9 tips voor een kindvriendelijke trouw 

Lachende gezichtjes die jullie opwachten na de ceremonie en ondeugende handjes die stiekem de taart willen aanraken... Kinderen kunnen jullie trouwfeest nog leuker maken! Met deze tips hebben jullie gegarandeerd plezier met de mini-gasten.

1. Helemaal in stijl!

Op jullie grote dag willen jullie natuurlijk stralen, en het is prachtig als de kleinste gasten daar ook deel van uitmaken met hun outfits. Laat de outfits van de kinderen bijvoorbeeld in dezelfde kleurtinten zijn als die van het bruidspaar, of kies voor subtiele details die overeenkomen. Een geweldig idee is om samen met de kinderen te gaan winkelen voor hun outfit. Zo kunnen ze hun eigen stijlvolle touch toevoegen en kijken ze nog meer uit naar het trouwfeest. Bovendien creëer je zo alvast een speciaal moment vóór de grote dag zelf.

2. Lekker buiten!

Zonnestralen, bloeiende bloemen en het gelach van spelende kinderen: een zomerse buitenbruiloft heeft zoveel voordelen! Kinderen hebben de ruimte om lekker rond te rennen en spelletjes te spelen, zonder dat ze zich opgesloten voelen. Voorzie bijvoorbeeld wat buitenspelletjes zoals badminton of bellenblaas. Zo wordt het trouwfeest niet alleen een feest voor de volwassenen, maar ook een avontuur voor de kleintjes. En het mooie? Terwijl zij zich amuseren in de buitenlucht, kunnen de volwassenen ongestoord genieten van het feest.

3. Goodiebag

Er gaat niets boven het enthousiasme op kindergezichten als ze een verrassingszakje krijgen! Bij aankomst kan je hen een goodiebag geven, gevuld met kleurpotloden, kleurplaten, een wegwerpcamera en wat lekkers. Dit zorgt ervoor dat de kinderen bezig blijven gedurende de dag. Ze kunnen hun creativiteit kwijt in het kleuren en met de camera leggen ze hun eigen perspectief van het trouwfeest vast. En zo’n persoonlijke touch met hun naam op het zakje? Dat zorgt ervoor dat ze zich extra gewaardeerd en speciaal voelen tijdens jullie grote dag.

9 tips voor een kindvriendelijke trouw
Foto: Jola Mulder Fotografie

4. Oppas tijdens jullie trouw

Bij een trouwfeest draait het allemaal om het vieren van liefde, en jullie willen dat iedereen optimaal geniet. Als er veel jonge gasten worden verwacht, is een professionele weddingnanny een uitkomst. Zo’n gespecialiseerde oppas zorgt ervoor dat de kinderen vermaakt worden en in goede handen zijn. Het is belangrijk om deze taak niet aan een van de genodigden te geven; zij zijn er immers om samen met jullie te feesten. Met een nanny kunnen zowel de ouders als de kinderen zorgeloos genieten, ieder op hun eigen manier.

5. Kinderdraaiboek

Eva Kalmeijer, met jarenlange ervaring als weddingnanny en oprichtster van La NouNou Wedding & Event Nanny, benadrukt het belang van voorbereiding als het gaat om kinderen op trouwfeesten. Een speciale uitnodiging en een persoonlijk programma exclusief voor de kinderen zorgen ervoor dat ze zich betrokken en bijzonder voelen. Daarnaast is een kinderdraaiboek, opgesteld in samenspraak met het bruidspaar, essentieel. Dit biedt een kijk op de dag vanuit het perspectief van een kind en zorgt ervoor dat elk moment voor hen net zo magisch is als voor de volwassenen.

6. Op één locatie

Consistentie en gemak zijn belangrijk voor kinderen. Wanneer verschillende evenementen van de trouwdag, zoals de ceremonie, het diner en het feest, op één locatie plaatsvinden, biedt dit stabiliteit voor de jongere gasten. Eva benadrukt dat kinderen zich comfortabeler en zekerder voelen wanneer ze vertrouwd zijn met hun omgeving. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om te spelen, te verkennen en gewoon kind te zijn. Bovendien brengt het veel gemak voor de ouders met zich mee; ze hoeven niet steeds alles in te pakken en te verhuizen, wat resulteert in een meer ontspannen ervaring voor iedereen.

9 tips voor een kindvriendelijke trouw
Foto: Micheile Henderson, Unsplash

7. Hamerslag

Kinderen willen zich vaak betrokken en belangrijk voelen, al helemaal bij zo’n speciale gelegenheid als een trouwfeest. Een plezante manier om hen dat gevoel te geven is door hen te laten tekenen als ‘nepgetuigen’. Daardoor ervaren ze dat ze een cruciale rol spelen tijdens de ceremonie. Maar als je de belevenis nog plezanter wilt maken, laat dan de kleintjes met een hamerslag jullie huwelijk officieel ‘bezegelen’. Ze kunnen een speelgoedhamer gebruiken om symbolisch een slag te geven, waardoor het lijkt alsof zij dé beslissende tik op jullie grote dag hebben gegeven!

8. Kinderhoekje

Het opzetten van een speciale kinderhoek tijdens het feest kan echt een verschil maken. Als de trouwlocatie een extra ruimte of zaaltje ter beschikking heeft, tover dit dan om tot een echte bruiloftsbioscoop. Stel je voor: de kinderen kunnen zich daar even terugtrekken en genieten van hun favoriete tekenfilms of kinderfilms. Voeg een popcornmachine toe en het lijkt wel alsof ze in een echt bioscoopzaaltje zitten. Zo zorg je niet alleen voor vermaak voor de kleintjes, maar geef je ook de volwassenen wat ruimte om te ontspannen.

9. Binnen en buiten

Kinderen hebben een breed gamma aan interesses en energieniveaus. Daarom is variatie in activiteiten en speelgoed van groot belang. Eva benadrukt: “Elk kind is anders; sommigen zijn dol op knutselen, terwijl anderen liever bouwen of zich verdiepen in een goed boek.” Daarom is het een goed idee om verschillende speelhoeken in te richten: van bouwmateriaal en poppen tot een gezellig leeshoekje. Zo krijgen de kinderen de vrijheid om van de ene naar de andere activiteit te switchen, naargelang hun humeur.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Bij regenweer is het essentieel om binnen voldoende vermaak te bieden, zodat de kinderen zich continu kunnen amuseren. Op die manier blijft het plezier ononderbroken, ongeacht de weersomstandigheden.