Trouwen in het buitenland? Dit moet je weten!

Gegarandeerd zon op je trouwdag, een moeiteloze overgang naar je huwelijksreis én spectaculaire trouwfoto’s: het zijn een paar van de voordelen van trouwen in het buitenland. Maar als jullie je jawoord over de grens willen geven, is er wel het één en ander waar je rekening mee dient te houden.  

Wordt het een prachtig historisch kasteeltje in Frankrijk, een wijngaard in Italië, een zonovergoten trouwfeest op een tropisch strand of een trendy citywedding in New York? De wereld ligt letterlijk aan jullie voeten als je in het buitenland wilt gaan trouwen en daarom is de eerste beslissing die jullie zullen nemen waarschijnlijk waar jullie gaan trouwen. 

Regels
Voor ieder land gelden er andere regels wat betreft trouwen. Zo mag je in Frankrijk alleen wettelijk trouwen als jij of je aanstaande in Frankrijk geboren zijn of daar werken. Is dat niet het geval? Dan is alleen een ceremonieel huwelijk mogelijk en vindt het wettelijk huwelijk plaats in België. Daarom is het handig om contact op te nemen met de instantie die het huwelijk afsluit of de Belgische ambassade in dat land.

Benodigdheden
Laat je goed informeren aan welke voorwaarden jullie moeten voldoen en welke documenten jullie nodig hebben. Dit is in ieder land verschillend, neem daarom altijd contact op met de lokale buitenlandse autoriteiten. Soms is een attest nodig dat aangeeft dat er geen huwelijksbeletsel is. In dit document staat dat je op dit moment niet getrouwd bent en dat jij en je aanstaande volgens de Belgische wet met elkaar mogen trouwen.

Akte
De buitenlandse akte wordt het best overgeschreven in de Belgische registers van de burgerlijke stand. Dit is niet verplicht, maar het maakt het wel gemakkelijker om nadien uittreksels of afschriften op te vragen. Om de akte te laten overschrijven moet deze eerst erkend worden. Hiervoor zijn diverse regels, zo moet de akte gelegaliseerd zijn en door een beëdigd vertaler omgezet worden naar de taal van de gemeente waar je woont.

Extra tijd
De gemiddelde organisatieperiode voor een huwelijk in België is twaalf maanden. Reken zo’n drie maanden extra voor het plannen van een trouwfeest in het buitenland. Maar je kan ook hulp inroepen! Er zijn weddingplanners actief die gespecialiseerd zijn in trouwen in het buitenland. Ook zijn er reisbureaus die beschikken over een agent die jullie kan helpen om je huwelijk in het buitenland te organiseren.

Kosten
Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over de kosten. Ga er vanuit dat je een aantal keer naar je locatie moet vliegen om wat zaken te regelen. Natuurlijk kan je het merendeel prima vanuit België regelen, maar sommige dingen kun je het best persoonlijk afhandelen. Een huwelijksfeest in het buitenland hoeft niet duurder te zijn dan een huwelijk in België. Voor ieder budget is er een spetterend feest mogelijk, dus laat je creativiteit de vrije loop!

Gasten
Ook een goed punt om over na te denken: de gasten. Als jullie niet voor iedereen kunnen betalen, kun je jullie gasten vragen zelf hun reis te bekostigen. Houd er in dat geval rekening mee dat sommige gasten kunnen afzeggen vanwege de kosten of de afstand. Wil je bepaalde gasten er écht bijhebben, kijk dan of jullie budget het toelaat om hun reis te betalen.

Meer informatie
Neem ook een kijkje op deze pagina van de overheid voor meer informatie over trouwen in het buitenland. 
Categorie:  Trouwen buitenland Tags: trouwen, buitenland, over, de, grens, huwelijk, wedding, feest
Inloggen