Alles over de dresscode smart casual 

Heb je een uitnodiging voor een bruiloft ontvangen met als dresscode smart casual maar heb je geen flauw idee wat voor kleding je moet dragen? Na het lezen van dit artikel weet je alles over smart casual en in welke outfit je op de bruiloft kunt verschijnen.

Wat is smart casual?

De grote vraag waar het allemaal om draait: wat is smart casual? De naam zegt het eigenlijk al een beetje. Je gaat voor casual met een smart tintje. En nee, dat betekent niet dat je jezelf ‘slim’ moet kleden. Smart staat in dit geval voor netjes, in je gatenspijkerbroek verschijnen is dus – ondanks het woord casual – een no go.

Bruidsparen gaan regelmatig voor deze dresscode omdat het een nettere versie van de dagelijkse kleding van de gasten is. Zodat ze nét dat kleine beetje extra doen, zonder te veel poespas zoals bij de dresscode black tie bijvoorbeeld. Smart casual is een nette look, maar niet te overdressed.

Alles over de dresscode smart casual
Foot: Talbot Runhof

Smart casual voor vrouwen

In principe heb je best wat vrijheid bij smart casual. Zo kun je gaan voor een jurk, een nette jumpsuit, een rok, maar ook voor een broek. Let er wel op dat de gehele look aan de dresscode voldoet. Heb je bijvoorbeeld dé jurk voor deze bruiloft gevonden, maar vind je hem stiekem wat overdressed voor smart casual? Dan kun je de jurk combineren met een paar sneakers. Let er wel op dat het nette sneakers moeten zijn en allesbehalve afgetrapt. Een wat meer casual jurk of rok, kun je dan weer perfect combineren met een paar elegante hakken.

Zoals zojuist aangegeven, kun je natuurlijk ook voor een jumpsuit of broek kiezen. Niet iedereen is immers fan van jurken of rokken. Ook hier geldt dat de gehele look wel aan de dresscode smart casual moet voldoen. Wanneer je een broek wil dragen, ga dan voor een chino of pantalon. Zorg er in ieder geval voor dat jouw outfit rust uitstraalt. Drukke printjes kun je dan ook beter vermijden.

Accessoires voor vrouwen

Accessoires kunnen een outfit toch wel maken of breken. Dit is ook duidelijk te zien in het voorbeeld hierboven. De chique clutch in de rechter afbeelding zorgt toch voor een nettere look dan de grote tas. Ook voor de sieraden geldt; niet te groot en opvallend.

Smart casual schoenen voor vrouwen

We hadden al aangegeven dat de schoenen samen met de kleding één geheel vormen en dus afhankelijk zijn van elkaar. Je outfit kun je gemakkelijk wat netter en meer ‘smart’ maken door hakken te dragen. Ben je liever een casual bruiloftsgast? Dan is een nette sneaker perfect of een ballerina voor in de zomer.

Alles over de dresscode smart casual
Foto: Amanda Vick, Unsplash

Smart casual voor vrouwen checklist

  • Jurk, rok, broek of jumpsuit; alles kan zolang het een mix tussen netjes en casual is.
  • Zorg ervoor dat jouw outfit rust uitstraalt.
  • Nette niet-afgetrapte sneakers zijn toegestaan, maar hebben niet de voorkeur.
  • Ga voor subtiele accessoires.

Smart casual voor mannen

Ook mannen kennen enige vrijheid bij smart casual, al hebben ze niet zo veel keus als de vrouwen. Een valkuil voor de mannen is dat ze al snel zakelijk kunnen overkomen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, een bruiloft is namelijk een feestje! Ga daarom voor een comfortabel overhemd in een kleurtje of met een subtiel printje. Een polo of coltrui is weer perfect voor een trendy touch waardoor het direct minder zakelijk is. Een colbertje mag, maar liever alleen wanneer het weer dit toelaat.

De spijkerbroek mag je als man eigenlijk lekker in de kast laten hangen. Voor de dresscode smart casual kun je het beste kiezen voor een chino of pantalon. Tóch liever die spijkerbroek? Ga dan voor een donkere variant zonder wassing, scheuren of gaten.

Alles over de dresscode smart casual
Foto: Andrea Piacquadio, Pexels

Accessoires voor mannen

Wie als bruiloftsgast aan bruiloften denkt, denkt al snel aan een outfit met stropdas. Niets is echter minder waar! Bij smart casual is een stropdas niet verplicht, maar het mag wel. Verder mag je jouw look natuurlijk af maken met een polshorloge en – voor de stropdasdragers – een dasspeld. Als je nog iets onverwachts en speels aan je outfit wil toevoegen, zijn vrolijke sokken the way to go.

Smart casual schoenen voor mannen

Net als voor de vrouwen, geldt ook voor de mannen; sneakers liever niet. Mocht je sneakers willen dragen, ga dan voor hele nette sneakers zonder al te veel gebruikssporen. De voorkeur gaat toch echt uit naar nette herenschoenen of loafers.

Smart casual voor mannen checklist

  • Zorg ervoor dat jouw outfit niet te zakelijk overkomt.
  • Ga voor een speels overhemd, polo of nette (col)trui.
  • Nette niet-afgetrapte sneakers zijn toegestaan, maar hebben niet de voorkeur.
  • Een stropdas mag, maar hoeft niet.