Zelf je eigen bruidsboeket maken 

Ben je graag creatief bezig en dol op zelf dingen maken? Dan kan het zelf maken van jouw bruidsboeket een leuke uitdaging zijn! Ook als je het stiekem moeilijk vindt om de touwtjes uit handen te geven, is het een goede oplossing. Door het zelf te maken, kan je het bruidsboeket volledig personaliseren en óók nog eens geld besparen.

Zelf je eigen bruidsboeket maken met bloemen uit eigen tuin

Als je ongeveer anderhalf jaar de tijd hebt om een bruiloft te plannen, kun je ervoor kiezen om je eigen bloemen te kweken en zo een uniek en persoonlijk bruidsboeket te creëren. Om te beginnen kun je onderzoeken welke bloemen er in het seizoen van jullie bruiloft groeien. Nadat je hebt bepaald welke bloemen je in jouw boeket wilt gebruiken, kun je beginnen met zaaien en verzorgen.

Houd er rekening mee dat een bruidsboeket vaak uit meer dan alleen bloemen bestaat. Takjes, bladeren en bessen kunnen hier ook onderdeel van zijn. Deze kun je ook planten of bij de bloemist kopen.

Als de bruiloft nadert, kun je bekijken welke bloemen het best zijn gelukt en geschikt zijn voor het boeket. De dag voor de bruiloft is het tijd om het boeket in elkaar te zetten. Verzamel de mooiste bloemen, takjes en bladeren en bind ze samen met een lint. Vergeet niet om het boeket in water te zetten en in de schaduw te bewaren tot de grote dag. Als je meer ontspannen bent, kun je er ook voor kiezen om het boeket op de ochtend van de bruiloft te maken, maar wees je ervan bewust dat je dan waarschijnlijk niet meer naar de bloemist kunt als je iets mist.

Zelf je eigen bruidsboeket maken
Foto: Pexels, cottonbro studio

Bruidsboeket samenstellen van gekochte losse bloemen

Hoewel het mogelijk is om je eigen bruidsboeket te maken door bloemen uit je eigen tuin te gebruiken, kan het voor velen te ambitieus zijn, vooral als je geen tuin hebt of geen groene vingers. Maar er zijn andere opties om toch een persoonlijk boeket samen te stellen. Je kunt bijvoorbeeld losse bloemen kopen bij een lokale bloemist of naar een plaatselijke pluktuin gaan.

Het kiezen van de juiste bloemen kan een uitdaging zijn, vooral als je niet beperkt bent tot het seizoen. Kies bloemen die passen bij jouw stijl, persoonlijkheid en jurk, en houd rekening met kleur, vorm en grootte. Als je niet zeker weet welke bloemen te kiezen, kun je altijd advies vragen aan de bloemist.

Houd er ook rekening mee dat een bruidsboeket vaak uit meer onderdelen bestaat dan alleen bloemen. Vergeet niet om takjes, bladeren, bessen, linten en andere elementen toe te voegen om het boeket compleet te maken.

Zelf je eigen bruidsboeket maken
Foto: Pexels, Soulseeker

Bruidsboeket samenstellen met een bruidsbloemist

Als je bij het samenstellen van je bruidsboeket professionele hulp nodig hebt, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een bruidsbloemist. In onze Wedding Guide kun je eenvoudig bloemisten in jouw omgeving vinden. Kies een bloemist die past bij jouw persoonlijke stijl en die jouw visie begrijpt voor het boeket dat je wilt maken.

Bij het kiezen van een bloemist is het belangrijk dat je je op je gemak voelt. Tijdens een kennismakingsgesprek kun je afbeeldingen laten zien van hoe je je bruidsboeket voor je ziet en samen kun je werken aan een prachtig resultaat. Zorg ervoor dat de bloemist begrijpt welke stijl je voor ogen hebt en dat je beiden op dezelfde lijn zit om tot het perfecte boeket te komen.

Hoe maak je zelf een bruidsboeket?

Bepaal welke bloemen geschikt zijn

De keuze voor bloemen voor jouw bruidsboeket is afhankelijk van het seizoen waarin de bruiloft plaatsvindt. Niet alle bloemen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Vergeet niet om ook takjes, bladeren, besjes en andere decoratieve elementen toe te voegen.

Inspiratie opdoen

Of je nu een Pinterest-bord maakt of uren scrollt op Instagram, zorg dat je genoeg inspiratie verzamelt. Je kunt ook een bloemist om advies vragen.

Kies de vorm van het bruidsboeket

Er zijn verschillende vormen om uit te kiezen, zoals de klassieke ronde stijl, cascade stijl of de moderne hoepelstijl. Bekijk inspirerende foto’s om een idee te krijgen van wat je mooi vindt.

LEES OOK: BRUIDSBOEKETTEN IN ALLE VORMEN EN MATEN

Verzamel de materialen

Behalve bloemen heb je ook andere materialen nodig, zoals een schaar, bloementape, touw en lint. Zorg dat je alles bij de hand hebt voordat je begint.

Begin met de basis

Maak de basis van het bruidsboeket door een paar bloemen vast te binden met bloementape en touw. Voeg vervolgens meer bloemen toe en draai het touw strakker om de bloemen vast te maken.

Maak het af met lint

Gebruik een mooi lint om het bruidsboeket af te werken. Wikkel het lint om het touw heen en maak een mooie strik. Zo maak je het bruidsboeket persoonlijk en passend bij jouw stijl.