremonies op het gemeentehuis hebben een strakke planning. Als je hier te laat bent, is er helaas niet veel ruimte voor flexibiliteit. Als er vertraging dreigt, bel dan meteen om de situatie uit te leggen en hopelijk is er wat extra tijd. Voorkomen is beter dan genezen: plan extra tijd in voor de ‘reis’ naar het gemeentehuis voor onvoorziene omstandigheden als file en wegwerkzaamheden.

Scenario 9: Er is geen feeststemming

Heel belangrijk: na het diner moet er muziek worden gespeeld! Dat favoriete liedje van het afgelopen meidenweekend, het overwinningsnummer van zijn voetbalelftal of ‘jullie’ song zijn allemaal goede opties om meteen een volle dansvloer te creëren. En de dj kan direct inspringen op stemmingswisselingen.

Scenario 10: De ouders van de bruid willen niet aan dezelfde tafel zitten

Familieconflicten zijn een moeilijk onderwerp dat veel bruidsparen raakt. De ruziemakers moeten begrijpen dat het op deze dag niet om hen gaat, maar om het bruidspaar. Spreek al van tevoren met de betrokkenen om rampen te voorkomen. Om het vuur niet verder aan te wakkeren, kan de tafelschikking misschien worden aangepast?

Scenario 11: Je oom heeft te diep in het glaasje gekeken

Over het algemeen kennen we onze mensen en weten we wie graag iets te veel drinkt – en zich in het ergste geval volledig misdraagt. Als je merkt dat er iets misgaat, vraag dan iemand om voor die persoon te zorgen en ze in de gaten te houden. Dit is meestal de beste oplossing als die persoon zijn gedrag niet meer kan controleren.

Scenario 12: Luide kinderen tijdens de ceremonie

Kinderen zijn onvoorspelbaar en het kan gebeuren dat vooral kleine kinderen tijdens de ceremonie onrustig worden of beginnen te huilen. Als het je eigen kinderen zijn, neem ze dan gewoon op schoot. De fysieke aanwezigheid van mama en papa zal hen zeker kalmeren. Plan voor later een oppasoptie en een kinderhoek waar de kleintjes kunnen spelen, knutselen, lezen of zelfs rusten. Bespreek van tevoren hoeveel kinderen er zullen zijn en in welke leeftijdsgroepen ze vallen. Het entertainmentprogramma wordt daarop afgestemd.

Scenario 13: Technische problemen

Het is niet ongebruikelijk dat technische apparatuur zoals microfoons of luidsprekers tijdens het feest uitvallen. Zorg ervoor dat je een back-upoplossing hebt, zoals een extra microfoon of een draagbare luidspreker. Wijs iemand in je vriendenkring aan die verstand heeft van techniek en in geval van nood kan ingrijpen en ondersteunen.