Je bruidsboeket bewaren na de bruiloft 

Je bruidsboeket is waarschijnlijk een van de mooiste en meest betekenisvolle bloemstukken die je ooit zal hebben. We vinden het dan ook niet gek dat je het graag wilt bewaren als aandenken aan je speciale dag. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je bruidsboeket te bewaren, van het drogen van de bloemen tot het laten maken van een kunstwerk.

Je bruidsboeket bewaren na de bruiloft
Foto: De Bruyn Bloempreparatie

Wat is bloempreparatie?

Door je bruidsboeket te prepareren en te conserveren, kun je ervoor zorgen dat de bloemen er langer mooi uitzien en langer bewaard kunnen worden. Op die manier kun je eindeloos genieten van het mooie bruidsboeket. Bloempreparatie wordt vaak gebruikt door bloemisten en andere experts in de bloemenindustrie om bloemen klaar te maken voor gebruik in boeketten, bloemstukken, kransen enzovoort.

Er zijn verschillende methoden en technieken die gebruikt worden bij bloempreparatie, afhankelijk van het type bloem en het gewenste resultaat. Enkele veelgebruikte methoden zijn het drogen van bloemen, het behandelen van bloemen met conserveermiddelen, het inweken van bloemen in glycerine of was, het fixeren van bloemen in hars en het persen van bloemen tussen boeken of in een bloemenpers.

Je bruidsboeket laten drogen

Door je bruidsboeket te drogen, kun je er nog jarenlang van genieten. Het droogproces onttrekt alle vocht uit de bloemen, waardoor de houdbaarheid verlengd wordt. Er zijn verschillende manieren om bloemen te drogen, zoals ouderwets tussen de bladzijden van een boek steken of de bloemen persen. Met deze droogtechnieken verliezen de bloemen wel hun vorm. Als je bloemen ondersteboven ophangt om te drogen, worden ze niet platgedrukt en behouden ze hun oorspronkelijke vorm.

Bloemisten, die gespecialiseerd zijn in het prepareren van bloemen, hebben gelukkig veel meer kennis en materialen voor het drogen van bloemen dan wij. Als je echt lang van je bruidsboeket wilt genieten, raden we aan om dit aan een bloemist over te laten. Wil je graag zelf aan de slag gaan en vind je het niet erg als je boeket niet lang meegaat of zijn vorm verliest? Dan is het natuurlijk een leuk project om na de bruiloft zelf te proberen.

WEDDING GUIDE: VIND EEN BLOEMIST BIJ JOU IN DE BUURT

Verandert mijn bruidsboeket als ik deze laat drogen?

Bij het drogen van bloemen ondergaan ze verschillende veranderingen. Het voornaamste verschil is dat gedroogde bloemen hun vocht verliezen, waardoor ze kleiner, lichter en brosser worden. De kleur van gedroogde bloemen kan veranderen of vervagen, afhankelijk van de soort bloem en de droogmethode. Sommige bloemen behouden hun oorspronkelijke kleur, terwijl andere bloemen veranderen naar aardetinten.

Ook de textuur van de bloemen verandert. Ze worden wat brozer en ‘knapperiger’ in plaats van zacht en flexibel, wat ook invloed kan hebben op de vorm. Ten slotte verliest het bruidsboeket tijdens het drogen zijn natuurlijke geur of geursterkte, en soms kan de geur veranderen of vervagen tijdens het droogproces.

Je bruidsboeket inlijsten

Eén van de mogelijkheden is om het boeket in te lijsten en er een prachtig kunstwerk van te maken voor aan de muur. Het ophangen van een bruidsboeket als decoratie is een klassiek idee dat tijdloos is. Bij De Bruyn Bloempreparatie bieden ze naast de lijst in de afbeelding hierboven, nog een andere mooie optie voor een lijst aan.

Er zijn verschillende opties om uit te kiezen wanneer je besluit om je bruidsboeket in te lijsten, maar het is ook belangrijk om de kosten in de gaten te houden. Zo kun je ervoor kiezen om het hele boeket in te lijsten of slechts een deel van het boeket, zoals een paar bloemen of bladeren die je favoriet waren.

Je bruidsboeket bewaren in een stolp

Move over Beauty and the Beast! Een andere romantische optie is om je bruidsboeket in een stolp te bewaren. Het professioneel laten conserveren van je gedroogde bruidsboeket maakt het mogelijk om het tientallen jaren in een stolp te bewaren. Bij De Bruyn Bloempreparatie bieden ze stolpen in verschillende maten aan. Je kunt dus gemakkelijk een stolp vinden die bij de grootte van jouw bruidsboeket past. De prijs voor het bewaren van een bruidsboeket in een stolp is afhankelijk van het formaat van de stolp.

Je bruidsboeket bewaren in een vitrine

Je kunt natuurlijk niet simpelweg je bruidsboeket in een vitrine plaatsen en het “af” noemen. Het proces van het bewaren van je bruidsboeket in een vitrine is net zo belangrijk als bij de andere bewaaropties. Het is essentieel dat de bloemen professioneel worden gedroogd en bewerkt voordat ze in de vitrine worden geplaatst. Bij De Bruyn Bloempreparatie hebben ze zowel wand- als tafelvitrines beschikbaar voor het bewaren van je bruidsboeket. De kosten voor het bewaren van je bruidsboeket in een vitrine zijn afhankelijk van onder andere de grootte van de vitrine.

Je bruidsboeket in hars laten gieten

Als je jouw bruidsboeket nog langer wilt bewaren, dan is hars wellicht de optie voor jou. Het proces houdt in dat jouw bruidsboeket in hars wordt gegoten, waardoor het boeket een duurzame bescherming tegen verschillende externe factoren krijgt. Wanneer een gedroogd boeket wordt blootgesteld aan vocht en lucht, kan het na verloop van tijd gaan schimmelen en rotten, wat de bloemen kan beschadigen en hun levensduur kan verkorten. Hoewel een stolp of lijst het boeket kan beschermen tegen stof en insecten, zijn ze niet altijd even effectief in het beschermen tegen vocht en lucht. Hars biedt een totale bescherming en fungeert als een conserveringsmiddel voor het boeket, waardoor het minder snel zal beschadigen.

Bij De Bruyn Bloempreparatie heb je verschillende opties als het gaat om het hars gieten van jouw bruidsboeket. Er zijn diverse vormen en formaten waar je uit kunt kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om het hele boeket in hars te laten gieten, of om een paar bloemen te selecteren om het bescheiden en budgetvriendelijk te houden. Als je al zeker weet dat je jouw bruidsboeket wilt bewaren na de bruiloft, kun je ook een budget opstellen in ons BRUID Budgetplan.

Je bruidsboeket in epoxy bewaren

Hoewel het op het eerste gezicht niet zo lijkt, zijn er toch verschillen tussen het bewaren van je bruidsboeket in gewone hars en het gieten ervan in epoxy. Hoewel beide materialen vloeibaar zijn en uitharden tot een harde, transparante afwerking, is epoxyhars over het algemeen sterker en harder dan andere soorten hars. Bovendien heeft epoxy over het algemeen een langere uithardingstijd dan hars, wat een voor- of nadeel kan zijn, afhankelijk van de situatie.

Bij Floral Stories zijn er talloze mogelijkheden als het gaat om het gieten van jouw bruidsboeket in epoxy. Nadat het boeket op een duurzame, milieuvriendelijke en professionele wijze is gedroogd, gaat het team aan de slag met de epoxy. Naast het maken van praktische voorwerpen zoals een waxinelichthouder of een bijzettafel, bieden ze ook andere prachtige opties, zoals een hart, een hexagon of een vierkant.